Ahlan

Photobucket

puteri kesayangan kami

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Sunday, October 31, 2010

dialog sekor ayam n lembu dalam bahasa Sabah..hehe(^^)

ayam: malang betul ba nasib sy..
lembu: knapa plak..hari2 kau kana bagi potinduk..
ayam: jahat betul ba manusia ni...ingat mau simpan sebiji ka 2 biji 2 telur sy ba mau piara anak sndr..tp semua kna ambil mau djual..
lembu : sy lagi la malang....hari2 manusia minum susu sy..tp nda ada seurang pn panggil sy MAMA.. :slaugh:

p/s..mama x der keje...em...kesimpulannye :susu ibu makanan terbaik utk bayi..hehe...

pampers..diapers...cawat....

Assalamualaikum warahmatullah....
Aufa Hibriyah..Puteri yg kami nantikan, puteri yang disayangi....

pampers aufa dah nak habis ni..erm..awal bulan lepas baba belikan yg 80 pieces dah habis baruni..minggu lepas mama belikan yg 23pieces dan skg tinggal berapa keping je lg..aufa skg guna pampers jenama Fitti sejak lahir lg..ayah zul yg suggest jenama ni.. dulu try gak guna jenama Drypers, Huggies...tp semua x kena lak..yg Huggies tu selalu bocor..tak sampai 2 jam dah basah seluar..yg drypers tu lak birat2 jadi peha anak mama ni..kecian...bile guna Fitti ok jek..hm..tp mama nak try yg lain gak..hehe...

dalam sehari aufa guna 6 keping pampes...huhu...cepatla habis kan?hm...mama salin mase mandi pg, mase tengahari, mase petang, malam seblom tidur, dan dinihari sekali dan sebelum subuh sekali...jd semuanye 6 keping lah jumlah oenggunaan..kalau poo poo ada la 7 keping gitu...

ingat nak tukar pakai diapers la pulak kan kdg2..leh jimat sikit.....*parok* guna pampes nih...(^^)

teringat balik....

kodek2 file, jumpe video aufa mase umo 3 hari ngah senyum....mse ni mata pon sepet lg..hik3....

Saturday, October 30, 2010

Oh..sunyinye...


Assalamualaikum warahmatullah...
Insan yang dianugerahi Allah untuk kami..
Begitu kami menyayangimu sepenuh hati...Aufa Hibriyah..

Harini tinggal aufa dan mama je kat umah tok ma & tok ayah ni...semua yg lain dah bertolak ke Kedah pukul 11.15a.m pagi td...

Alhamdulillah sepanjang ditinggal berdua kat sini Aufa tak de buat perangai sangat..baik je..mama solat pon aufa duk sorang2 gigit jari tembam tuh..hehe..tp nmpak sgt perubahan aufa bile umah ni xde org..x ceria je nmpak..biase sampai terjerit2 duk sembang..hm..aufa pon dpt rase kesunyian ni kan..tengok mama sorang je, biase ramai...

Sempat la mama makan tengahari, basuh baju, sidai baju,buat kerja dapur sikit td sementara aufa dah tidur...

Dekat maghrib aufa bangun...nak solat ngan mama ye?hehe..alhamdulillah..sempat mama bace quran dengan aufa lepas solat maghrib td..

Huhu.mama rasa sunyi sangat ni, nasib baik ada aufa penghibur hati mama..mama suke tengok aufa senyum, gelak2..dan buat bising..

Oh ye, aufa nape nanges kuat mase duk ngan cik aisyah (sepupu mama)?hehe...kalau cik aisyah amik je terus nangis tak henti2..bile mama amik aufa balik dah stop...dah dapat rasa lain ke cara mama pegang aufa dan org lain pegang aufa? Ish2..macamana nak tinggal aufa kat pengasuh nanti..hehe..aufa kenala biasekan diri dengan org lain gak ye..mama pon kalau boleh nak jaga aufa sendiri, susah sebenarnye mama nak percaya kat orang lain tp nasib baik ibu yang akan jaga aufa ni kawan mama yg baik(^^) tp tiap2 malam mama terfikir sanggup ke mama berjauhan dengan auaf nanti..sedihnye~ mesti ibu2 lain berperasaan gitu juga kan? Sapela sangup berjauhan dengan anak lama2...tp sebab mama kena pergi kelas nanti, terpaksa buat pengorbanan ini..sangat susah tau..mama pasti mesti hari pertama mama tinggalkan aufa dengan pengasuh nanti berair mata mama nih...huhu..Allah tabahkan hati hambaMu...

Oh..sunyinye...
Tok ma& tok ayah..cepatla balik ye.....
Biasenye ramai org umah ni..bising kdg2 tu..tok ayah n tok ma suke sangat main ngan aufa..gitu gak ayah su dan ayah teh...

Oh ye, diorang ke kedah sempena Majlis Konvokesyen ayah saudara aufa, ayah teh di UUM Sintok..kite takleh nak ikot coz aufa kecik lagi, takut panas tempat ramai2 org..lgpon minggu depan aufa nak balik KL dah..sian aufa kalau asyik naik kete 5-6 jam selalu...mama pon pening malas nak jalan jauh terutama kalau nak bawak anak kecik nih..

Hm...mama sebenarnye berharap baba dpt balik kelantan minggu ni jd tak la mama kesunyian ngan aufa je..tp baba kerja harini..sekolah ganti jd terpaksa pergi.lgpon malam baba kena jd imam di Masjid Muqarrabiin...hm...rindu baba....takpelah baba x dpt balik pun..minggu depan dah nak balik sane kan..tp memang jauh di sudut hati mama mengharap baba akan balik..hehe..skg dah terlambat la..isnin ni sekolah dah bukak..oh..lambatnye cuti sekolah..mama dan aufa rindu baba...

Malam ni sepupu mama cik han & cik syah akan datang teman tidur..ok la..walaupun budak2 lg diorang ni (sorang tingkatan 1, sorang darjah 5) boleh la harap tengokkan aufa sekejap..

                                        hehe..muke aufa nk marah....naak suh dukung la tu..ish3...


                                                          basah nanti tuuuuu cyg.........

oh td dpt video call ngn baba..lame~~~ happy...~~~

Wslm....................................sunyiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...mne budak2 ni x dtg lg..jam dah pukul 7.40pm..hehe..







Thursday, October 28, 2010

kerna kasih ini....

Assalamualaikum warahmatullah....
selagi matahari memancar sinarnya..selagi rembulan terus bercahaya..selagi bintang setia berkelipan..selagi itulah kasih mama & baba terhadap buah hati kami ini..Aufa...



