Ahlan

Photobucket

puteri kesayangan kami

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, March 31, 2011

jd westerner sampai pening...

kelmarin alkisahnya, tetiba saya feeling2 nak jd omputih sehari, bukan dr segi akidah k..hehe..pemakanan jer.


so, alkisahnya lagi, pagi tu masak bubur untuk aufa je, tambah epal then blend..pastu suapkan untuk aufa..

untuk diri sendiri, makan 2 biji burger untuk sarapan, tp, hampesss..makan sebiji dah kenyang..simpan je yg lebih konon2 nak wat makan tengahari..

tengahari..Bawak aufa g uia, teman mama dan kawan2 mama hantar term paper yg due sepatutnya minggu depan..suke hati aufa g uia..seronok sangat die sampai taknak tido pon walaupun ngantuk..

balik umah dah pukul 3..suap aufa makan tengahari lagi..mama tak masak nasi pon untuk diri sendiri..tanya baba nak makan ape, baba kate nak french fries je..so mama g masak french fries dan daging burger lg.then petang tu baba keluar tolong kakaknya nak cari umah sewa..lewat petang baru balik..

malam..tak masak nasi pon, baba g pasar malam..beli cucuk2 bergoreng...satay aneka jenis..

alkisahnya, dr pagi sampai malam tak isi perut ngan nasik..maka mcm omputih..pastu tetiba masa nak study hadis pukul 9.30pm..mama dah pening..berputar2 rasa umah..tengok muka baba pon mcm berpusing2 je..

rasanya kurang karbohidrat dalam badan..baba ckp, nape tak makan nasik...kan dah pening..so baba kena urutkan kepala..hehe...cian baba...

nak tido pon tak lena sebab berpusing2 kepala, tp dah kenyang malas nak makan nasik...

malam tu, aufa asyik bangun sebab tetiba hidung aufa tersumbat..........................2 kali ganda pening.................hoho....T-T

konklusinya, perut org melayu perlukan nasik......kot...

Tuesday, March 29, 2011

keletah aufa..

skg ni, aufa jarang menangis sangat dah, kalau mama tinggal die sorang2 main pon ok dah. die boleh main segala benda yg ada kat umah ni dengan berjalan ke sana ke mari dengan walkernya..huhu...nasib la ada walker, tp berkejar2 la ngan aufa nih setiap kali nak suap nasi kat die..

hari ni pon mama sempat siap masak nasi dan lauk daging masak kurma, aufa behaves well=)

jd mama skg tak la terkejar2 pepagi sebelum nak hantar aufa ke umah nenek, sebab aufa tak nangis sangat, jd mudah nak uruskan semuanya..mama pon jd relax dan selamba...

aufa dah tak suka makan benda lain selain bubur nasi blend..tp bukanla bubur nasi kosong shj nanti die boring, kena la ada sumber protein dan vitamin gak..mcm harini blend bubur nasi + buah epal + ikan bilis sebagai bekal kat aufa.. tu la keje pagi2 lepas bangun, masakkan bubur aufa..mama tak ajar aufa makan nestum..bukan tak berkhasiat, ada khasiat gak, tp mama lebih prefer air tangan mama buat anak tersayang=)

aufa suke tengok tv, suke sangat mandi..dah pandai merajuk kalau siap mandi sebab taknak mama angkat die..die nak main air lagi..angkat je, bungkus ngan tuala die wat lentok2 kepala dan wat lembikkan badan..tak tao belajar mane..huhu...

insyaallah bulan ni kami balik kampunng di kedah dan kelantan=)


exam mama habis 14-04-2011..start 3 hb ni..

skg kena tumpu pd ujian hafazan 5& 6 juzuk..

chaiyyok!...

                                             mama sesudah selesai novel presetation..

                                                       sangat  tekun eh aufa??

                                                  ada "kaki" berjalan merata dah..

                            aufa kena duk belakang sebab asyik nak join baba drive je..hehe...

nak naik berat badan tp susah nya.........

ni antara problem yg mama hadapi skg nih..

tak tau wujud tak org yg jenis tak mo makan sangat mcm mama nih..haha...harap2 tak la sampai anorexia nervosa sudaaa..

punya la semangat beli produk Herbalife, kononnya untuk gain weight, tp hangat2 tahi ayam je..seminggu je konsisten pastu malas daaa....mahal lak susu herbalife tu (harga rm 150 ++ setin)..tak pernah lg mama beli susu semahal tuh...

but, ajaib la....minum herbalife, but then tetibe susu bdn jd banyak.bolehh la 10 oz sekali pump..lepas bace balik kertas die ade tulis "nutrisi untuk ibu hamil dan menyusu.." hua hua..syukur3...jd mama minum just nak bg boost milk production, tp gain weight tak jd2 gak...ayoyo..peing sudaa...

org cakap ibu menyusu badan , maka badannya akan slim..

tp i want gain weight! waaa...=(

bukannya kurus sangat sebenarnya..erk...tp berat badan 3 minggu lepas cuma 40.8 kg jerr????

tak hairan sangat, sebab semasa mengandungkan aufa berat saya mula2 hanya 40.5 kg...tu pon mase pregnant 3 bulan..then last2 sebelum si comel ni keluar perut, berat saya hanya 49.5 kg.... tak naik banyak..naik 9 kg je..kire sebulan 1 kilo naik??hehe..tu pon nurse bebel2 dah...

nak wat macamana, org yg kadar metabolisme tinggi nih...mcm ni la...makan banyak2 pon, kalori tak tersimpan jd fat, but then go out je....aiii..kena consult doktor pulak ke? malas eh...

org nak kurus, kite nak gemok pulak..hua hua hua....sebenarnya baba tak pernah langsung sebut tentang ni, tp saya sendiri yg rasa rendah diri...i just wanna to gain more weight.....................................
tapi...........
tak larat nak makan......
mudah kenyang,,,
skg makan pon, semata2 nak kenyang sikit dan nak menyusukan aufa..........................................

*buntu*


but....

she will make me smile..




again...
and
again....



p/s- aufa, mane rambut aufa nih..hehe...

Monday, March 28, 2011

sentiasa di hati...

entry bergambar je tanpa caption, sile wat caption sendiri..hehe....wassalam..










Wednesday, March 23, 2011

kerja nak settle dah..

                                                           aufa dalam kereta td.. 

Baru je balik dari hantar aufa ke umah bs, tak tahu kenapa, happy sangat aufa harini, dalam kereta td duk bising2, tepuk2 tangan da cube nak lolos dari seatbelt car seat..nasib baik kemas..hehe..tak khusyuk mama memandu kejap2 duk tengok aufa. Bising je dalam kete bunyi suara mama duk nasyid2 dan suara aufa mcm nasyid gak..a….u….gaga….mamamamama…. tu la bunyi2 yg terhasil dr suara aufa..=D
bangun subuh2 lagi, pastu cakap sorang2..lepas hantar baba ke pintu g sekolah, buat projek poo poo pulak, memang dah biase pagi2 aufa akan poo poo..mama basuh poo poo aufa, then paksa tidur kan aufa sebab mata mama pon dah nak tertutup, semalam tido awal..tp berjaga kul 1-2a.m sebab sakit perut..tak tahu kenapa, rasa loya pon ada..mungkinkah sejarah akan berulang kembali?wahaha…seprais sungguh! Kebelakangan ni memang selalu pening, loya, dan kepenatan.. bukan peknen ye..ia myb sebab depression coz penghujung sem banyak keje kena settle..

oh ye, aufa skg aktif sangat..kalau duk atas tilam berguling2, berpusing2 pastu tup tup dah jauh dah.aufa dah start mengengsot ke belakang.mara ke depan belum boleh lg..hehe..tp mcm dah start belajar merangkak, duk angkat2 vontot dan kuis2 kaki, bile tak dapat, menjerit2..huish..atas walker lak, bukan stakat pandai jalan, dah lari2..suke sangat kalau org kejar die, sengih2 lari…suke ikot mama ke dapur, ke bilik, ke ruang tamu..jalan bukan main cepat lagi..dengan baba nak eksiden je pepagi..baba bz nak siap, die bz nak ikot baba..wahaha=D


                 aufa dah mule mendevelop lemak2 bawah dagu balik sebab dah start balik minum susu dengan jayanya, dan makan bubur nasi dengan banyak..


                                              aufa mase baru bangun tido pagi td,,,happy je die..

ok la, ada satu lagi assignment yg menanti intuk ditaip..isi2 dah cari, cume nak transfer dalam word je..baru siap satu page, due 2 minggu lagi..ade sesape nak tulun?hehe..aufa nak tulun? Aufa selalu dah tulun tepuk2 laptop mama dan buang2 mouse laptop=< hehe..nasib baik selamat lg semuanya..aufa takleh tulun lg ye, aufa tecit lagi..sebab tu mama g hantar aufa ke umah nenek, sebab mama ada keje kena setel..duk baik2 taw=)

p/s- pagi td baba ckp nak tukar plan maxis broadband nih..sebab yg ni lambat mcm ciput, nk bukak komen pon x dpt..cedey=< ..cepat la baba tukar ea(^^)

Tuesday, March 22, 2011

Hati2 di jalan raya..