Kasih ini
akan terus kekal
selagi Allah panjangkan nyawa mama & baba
untuk melihatmu dewasa

kasih ini
dipahatkan dengan tinta ilmu
berpedomankan quran & sunnah
mengharap si kecil ini
membesar sebagai solehah

kasih ini
mama berkorban
baba berjuang
walau apa yg berlaku
ia tetap di hati




kerna kasih ini
mungkin kami terpaksa bertegas
agar anak disayangi tak tersalah jalan
agar anak disayangi dicintai Tuhan

Kerna kasih ini
mungkin kami akan memanjakan
kerana cinta yang mendalam
cinta pd anak tersayang
namun
disebalik kemanjaan
pasti diselit ketegasan
marah bukan bererti benci
marah kerana sayang

percayalah
suatu masa nanti
saat sukar pasti dilalui
sebagai tarbiyah buat diri
namun
ingatlah
di sebalik kesusahan
pasti ada kesenangan...


tidur itu zikir sunyi...

Assalamualaikum warahmatullah............
Andai emas permata dipertaruhkan, tak sama dengan nilainye memilikimu sayang..anak mama & baba, Aufa Hibriyah..

sejak semalam lagi hujan renyai2 di Machang, Kelantan ni..skg jam menunjukkan pukul 7.43 pagi dan hujan masih turun sikit2..x lebat sangat..

Aufa akan tidur nyenyak kalau hujan, semalam pun awal lak tidurnye..dalam pukul 12.30a.m (awallah tu bg aufa yg berjaga malam selalu) dan jaga td sebelum subuh untuk menyusu dan tidur balik smpai la skg..

sebab hujan semalam, aufa tidur dalam pelukan mama..hehe..patutla lena..biasenye mama letak aufa atas tilam die, kalau aufa bangun nak menyusus riba sekejap pastu letak balik tp semalam mama takut ada guruh ke ape ke so mama letak aufa dekat ngan mama..nasib baik aufa tak jd bantal golek mama..hehe..suke je peluk si tembam nih..aufa lg la seronok kan sejuk2 ada mama peluk die..tu tidur sampai ke subuh tu...biase aufa akan bangun lak pukul 3 pg menyusu atau berjaga..jd waktu tu mama salin pampes aufa lepas menyusukan aufa..nih aufa tidur, so mama tak terbangun lak nak salin pampes aufa..pg ni baru salin..malam semalam last salin dekat2 pukul 12 a.m dah..

(tengah2 duk menaip ni aufa terbangun..g susukan aufa kejap..pastu salin pampes aufa..pg2 lg bg senyuman manis kat mama.then kite bace doa pg same2...skg tengah sembang sorang2..hehe..sian3..jap2..mama nak update blog ni...)

tok ma ckp jangan ajar anak tidur dlm pelukan sambil menyusu kang kat mane2 kalau nak tidur die akan nak suh mama join sekaki lak..hehe..susah nanti kalau berjalan umah org..jd kalau bangun malam2 mama angkat aufa untuk disusukan..penat macamanapun mama tetap buat gitu walaupun meriba aufa dalam keadaan tersengguk2 sambil menyusu...huhu...tp semalam mama begitu mengantuk sangat3...jd mama tak larat nak bangun plus hujan best sangat tidur..jd mama susukan aufa sambil tido je..hehe..maaf ye ma....sorry....lain kali tak wat dah...

 lepas menyusukan aufa mse subuh td baru letak balik atas tilam pinky die..

oh..pg ni dpt pump susu, dpt la 5oz..nak ajar aufa lg minum pakai botol susu...

jap....aufa nanges dah bile perasan xde org nk kawan..td duk sembang ngan kipas yg berpusing sambil gelak sorang2...ok..mama angkat dah..ish..mama pegang atas riba pun duk henjut2 kaki nak berdiri,,penatla mama cayang...terpaksa stop..aufa tak duk diam..

wslm.....

p/s- semalam emo siket..ade something happened..huh..a'uzubillahi minassyaitoo nirrojiim....

Wednesday, October 27, 2010

happy=)

Assalamualaikum....
Anak mama & baba yang makin membesar dengan sihat n comel=)

hehe..kena tulis cepat2..aufa dah nak bangun tidur lak..
harini happy sgt..first time dengar aufa gelak sambil terkekek2 bunyinye, sekali dengan bahu terangkat2...hehe...good my baby..good...=)
mama sangat2 happy dengar aufa terkekek2..cakapp pun bukan main banyak dah..dan skg makin kenal mama dah, duk ngan org lain ok,bile tengok mama terus nangis nak mama amik...tok ma pon ckp aufa dah kenal mama, ngan mama sembang banyak, ngan org lain biase2 je..kalau mata tengok mama tak berkelip..hehe...

dan malam semalam aufa dah mula wat "benda" baru...aufa hisap2 bibir bawahnye dan main buih lak..pandai wat buih kat mulut..habis kena lap je mulut die yang basah dengan air lio nye..hehe..geli ke?:P



ok le, aufa dah sedar..tata....
rindu baba....cepatla minggu depan...nak balik KL............................

Tuesday, October 26, 2010

Ada keluarga, hilang teman???..Mama dan kisah persahabatan

“Terkenang sebuah memori lalu,
Kisah persahabatan kita bersama,
Mengingatkanku,
Pengorbananmu,
Terpahat padu,
Di kalbuku.....”

Assalamualaikum warahmatullah wabarakaatuh...
Cinta terbina, kasih tercipta...buatmu Aufa Hibriyah..

Berbicara tentang kawan, teman, sahabat, dan seumpama dengannya, mama pasti teringatkan mereka yang pernah bersama mama suatu ketika dulu dan kini.

Ketahuilah Aufa, kehidupan kita bagaikan tidak lengkap tanpa sahabat ataupun teman..kite boleh punya ramai kawan, tp sukar sekali mendapatkan sahabat/teman..sahabat/teman ialah insan sejati yang sanggup berkongsi segalanya bersama..sanggup berduka bersama di kala susah, sanggup bergembira bersama di kala senang. Suatu hari nanti Aufa akan punyai kawan2 dan sahabat..hargailah mereka..sebelum terlambat...

Ikhlas mama katakan, mama sangat2 merindui teman mama...

Apekah setelah berkeluarga, punya suami, punya anak, mama kehilangan teman? Ataupun mama yang meninggalkan teman itu? Ye, benar..sebenarnya mereka tidak meninggalkan mama..tp mama yang meninggalkan mereka tanpa niat...

Tak pernah pun mama terfikir pernikahan mama akan menyebabkan mama hubungan mama dengan teman semakin berjauhan..tak pernah mama terfikir mama akan kehilangan kasih seorang sahabat dengan punyai keluarga...ia amat menyedihkan...tp puncanya dr mama sendiri..tp ia berlaku tanpa kita sedari..

Aufa,
Di Universiti Islam Antarabanngsa mama bertemu dengan sahabat yang cukup baik dengan mama...kami berkenalan secara tak sengaja di Matrikulasi UIA Petaling Jaya..hubungan baik kami berlarutan hingga kini..tp kini ia tak seperti dulu..

Masih segar diingatan mama, pertemuan pertama kami..kami rupe2nye punya banyak persamaan..pd hari pertama ke kelas, waktu tu kami merupakan 2nd Intake..mama pergi ke kelas awal coz takut sesat tak tahu kelas di mana, tambah lg mama pelajar baru jd semangat nak g awal kelas..mama masuk ke kelas berbekalkan roti Gardinier rm 0.60 sen sebagai sarapan. Mama bukak pintu, tengok2 dah ada org duk dalam kelas sorang..seorang wanita cantik, macam arab..hehe...dlm hati mama “ceh..ingatke aku awal, rupe2nye minah ni lg awal....tak puas hati...hehe” waktu tu memang awal sangat lg, pelajar lain pun xde melainkan kami berdua..mama bukak roti yg mama bawa td..lepas tu mama potong 2 bg kat org 1 lg dalam kelas tu..then..kami berkenalan..dr situ hingga kini...menjadi teman baik..=)

Di CFS PJ tu hubungan kami makin baik, sehingga mama acap kali ke rumahnye dan tidur di sana..tidur sekatil, makan bersama familynye, main dengan adik2nye..kalau Aufa nak tahu, sepanjang berjauhan dengan keluarga di UIA, rumah teman mama itu lah satu2 nye tempat yg mama pernah bermalam sebagai rumah teman..rumah kawan2 lain mama tak pernah jejak..

Mama mengenali family teman mama ni yang sangat baik hati..ayah teman mama ni suka bawak kami jalan2..suka belanja makan..kdg2 mama segan tp ibu bapa teman mama menganggap mama bagaikan anak sendiri..sungguh terharu rasanya..

Kami berkongsi kisah suka dan duka..segala cerita..kisah2 cinta..kisah2 kekecewaan..kisah2 kegembiraan...segala2nya...dan mama merasakan bagaikan 1 anugerah dikurniakan teman sebaik ini..setelah kehilangan teman yang dulunye baik bersama mama di Semolah Menengah..

Setelah berpindah ke UIA Nilai, kami tetap bersama walaupun tak sama mahallah..tp kami tetap ke kelas bersama2..makan tengahari bersama..mandi bersama..eh..tipu...mandi tak eh..

Dengan teman mama yang inilah mama keluar shopping dan jalan2 di Midvalley, lg..ape ntah nama tempat tu....tak ingat...yang ada kolam air tu..ntah..lupe., lagi di Giant Nilai (eh..masuk book gak?hehe) lg banyak lg lah..mama lupe lak...ha..Jusco Wangsa Maju..ade lg lupe..

Kami tetap bersama sehingga di UIA Gombak..same kos, same kelas d awal2 sem tu...
Then, mama ceritakan pd teman mama tentang rancangan mama untuk bernikah dengan baba..teman mama inilah org pertama yang tahu tentang ni selain family...dan mengejutkan mama pabila teman mama menyokong sesokong2nye keputusan mama utk married while study...terharu mama....

Dan..keputusan tu..yang menjadikan hubungan kami makin jauh..jauh..dan jauh......
Lepas berkahwin, mama duk di asrama UIA lg pd sem 1 dan sem2 tahun 1...kami still bersama..ke kelas...makan tengahari..dan teman mama cerita dah start serius dengan sorang guy ni=) mama tumpang happy bile teman mama happy..mama harap sangat teman mama kawen cepat gak..hehe...hm..lepas teman mama punya boyfriend kami dah jarang makan tengahari bersama..mama makan sorang2 kat Masjid UIA..(sedih ke?) hehe...kdg2 mama makan gak dengan teman mama dan boyfriend die lepas mendapat keizinan baba..dan jeng jeng jeng..sem 2 mama pregnant!..teman mama bertambah2 happy nye...hehe..tp..bile pregnant ni mama terpaksa takleh duk hostel dah..kang nak beranak mcmana..sempatla mama duk di hostel sampai kandungan 5 bulan gitu..teman mama tu lah org pertama tahu mama pregnant lepas family mama...die suke sangat nak jd auntie...dan die sayang sangat kat aufa sejak aufa dalam kandungan mama lg tau..teman mama ni selalu pesan mama agar makan makanan berkhasiat, minum susu...dan jgn ckp bukan2..hehe...

And u know what, she is the only ONE that come to my wedding ceremony at KedaH!!!! Travelling long way from KL....terharu1000x....it is more than enough to say that she is my best friend..rakan2 lain sume x dtg..mama faham dengan kesibukan masing2...tp teman mama ni sanggup dtg....mama salute lah=) thumbs up to uuuuuuuu :D

Then, cuti sem UIA 3 bulan..teman mama amik short sem..mama tak amik..Lepas tu sem 1 tahun 2010..mama dah Live Off Campus..tak duk mahallah dah.mama duk rumah sewa dengan baba..makin berjauhan dengan teman mama...mama ke kelas drive Pesona baba..dan habis kelas terus balik..sempat bercakap2 sekejap dengan kawan mama..tak pernah lak makan tengahari bersama..apetah lg waktu tu mama sarat dah pregnantkan aufa..apepun waktu ni teman mama tetap prihatin akan mama dan kandungan mama....selalu bimbangkan mama takut2 terberanak dlm kelas..hehe...

Sampaila sekarang..setelah mama bersalinkan Aufa..mama berpantang di Kelantan, lepas tu kite sama2 duk Umah sewa di Sentul seminggu..dalam waktu tu mama sempat bertemu teman mama ni yang tolong mama amik surat untuk study leave..dan dielah satu2nye teman mama di UIA yang sempat tengok Aufa secara live..sepupu mama kat uia (mak cik mira) yg dah tengok seblom raye haritu coz die duk seblah umah tok ma ni je..