Harini kelas mama petang sebenarnya. Tp pagi2 pukul 9.30a.m dah hantar aufa umah nenek..mama kena prepare untuk presentation petang ni, sebelum ni prepare sikit2 je sebab aufa cirit sehari yg lepas.subuh2 dah masak bubur aufa, dah steril sume botol susu dan botol air masak aufa..

Otw g umah nenek td, terkezut tengok ada car accident kat jalan uia.. teruk gak nampak..mama selamba je bawak 60 kat selekoh tu..kononnya nak cepat sampai..then brek mengejut pas tengok ada trak penunda dan org ramai2..terus bg signal kanan dan masuk jalan lain..fuh..selamat..ish mama ni bawak slow sikit k..hehe..

Otw balik lak ..kat highway biasela bawak 80km/jam je..tup2.. ada eksiden lagi sebelah kiri jalan. Ada 3 kereta kot..dengan polis semua,org ramai berkerumun..ni lagi teruk nampak dari yg tadi..mama sempat tengok ikot side mirror je..

Wa…risau la jalan kat KL ni..kdg2 kite dah hati2 tp org lain lak yg cuai..pernah mase mama drive otw g uia dulu, elok2 je mama duk jalan mama, bawak slow je, pastu tetibe datang satria neo pecut masuk ikut kiri, padahal kiri tu mane ade jalan..ada tembok,tu memang cari maut la..terus mama dengan pantas membelok kanan siket..kalo tak, wallohua’lam..

Yg penting, bace doa naik kenderaan, bace ayat kursi, dan hati2..=)

p/s: doakan mama berjaya presentation harini..risauuuuu….tp ade hati lagi tulis blog..hehe..

She got diarrhea..


Kelmarin, 21/03/2011, aufa kena cirit birit pulak. Kesian sungguh..ada la dalam 6 kali die uk uk sebelum petang kelmarin. Mase pagi tu mama nak bersiap g kelas pon tak boleh sebab die menangis habis2an.. jarang dengar aufa nangis habis2an gitu terutama mase mama nak pakaikan pampers dan nak sapukan krim ruam kat tot die. lepas tu die nak tidur tak dapat , myb pedih rase kot..kejap2 uk lagi..jd nye mama msj baba mintak lepas habis sekolah balik terus ak hantar aufa g klinik sebab die cirit..memang “berperang” mase nak basuh poo poo die, dalam keadaan pedih tu..mcm2 gaya mama pujuk tak makan saman pon..huhu.. mama nak buh ubat pon susah..tp mcmanapon mama kena letak ubat gak kang nanti aufa tak dpt tidur.. lepas settle, mama tepuk2 die baru tidur dengan lena..lepas setengah jam bangun2 dah ok sikit.. tp poo poo lagi..dah banyak kali tukar pampers.



Petang tu bawak aufa g klinik. Petang die tak nangis dah, myb kesan ubat kot.alhamdulillah.. g jumpa doctor, die takut tengok doctor lelaki tu duk check die, menangis terus.haha=D  doctor ckp keracunan makanan.. baby kan duke menggigit2…jari jemari comel die entah pegang ape2 pastu kejap2 jari masuk mulut..kdg2 mainan..so doctor bagi ubat cirit..dan untuk 2, 3 hari ni aufa hanya boleh makan bubur nasi plain je, jangan campor ngan sayur n lauk sebelum cirit die ok..nasi kosong pon berselera kan aufa?=)

Semalam bg aufa ubat, die dah tak poo poo dah.. pagi ni je sekali td..cepat2la sembuh sayang..

Moral of the story : mama kena selalu basuh mainan2 aufa, dan kena selalu lap tangan si tecit nih ngan wet tissue selalu..

sudah 7 bulAn si puteri bersama kami

Walaupun 7 bulan telah berlalu, tp hati ini sering terkenang saat2 aufa lahir kedunia. Saat2 die membesar di depan  mata merupakan saat yang indah, walaupun pelbagai pengalaman pahit manis yang dilalui. Paling obvious, waktu tidur malam dikorbankan..apetah lg sebagai ibu yg meyusukan anaknya. Dan jua saat2 letih study dan kerja rumah yg dilalui setiap hari. Tp, saat melihat die tersenyum riang, segala kepenatan hilang begitu sahaja.