The best thing happened is, my teman tu dah engaged! Alhamdulillah..mama gembira sangat mendengarnye dan melihat gambar pertunangannye..sebenarnya mama dah merancang dengan baba nak pergi ke majlis pertunangan teman mama tu di Kajang..namun, mama terpaksa balik kelantan seminggu seblom tu...sedih x dpt pergi..frust pon ade...apepun, majlis kahwin teman mama tu mama naaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak pergi jugaaaaakkkk..tak kire..orang x jemput pon nak pergi jugakkkkkk..boleh tak..hehe....*siap demo kalu x ajak kawe..cewah..:p

Dan..special teman mama ni, kami berbeza tapi bersama dengan baik..berbeza dri sudut ape? Hm...myb cara kami menguruskan diri tp pemikiran kami agak sama..perangai agak same..hehe...dan paling teristimewa, teman mama ni walau tak bertelekung labuh atau berjubah tp bg mama dr segi persahabatan dia seribu kali lebih baik dr mereka..pasti!

Last but not least,temanku, bukan aku mahu jauh darimu..namun tanggungjawabku sebagai isteri dan ibu memaksaku mengutamakan suami dan anak2 dulu..aku tetap seperti dulu..masih merinduimu, masih menyayangimu..walau lama tak bersua, dikau tetap teman dihatiku...aku menyayangimu dan tak mahu kehilanganmu..biarlah kite berteman sehingga ke akhir hayat..takkan ku biar keluarga menjadi penghalang utkku terus mengingatimu sebagai sahabat..please don’t go away....when u r married, u will know how i feel..how i feel sad i HAVE to leave friend, i HAVE to LOSE friend..moga hubungan kita kekal selamanya...buatmu FARAH SALWANI BT SYAH WAHID...Biarpun seribu yang datang...takkan sama dengan dirimu (mengalir air mata.....~)


Sesi pemotongan selesai....=)

Ditulis pd 25-10-2010

Assalamualaikum warahmatullah....permata yg dirindui mama & baba..aufa...
Malam semalam aufa tidur ‘seawal’ 10.00pm..sebelum tu aufa ralit duk sembang dan main dengan mak2 sepupu die..dalam hati mama “yippi..aufa tido awal..leh mama tido gak..dan leh mama start balik bengkung2 ni yang dah lama mama tinggal..hehe...” nak slimkan badan yg xder lemak ni..tibe2 kemarin nampak moncit lak..:p

Lepas letak aufa atas tilam aufa tepi mama..mama mulelah pakai minyak panas di peyot dan pinggang serta belakang..n den start bengkung gune bengkung moden Avon..best, mudah digunakan..tepek je..kenyal dan lembut..meh pakat beli..hehe..

Oke, dah siap..dan mama pun nak melelapkan mata di sisi aufa..letak je kepala atas bantal, tengpk2 membutang mata si tecit nih..oh...musnah impian mama nak menyelimkan badan malam ni.. mule2 aufa ok je..bulat2 mata tengok kiri kanan..kejap2 sengeh sorang2...kejap2 tengok mama..mama wat tak tahu je tamao sembang kang melarat lak tak mo tidu si aufa nih..mama tipu2 pejam mata..die tengok je mama yang ignore die..die pon wat tak tao je..duk sengeh2 sembang dorang2 lagi..bising dah...lama2 aufa boring..dah start menangis sikit2..mama terus bangun..bukak bengkung..lap2 takut minyak panas kena aufa kan..pastu dukung aufa, bg susu dan bawak keluar bilik..huhu...

Kat ruang tengah sebelum gi dapur ni lah tempat aufa lepak2 sebelum malam..letak la aufa kat situ, nasib baik tok ayah n tok ma tak tidur lg..diorang sembang n main2 ngan aufa..,mama g makan biskut n minum air..

Dekat pukul 12 lebih baru aufa nampak mengantuk balik..mama pon dukung aufa masuk bilik..pastu paksa aufa tidur..hehe...walaupun aufa dah mengantuk tp susah sangat nak lena selena2nye..kejap2 jaga kejap2 jaga..huhu....mama susukan aufa sambil tidur mengiring nak bg die cepat tidur..tup tup mama yg tidur dulu..hehe..bangun2 jam dah pukul 2.30a.m..aufa dah lelap dah sambil mengiring tepi mama..mama bangun minum air dan ke tandas...lepas tu subuh aufa bangun lg nak menyusu..lepas susukan aufa mama terus solat subuh dan tidur balik tepi anak mama nih..

Eh?ape yg sesi pemotongannye??

Tu cerita malam tu..pagi tu aufa dah bangun sembang dan main lepas menyusu lebih kurang kul 8 pagi gitu..lepas tu mama tidurkan aufa balik..lepas aufa nampak nyenyak, mama cepat2 g amik ketip kuku nak potong kuku anak mama nih.dah lama sebenarnye niat nak potong kkuku aufa tp asyik tertangguh je coz aufa kurang tidur pg dan siang,..malam nak potong takut tak nampak sangat...bukan rabun malam ok..mama kena potong kuku aufa gak macamanapon coz aufa asyik duk hisap sarung tangan sampai basah lencun dah..

                                        mule2 nampak nyenyak..leh mulakan sesi pemotongan..

Jd pagi tu dapatlah mama bersusah payah potong kuku aufa..oh, bukan senang ye..kuku aufa dah jd macam kuku artis dah..hehe...tp tak sampai sejengkal pon lg..asyik gerak2 je waktu tido pon..buat nye mama terpakse amik mase setengah jam nak siapkan kedua2 belah jari hemari  mulus cik puan nih...1 benda yg mama perasan..jarinye dah tembombom bom..hehe...suke3...geram sangat tengok jari tangannya yang berisi tuh..nak potong kuku bayi nih kenalah amat berhati2..takut terpotong isi lak..kukunye nipis sangat di sebalik hujung jari yg merah2 tuh..tp syok gak potong kuku baby nih..
                      geram2 tengok tangan kecik niih.....tara!! dah siap potong sebelah..sebelah lg pulak


                                                                     tembom tangannye..

                                                               still tido pas siap tu...



                                                         oh...tibe2 menguap lak......

                                                             oh..mate dah bulat..x tido dah..


Akhirnye dapatlah aufa giget2 jari kecik die nih....hehe=) oke, mama dah bg approval..tp bile nampak duk tenyeh2 muke pasang sarung tangan balik, takut calar muka anak dara mama(^^)

Monday, October 25, 2010

Sudah pandai...

Assalamualaikum warahmatullah...
sinar bahagia yang menyinari hidup kami semua, Aufa Hibriyah=)

Alhamdulillah, bersyukur sangat2 pd Allah yang telah memberi kita nikmat islam dan iman...
Jua telah memberi nikmat kesihatan dan kekuatan derta kesempurnaan..

Alhamdulillah, di usia 2 bulan 2 minggu ni banyak perkara baru telah Aufa pelajari..

Seawal usia 1 bulan, Aufa sudah boleh mengangkat2 kepalanya dan mengiringkan badan..pd waktu ni Aufa dah start keluarkan suara cuma sikit2 sahaja dan jarang..usaha nak bercakap tu ada,dengan mata bulat dan muncung2 mulut serta ternganga2 nak bercakap..waktu ni jugak Aufa dah tersenyum dan tersengih bile diagah.mata jugak dah pandai nak perhati orang kesana kemari..tp mase ni kuat nangis sangat2..hehe..malam2 tiap2 sejam bangun menyusu dan kuat berjaga malam..

Lepas 40 hari usia Aufa, dah mula nak bercakap banyak tp still suara masih slow je lg..kepala sentiasa diangkat kalau letak secara tertiarap..mase nak mandikan Aufa pon Aufa duk angkat kepala pusing kiri pusing kanan..waktu ni kaki aufa dah kuat..asyik duk tendang2 je..dan pinggang pun dah kuat..aufa dah nak berdiri pulak tu..kalau diriba tak nak duk terlentang nak duk macam org besar..huhu..tp kalau terlentang tengkuk aufa masih tak kuat lg untuk diangkat..kalau duk meniarap je tengkuk suka angkat2..still berjaga malam..kdg2 sampai pg tak tido.


Apabila masuk 2 bulan usia aufa dah banyak sangat cakap cuma ikut mood..kalau mood baik bising je..kalau mood tak baik tak nak sembang..hehe..mase ni jugak aufa dah pandai menjerit2 kalau takde org angkat..menjerit kuat pulak tu..skg dah keraskan kaki dan pinggang nak suh org angkat dan nak berdiri..tengkuk masih tak kuat sangat lg tp bolehla kdg2 aufa kuatkan tengkuk mase berdiri..cakap banyak..huhu..minum susu makin banyak...jd makin tembombom lah badannye..dah boleh duk baik lame2..pandai berdukung, suke org bawak keluar jalan2..kalau menangis bawak keluar rumah diam je..suke sangat mandi..sejak lahir lg aufa tak pernah menangis kalau mandi..hehe..seronok mandikan aufa...kdg2 tengah menangis, mama pecat seluar dan pampes die terus diam ingat org nak mandikan die..hehe..nak main air lah tu..terlompat2 dalam besen mandi...seronok sangat nampaknye..skg dah jarang berjaga cuma tidur lewat la..semalam pukul 2 pagi baru tidur..

love u..

Sunday, October 24, 2010

I am worried...


Assalamualaikum warahmatullah..

My soul, my spirit, my life...Aufa Hibriyah Bt Mohamad Husaini...kesayangan kami..

Cuaca hari ini sekali lagi menampakkan kegarangannye...dengan terik mentari yang panas membahang, sesekali angin luar menerpa laju lantas hilang begitu sahaja...panas kian terasa pabila jam meniti waktu tengahari....Aufa yang terlena selepas menyusu tadi sesekali menggerakkan tangan dan kakinya..mungkin terasa kepanasan walaupun kipas berputar ligat...hujan oh hujan....hujanlah...huhu...

Mama risau sangat skg ni..Aufa dah semakin pandai..tak mahu minum susu menggunakan botol susu..kalau lapar sangat baru hisap sekejap..pastu teringat yang tu tak ori...menangis2 mahu mama jugak...aduh..nanti bulan 12, mama akan ke kuliah, macamana ye? Risau mama kalau2 aufa tetap tolak susu botol..dah sebulan duk ajar aufa minum susu guna botol..skg alhamdulillah hisap gak..cuma tak bersungguh mcm breastfeed..sekejap hisap, sekejap berhenti, sekejap gigit2 puting botol susu..sekejap nangis...kalau habis 2 oz pun, aufa tetap rasa tak puas hati selagi belum dpt yang ori...hehe..nak mama jugak....

Dulu, waktu susu mama masih kurang, nak tak nak terpaksa lah campur dengan Bio Lac (susu formula dicipta khas oleh Dr Azizan) Susu Bio Lac ni dirumus khas seolah2 menyerupai susu ibu..khasiat die tak sama dengan susu2 lain coz Dr Azizan guna kismis, kurma, dan nutrisi lain utk Bio Lac ni..jd lebih bagus dr susu formula lain sampai masuk Wanita Hari Ini di TV3 beberapa bulan lalu..apepun, takleh tandingi susu ibu gak..di kotak bio lac sendiri ada tertera “ susu ibu adalah makanan terbaik bg bayi”.. Mase 2, 3 hari aufa lahir, tok ma bagi aufa minum susu bio lac coz susu mama waktu tu masih tak cukup sampai aufa menangis2 kelaparan terutama waktu malam..kesian sangat tengok aufa jd terpaksa bg susu tu..mase tu aufa pandai sangat hisap guna botol..2 oz bagai tak cukup, kdg2 terpaksa wat 3 oz coz aufa nangis nak susu lagi...hehe..kuat menyususu anak mama nih..=) waktu tu seronok tengok aufa pandai betul menyusu guna botol..org yg suap tu pon happy bile licin susu diminum...lepas seminggu, susu mama dah banyak mencurah2...alhamdulillah...jd lepas tu jarang sangat bg aufa hisap gune botol..mama direct breastfeed je..tp kadang2 still bg kalau mama tengah mengurut atau mandi atau wat keje lain...tok ma atau baba yang bagi..mase ni mama just ada pam susu manual shj..kdg2 kalau rajin baru mama pam..hehe..tp agak leceh coz sakit tangan nak gune yg manual ni..jd bagi bio lac shj..

Tp skg lain lak jadinye..aufa dah kurang hendak susu botol ni...menyesal mama tak terus ajar sejak dulu lagi kan?huhu....menyesal tinggal2 bg susu botol..mama ingat walaupun dah tinggal lama menyusu botol aufa still ingat lg caranye dan nak lg susu botol..rupe2nye tanggapan mama salah sama sekali dan seploh kali...skg mama pam banyak2 susu guna electric breastpump, buat stok dan ajar balik aufa guna botol..minum bukan tak minum Cuma tak macam dulu..x bersungguh..dan last2 nak mama jugak.....

Macamana nanti mama nak tinggalkan aufa dengan pengasuh?huhu..kelas mama next sem probably sampai petang coz mama topup subjek yang mama extend sem ni coz bersalin...aufa pandaikan? Pandai kan hisap susu guna botol? Mcm2 puting dah mama beli nih..takkan nak angkut aufa g kelas lak..hehe..ke nak g kuliah ngan mama macam dulu? Duk tendang2 poyot mama mase lecturer tengah mengajar? Teringat lak mase ngndungkan aufa dulu..hehe..seronok2...ops..teringatlak mase nak bersalin itu hari...seram2....=) tup tup..dah gedabak dah anak mama ni yang asal2nye just 3.0  sangat kg....hehe..