Style tidur aufa pon kini berubah..
Bermula umur 7 bulan ni, sang puteri tidur seawall 7.30 pm lagi..dan akan bangun setiap setengah jam untuk ditepuk/susu/pacifier. Seterusnya bile jam dah menunjukkan pukul 10pm, die akan start tidur nyenyak sampaila bangun menyusu balik dan bermain pukul 3pagi..kdg2 mama biarkan aufa main sendirian sambil tidur je tepi aufa..lepas boring, die akan tidur balik jam 4pagi..then bangun pulak waktu subuh..=)

Seingat mama tentang waktu tidur si puteri:

Di umur 1 hari – 2 bulan : malam berjaga, siang tidur.. aufa akan tidur setidur2nya pagi, tengahari, petang, hanya bangun menyusu, poo poo dan mandi shj..dan start jam 11 malam mata die akan celik luas..kdg2 menangis, kdg2 ok..dan die akan tidur semula jam 6 pagi dekat2 subuh..* saat ni mama hampir pengsan* ada culture shock di situ..sebab baru bersalin, then sakit dalam berpantang..pastu berjaga malam..siang jarang mama leh tidur..tp pas ada aufa, terpaksa membiasakan diri tidur siang, berjaga malam. Nasib baik tok ma sangat memahami, bile je aufa tidur, tok ma akan suh mama tidur jugak supaya tak mengantuk berjaga nanti.







3 bulan – 4 bulan :-
Tidur awal lepas isyak, pastu bangun bercakap sorang2 dalam pukul 5 lebih..suke kejut baba dan mama bangun solat subuh.mase ni muluta aufa bising sangat duk bebel2..kdg2 hilang ngantuk tengah2 malam denngar suara die.

5bulan – 6 bulan :-
Dah tak berjaga malam langsung kecuali bangun menyusu.. tidur malam pukul 11pm..then bangun pagi pukul 8.30pagi..tp sensitive pd bunyi2 bising atau org bercakap..kdg2 mase baba kejut mama bangun solat subuh, die lak yang bangun..

Tp sejak dr umur 3,4 bulan sampaila sekarang ni, aufa dah tak tidur lama waktu siang. Sekejap tidur, sekejap bangun main, then tidur balik kejap..bolehla setengah jam die akan tidur. Itu antara cabaran yg terpaksa mama hadapi bilemana aufa tak mcm baby lain yg akan tidur straight lama sampai sejam due jam. Mungkin sebab tu gak die tak montel dah. Dulu mase umo sebulan due die akan tidur lama sampai 2,3 jam sekali tidur.. so badan nya mencanak2 naik bulat2..skg ni tidur kejap mcmana nak bulat dah..mcm2 cara nak bg aufa tidur lama, letak buai tak jd pon.. tidur sambil mama peluk pon tak lama gak.. myb aufa antara baby yg jenis tak tidur sangat siang..hehe=)



p/s-happy sikit skg sebab aufa mula menyusu dengan banyak. Ada sehari lepas mama “slow talk” dengan aufa, bercakap sambil pandang mata die..bg nasihat kepentingan minum susu dengan banyak..ala2 merajuk ckp taknak kawan kalau kurang minum susu.. bg nasihat takleh depend pd direct bfeed sgt sebab kat umah pengasuh mama takder.. waktu tu die tengok je mama..mama merajuk2 duk jauh2 siket ngan aufa dan pandang siket2 je..haha.. skg dah minum banyak..4 oz tak cukup sekali minum..kalau direct bfeed kiri kanan sampai kosong..alhamdulillah..moral : don’t underestimate ur baby..kdg2 die sebenarnya faham ape yg kite cakap..kan?=)

Saturday, March 19, 2011

pulak....

perangai anak  berubah2, kate org kelantan "nak bulehko besa gak.."


skg ni aufa x nak pulak minum susu pakai botol, nak direct je.

jd bile mane duk umah pengasuh, pengasuh ckp kurang minum susu..tp bubur makan banyak.
kat umah pon aufa suke makan bubur nasi. tambah2 lg kalau mase tu ade makanan yg boleh die gigit2 mcm biskut ke..lg la seronok die makan bubur nasi.myb sebagai penambah perisa la kot. padahal mama dah blend bubur dengan carrot/ isi ayam/isi ikan/ikan bilis/ sayur bayam/kangkung/sawi..setakat ni ginila menu aufa yg diubah hari2 supaya die tak jemu.  kalau harini bubur nasi blend dengan isi ayam + carrot, maka esoknye bubur nasi + kangkung + ikan.. tp kadang2 kalau mama tak sempat atau sayur/lauk dah habis, so merasa la aufa makan bubur nasi kosong blend..tp tetap berselera makan..haha=D

walaupun aufa suke makan, tp mama risau jugak sebab dah kurang menyusu skg. mase umo 6 bulan pd bulan lepas, susu dah sampai 5oz die minum..even walaupun lepas kenyang makan.nak tido wajib mimum susu. tp skg mase umo 7 bulan ni, especially bile baruni demam + batuk + selsema, tetibe taknak susu sangat dah. kalau minum setakat 2 oz, tu pon jarang sangat leh habis. tp kalau bg direct bf ok pulak..