Mama aim nak ajar aufa gak sampai aufa pandai guna botol susu...kesian kat aufa lak nanti kalau tak pandai minum susu botol..kang kelaparan lak jd slim anak mama yang tembam2 nih...risaulah mama..semua salah mama..sorry sayang..dulu mama tak sampai hati sangat tengok aufa minum susu botol coz mama kan ada...skg mama tak sampai hati tengok aufa tak pandai minum susu botol coz nanti mama takde.*g kuliah*..cepat pandai ye sayang...

                                                          dulu kecik2 pandai je hisap...


Saturday, October 23, 2010

pengubat rindu buat baba, ayah2 sedara dan mak2 sedara di kejauhan

 Assalamualaikum warahmatullah....semua=) especially my beloved father..baba...aufa rindukan baba tau

                                   aufa skg dah banyak ckp..dah gabungkan consonant + vowel...contohnye :mmma...bbbaa....wuuuu....ya.......ca.....hehe...seronok dengar aufa bising2..kdg2 die menjerit sorang2

                                               caaak! pakai baju..hehe...tok ma pakaikan..mama prepare baju2...kdg2 mama wat sendiri..tp tok ma semestinye lg expert dan cepat..mama wat lambat je...membebel dulu cik aufa cayang ni..oh...! berisi kan badannye?hehe


 taraaa!! dah siap...baju yg mama tempah dengan cik wani...sekejap je dah sampai..suke3..sebenarnye bukan no 8 tp no 7..mama lupe..hehe (refer pd entri seblom ni..)

              goyang2 kaki dan tangan panggil mama....tangan dan kaki turut bergerak2 mase nak ckp.



                 malam semalam mama pakaikan aufa baju ni...biasenye pakai lengan panjang kalau malam, tp sebab cuaca panas skg ni lengan pendek je..tu pun aufa peluh2 malam2..cian=p

                           budak 2 bulan 3 minggu umonye..ramai kate dah mcm 5 bulan..boooolaaat

               baju lobang2...pakai harini...cuaca mantain panas lg...x lame lg musim ujan pulak


        oke=) last sekali gambar aufa & mama...baba pun rindukan mama gak kan? bukan aufe saje"p

Friday, October 22, 2010

KerInDuaN pd bAba....

Assalamualaikum warahmatullah..=)
Anak mama & baba tersayang, semoga dicurahkan cinta Allah selalu..


Mama berat hati mahu berpisah dengan baba hari Isnin lepas...berderai air mata mama melihat baba meninggalkan mama & aufa untuk pulang ke KL dan kite masih di Kampung mama di Kelantan. Mama teringin sekali mahu mengikut baba pergi, namun keadaan tak mengizinkan...jiran sebelah rumah kite masih belum pulang lg..baba pun risau terpaksa tinggalkan mama malam2 berseorangan dengan aufa.kalau ada jiran sebelah tu, lainlah sikit..lgpun, jiran sebelah yang membahasakan dirinya “ibu” kepada aufa memang rapat dengan mama dan selalu jenguk aufa..bolehlah die tolong jaga aufa kalau2 mama ada kerja..lgpun, mama dan buat deal dengan ibu bahawa aufa akan ditinggalkan dan dijaga oleh ibu pabila mama ke kuliah nanti.. Dengan izin Allah, 30hb9 baru2 ni ibu telah dimasukkan ke wad dan di operate akibat ketumbuhan dalam rahim..alhamdulillah, ibu kuat...skg dah beransur sembuh..semoga Allah merahmati ibu dan mengurniakan kesihatan berpanjangan.

Insyaallah..cuti deepavali ni baba dtg ambik mama & aufa bawak balik ke KL yeJ..hm..dulu, seminggu lepas raya waktu tu usia aufa baru lepas 40 hari..kite dah pulang ke KL..mama berniat nak mintak study leave dengan uia..sebelum bersalin mama just buat maternity leave dan dptla 2 minggu jek dr uia..(tambah cuti sendiri seminggu pastu sambung ngan cuti raya..huhu)..mama ingat kalau x dpt study leave mama terpaksa la sambung g kuliah..alhamdulillah Allah permudahkan proses dan dapat..tinggalla kite berdua di umah tatkala baba pergi kerja..tp yang buat mama panik aufa tak henti2 menangis di umah baru tu..tok ayah dah wat solat hajat mase mule2 hantar kite tu..ade la dalam sehari aufa tak nangis..hari lain..seharian duk nangis kdg2 sampai sesak nafas anak mama ni...mama risau sgt..mcm2 usaha mama wat tp aufa tetap nangis..last2 sekali baba hantar kite balik kelantan, dan alhamdulillah..lepas tok ayah ubatkan, dan berubat dengan bidan kampung, aufa dah tak menangis sangat dah..malah boleh je duk baik sorang2 lame2..mase berdua dengan mama dulu, mama x sempat nak masak atau makan..coz aufa tak leh berenggang langsung...skg alhamdulillah aufa dah ok..harap2 lepas kite balik sane pulak nanti aufa dah tak menangis ye sayang...*bidan ckp biaserla baby akan nampak benda yang kite x nampak-“benda2” yg suka akan budak2 kecik maka diganggu* Kita berlindung dengan Allah dr syaitan yg direjam..

Skg ni, berjauhan lg dengan baba, membibitkan rasa rindu yang amat..apetah lg baba banyak membantu mama menjaga aufa..mama terasa kesunyiannya tanpa baba walhal mama berada di umah ibu bapa sendiri..mase di rumah mertua baru2 ni pun tumpah air mata teringatkan baba  sebelum baba pulang tu..bile baba ada, di mana2 pun mama ok je duduk..huhu..

Mama faham kesibukan baba mencari rezeki untuk menjamin keselesaan kite bertiga..malah tanggungjawab baba sebagai anak lelaki tetap ada kepada kedua ibu bapa baba..baba turun dr rumah untuk mengajar sebagai guru J-Qaf start kul 6.45 a.m lagi..lepastu kalau takde pe2 baba akan balik semasa sekolah tamat pukul 2.30pm sampai rumah...kalau baba jd imam asar di masjid yang 30 minit dr umah kami, pukul 3.40pm baba akan turun umah...malam jd imam maghrib & isyak atau mengajar mengaji..pukul 9.00pm/10.00pm baru baba balik... di saat bersendirian dengan aufa di rumah, mama hanya membilang tiap minit dan saat bile baba nak balik..huhu...takkan mama nak suh baba berhenti keje sebagai imam/guru quran walaupun gaji sebagai ustaz j-qaf dah mencukupi buat kite bertiga?  ia sebagai simpanan mase depan kite semua....mama sgt2 rindukan baba....sedih sgt...mama terbayang2 suara baba mendodoikan aufa..mama terbayang2 wajah baba terlena di tepi aufa..bile lihat katil kosong tanpa baba...menitis lg air mata mama...huhu...mama teringatkan suara baba dan gurauan2 baba bersama..di umah sane pun mama sunyi bile baba g kerja..di sini pun mama sunyi bila baba jauh di mata.......................................................sayang kini dan selamanya..............


akhirnya jd balik....huhu..beberapa hari yg lalu....

                                             Aufa memakai baju yg tok beli di kedah...shekshi ke?:)

*entri ditulis pd Isnin, 19hb 10 2010..harini dpt publish coz masalah blogspot ni..sorry..*

Assalamualaikum warahmatullah..
Bersua lagi kite di pena khas buat anak mama & baba, Aufa Hibriyah=)
Alhamdulillah, dapat lagi mama menukil di sini setelah meninggalkan ruang ini seketika dek kerana sibuk beberapa hari yang lepas.

Minggu lepas, pada hari Rabu mama bawa Aufa checkup 2 bulan di Klinik Ibu Anak Machang, lepas tu, hari Khamis kite sama2 bertolak ke Kedah bersama Tok Ma dan Tok Ayah untuk bertemu Tok Umi & Tok Wan Aufa di Sungai Petani..Kite berada di Sungai Petani selama 5 hari, hari Isnin baru2ni barulah kita bertolak balik ke Kelantan bersama baba..Tok Ayah dan Tok Ma terus pulang lepas makan tengahari di Sungai Petani pd hari kite ke sana minggu lepas meninggalkan mama dan Aufa untuk bersama Tok & Tok Wan..hehe..(faham tak?)

Di Kedah, mama x sempat nak update blog..internet connection sangat2 lah slow, nak bukak internet pun lama sangat..last2 sekali, mama tak bukak pun..bukak sekejap terus tutup..hehe..lgpun takkan nak mengadap laptop je kat umah mother in law kan?:) em..alhamdulillah, semalam Tok Umi & Tok Wan dah selamat bertolak ke Makkah untuk menunaikan Haji...Selamat pergi dan selamat pulang buat tok dan tok wan..mesti aufa rindukan depa kan?insyaallah bulan 12 ni tok & tok wan akan kembali di Tanah air...mama turut terasa sunyi meninggalkan tok dan tok wan haritu...apetah lagi baba yang merupakan anak kandung mereka..sedih gak rasa di hati ini tp tahan je..baba pun mcm tu, mama tahu hati baba sedih..dari riak wajah baba, mama faham baba berat hati nak meninggalkan diorang apetah lg tok umi yang kurang sihat. Tapi insyaallah, bg mereka yang menjadi tetamu Allah, pastinya Allah akan bg kekuatan dan kesihatan..insyaallah...baba jangan risau yeJ

Seronok ye aufa di kedah baru2ni asyik jalan je..hari kedua kita di kedah tok dan tok wan bawa kite ke umah tok nek di Kuala Ketil..perjalanan mengambil masa hampir 40 minnit tp alahmdulillah aufa tak meragam dlm kereta walaupun tak tidur..hehe..aufa jarang sangat tidur dalam kereta..mata aufa terbuka luas duk tengok tepi tingkap..kejap2 mintak susu...bile menyusu pejam mata seolah2 tidur..pas dah menyusu mata membulat balikJ comellah anak mama & baba ni..

Mase mule2 jumpa aufa setelah 3 minggu x jumpa, tok terkejut tengok aufa dah bulat dan tembam2..tok ckp tok nak dukung lama pon x larat dah..makin berat aufa ni ye tok, aufa kerjanya menyusu..hehe...kalau aufa tak tidur, setengah jam sekali mintak susu, kalau tengah tidur, 2 jam sekali bangun nak menyusu..gitulah anak mama & baba sorang ni...
Tok dan tok wan beli lagi hadiah baju2 baru kat Aufa..alhamdulillah..cakap ape aufa? Cakap “syukran, terima kasih tok & tok wan..aufa saaaayang tok & tok wan..” sebelum gi kedah tu pun mama sempat beli 4 pasang baju baru kat aufa,sekalu dengan topi...oh ye, semalam dah sampai baju yang mama beli secara online dengan kawan mama, cik hilwani..2 helai Busha Rompers, 1 pasang stokin comel, 1 helai Busha Pants, dan cik hilwani bagi hadiah 1 pasang busha legging untuk aufa..mama sungguh teruja membuka bungkusan2 itu..hehe..bolehla aufa pakai semasa konvo baba bulan depan ye?:)

              stokin yg mama tempah ngan cik wani...mama pilih kaler coklet tu

            mama seronok tengok baju2 ni dah sampai..hehe...mama beli no 2 dan 8

                        short pants ni mama beli wrna merah kat aufa..anggun!

              dan...terima kasih pd baba yg 'menaja' barang2 di atas..hehe..syg baba!!

P/s-used volume quota dah nak sampai limit..probably x dpt nak update blog lg ,tunggu gaji baba dulu la baru bayar..hehe.... sorry ye syg

Wednesday, October 13, 2010

alhamdulillah. selesai sudah checkup 2 bulan

Assalamualaikum warahmatullah wbt..
Aufa Hibriyah, kesetiaan & keindahan...penyejuk hati mama & baba...

Harini pagi2 lagi kite pergi ke klinik ibu dan anak bersama tok ma dan tok ayah..klinik ni dekat je, jalan kaki pon boleh sampai..lebih kurang 5 minit je dr rumah d kelantan ni..

Mcm biase, Aufa tetap dengan hobinye mendera mama untuk berjaga bersama2..hehe...pukul 3.58a.m *setiap kali aufa bangun mama mesti tengok jam* aufa bangun menyusu lepas tidur yang panjang start dr petang tu lagi..lepas bangun mandi petang, aufa sambung tidur semula..takde mood nak main2 lg coz dah ngantuk sangat la tu..nak bg susu pun mama kejutkan aufa setiap 2 jam sekali..mama cam kalau aufa start menggeliat tu maknanya dah rasa lapar cuma malas bangun coz ngantuk sgt (nurse ckp),,jd memang haruslah aufa bangun berjaga di kala org lain sedang lena dibuai mimpi..

Lepas Aufa bersama2 di tepi mama semasa mama solat subuh dan kite baca ma'thurat pendek sikit, aufa dah mula mengantuk balik..tp mama tak bg aufa tidur coz nak aufa tidur mase kite ke klinik nanti so takdelah aufa tak duk diam atau nangis kuat mase kena cucuk..hehe..tp..bagi tak bagi..kalau dah namanya mengantuk sgt, mama usik pon die tetap pejam mata..siap menjerit2 lg mase mama cium2 dan ckp2 dengan die..*tanda protes tak puas hati kot*

Lepas tu aufa tetap tidur, sampaila pukul 7a.m tok ma kejutkan aufa untuk mandi..mama siapkan air suam, sabun, baju aufa semua...tok ma mandikan aufa..lepas tu semua g sarapan kejap..7.45 pg kite bertolak ke klinik..


Alhamdulillah, aufa is the first baby that arrived this morning..baby lain x der lagi..cume ibu2 mengandung ade 2,3 org utk checkup.,so aufa lah baby pertama kena check..

hm..result:-
                                                             Berat   : 5.671 Kg
                                                            Tinggi  : 60 cm
                                                  Lilit kepala : 39 cm

Alhamdulillah..siapa bg aufa kesihatan ni? Allah kan..jd bersyukurlah...

Sebelum kena cucuk td ada peristiwa lawak berlaku..tibe2 aufa meneran pulak..tok ma gelak dan ckp "sudoh..neran uk uk plop.." hehe..mama risau takut melimpah ruah coz dah empat hari aufa tak poo poo ..(selepas umo 40 hari baby poo poo 3, 4 hari sekali dah if menyusu bdan shj)...

Mase kena cucuk. aufa nangis sekejap..tak lama..coz aufa sambung meneran semula..hehe..banyak sungguuuuh.....nasib baik umah kite dekat..balik tu mama terus basuh poo poo aufa dan salin baju aufa.

p/s- bulan lepas pon mase checkup aufa poo poo gak sebelum kena timbang tu..kelam kabut mama dan papa nak uruskan..hehe..bulan ni pon aufa poo poo gak kat klinik...ish2..asyik dtg klinik je poo poo..best kot poo poo kat sini..alahai anak mama cayang ni..:)

                kalini nangis sekejap je, dah tak rasa sangat kot sakit coz peha dah diselubungi lemak2 sampai berlipat2..hehe...mcm  KFC drumstick ! (^^)

kejutan buat Mama n Aufa..

Alhamdulillah minggu lepas Allah memberikan kelapangan masa kepada baba untuk berjumpa dengan aufa dan mama..satu nikmat yang cukup bernilai untuk baba...memang baba berniat 2-3 hari sebelum balik ke kelantan untuk baba buat suprise untuk mama dan aufa...
Pada pagi hari sabtu lagi baba dah bersedia untuk pulang ke kelate..xsabar rasanya untu berjumpa dengan aufa dan mama..baba ambk tiket sebelah petang disebabkan sebelah paginya baba ada sekolah ganti..hati baba sudah sampai dikelate rasanya, cuma jasad baba saja di sekolah..
Baba mintak awal kepada bos untuk keluar awal sebab masjid tempat baba bertugas ada buat masjid terbuka:)
lalu bos izinkan..terima kasih bos..jasamu dikenang, mungkin sebab bos pun faham baba tidak senang dengan suasana yang ada pada masa itu..guru hiburkan murid dengan nyanyian.Nak je rasanya baba naik atas tu untuk bernasyid untuk hiburkan bakal-bakal pemimpin negara pada masa depan tu=)..tapi apakan daya baba..huhu.
Dapat saja pelepasan baba terus ke masjid, baba diberi keutamaan untuk makan dulu dari orang lain..alhamdulillah..selesai saja solat zhor baba terus ke stesyen bas..dalam perjalanan tu tahu je la xlena tido dibuatnya bila ingat kat aufa dan mama:) driver tu berhenti 2 kali, berhenti makan n solat, ckit tension pada baba sbb baba boleh buat jamak taakhir..hehe,kenapa driver tu xbhenti saja pada satu tempat..
Jam menunjukkan 9.45 malam, akhirnya baba sampai di airport mache..hehe..baba jalan kaki dari situ sampai rumah..ingat nak buat kejutan melalui tingkap,xde plak aufa and mama..bukak saje pintu nampak ayah su tgh surve internet..bila ditanya mana mama n aufa,ayah kata g kota bharu yang sebenarnya ada dalam rumah..terkejut baba dlm keadaan xberapa percaya..
Akhirnya ikutilah kisah mama dalam postnya yang sebelum ni..yang baba best tengok mama terkejut..and aufa pun terkejut macam faham-faham je..senyum-senyum plak tu,geram sangat..nanti baba buat lagi ea..hehe

nurkilan:,
Abu Aufa

seram sejuk

kalau teringat pengalaman bersalin..
tibe2 semalam terbayang

hehe..

Aufa tak "beradik" lg okeh buat sementara waktu..:p

Tuesday, October 12, 2010

Jangan nangis ye esok cayang~ (^^)

Assalamualaikum warahmatullah...
anak mama yang makin hari makin banyak keletah yg menghiburkan hati mama..:)

Harini tahan sungguh mata Cik Aufa ni ye? malam semalam Aufa tidur start pukul 12 a.m, lepastu bangun dalam pukul 1a.m...menyusu..main2...cakap2...2.30a.m tidur balik tp setengah jam je..bangun menyusu lak..pastu tak tidur2 sampai skg (12.00 tengahari) kalau tidur pon sekejap je, x lena pon..paling lama 15 minit je..huhu..sayang. baby patut tidur banyak ler..nasib baik x nangis sangat:) alhamdulillah..aufa skg nak main je ye.. tok ma pon cakap aufa dah pandai tak nak tidur skg nak ckp2 ngan orang..tangan kaki lak tak duk diam langsung..:D

Esok kite akan ke Klinik Ibu n Anak Machang...Aufa akan dicucuk sejarum, ditimbang mcm biase dan ukur2 tinggi dan lilit kepala..

Kena cucuk memang sakit...huhu..mama sebagai org dewasa pon sakit rase kalau dicucuk..apetah lg baby kna cucuk kat peha..mesti sakit sangat kan? tp mama tahu aufa org yang kuat..jangan nangis ye esok..:)


p/s- x sabar nak tahu bpe kilo anak mama nih..tangan mama dah lenguh2 kalau dukug aufa lame2 :)

                         hehe..anak mama baba sorang nih:) cian die..mama boring, aufa lak jd mangsa, tak nak tido kan..mama ngantuk..bg hilangkan rasa boring wat aufa ginih:)