hm..mama kan kena study la cayang..terpaksa tinggal aufa..kalau aufa taknak mium gune botol, mcmana mama nak wat..? huhu.. mama susah hati kalau fikir2 kat umah pengasuh aufa tak minum susu pon.. makan sahaja tak cukup la comey..kena minum susu banyak gak baru la sihat. skg ni aufa dah nampak slim sikit..makin kurang berisi pulak..tamao3..

atau, mungkin sebab kebelakangan ni saya sibuk, kdg2 terpaksa amik aufa lewat petang, so aufa jd nak bermanja dengan mama die sampai reject botol, nak direct bf je? huhu.. aufa kena la sabar, 2 minggu je lg then mama cuti lama..mase tu mama akan tumpu perhatian pd aufa sebaiknye=)

peristiwa hujung minggu lepas..

Alhamdulillah, akhirnya peghujung sem dah tiba…ada 2 minggu lg sebelum sem ni berakhir, Ya Allah, tak sabarnya nak habiskan mase bersama family dan nak balik kampong=) rindu sangat nak bersama aufa 24 jam walaupun sebelum ni hanya letak aufa kat pengasuh 4 kali je seminggu. Saat2 melihat anak membesar depan mata sendiri tu lah saat yang manis untuk dikenang. Kalau nak kire, berapa puluh tahun sangatlah anak kandung kite akan hidup bersama kite? Mule2 jadi baby, then masuk tadika, lepastu sekolah rendah, then sekolah  menengah..kalau terpaksa duk asrama, maknanya kite sebagai ibu  bapa hanya berkesempatan lihat anak membesar depan mata selama 12 tahun sahaja? Katakanlah tak duk asrama waktu sekolah menengah, mungkin kite dapat lihat die membesar depan mata kite sampailah die menerima panggilan masuk u..mestilah semua ibu bapa nak anak2 masuk u  kan, paling kurang 18 tahun anak kite benar2 membesar depan mata..18 tahun? Lepas tu berada di asrama kolej/u. Singkatnya masa tu kan?tu pon kalaulah nyawa ni panjang..kalau tak…moga Allah panjangkan umur kite semua untuk terus melihat anak2 membesar bahagia..  jadi, sebab waktu bersama anak yg singkat nilah, mama tak kisah kalau berjaga malam tak cukup tidur, keletihan di waktu siang melakukan kerja rumah dan melayan anak, kerna mama tahu..kite tak mungkin dapat bersama sebegini lagi bile anak dah besar panjang. apetah lg bile mereka berkeluarga, waktu tu lagilah sikit mase nak ketemu, kecualilah mereka duk dekat2 ngan kite..=) 



Hujung minggu baruni, family mak sedara datang tumpang rumah sini jap sebab ada pendaftaran dan taklimat untuk sambung degree di uia. My mak sedara, suaminya, anak2 nya 3 orang dan sorang lg my cousin..semua kecik2 je, paling besar umur tingkatan 2, anak sulung mak sedara yang dipanggil sue ti namanya Asilah.

Asalnya mak cik su tie ingat kelas dah start cuti sekolah ni jd kire semingggu la nak tumpang duk umah kami. Then , new info..2 hari je. Riuh rendah rumah kami hujung minggu baruni dengan anak2 su tie yag kecik2 tu nama idham, insyirah, dan qistina..kakak diorang, asilah dan sepupu aisyah jd bibik jaga budak2 nih. Agak kesal jugakla sebab tak dapat bg layanan terbaik sebabnya saya memang sibuk sangat baruni. Ada Kuiz Fiqh, Assigment Sociolinguistic yang terpaksa disiapkan.. tp walaupun begitu saya sedaya upaya buat ape yang patut. Bangun pagi2 menyediakan sarapan, mengemas2 rumah dan sebagainya..sebenarnya rumah kami bukanlah besar pun, almaklumlah rumah sewa je..lgpon memang kami bukan bercadang nak sewa rumah besar sebab hanya saya dan suami yang duduk, then tambah orang baru namanya aufa..hehe..bilik rumah ni ada 2 je, dan 1 bilik air. Rumah ni baru di sewa tak sampai pun 2 tahun lagi. Jd sebenarnya selain bilik tidur kami, bilik satu lagi tu buat stor untuk barang2 dan buku2 sepanjang pengajian saya di uia start di matrikulasi lagi dan barang2 serta buku suami lepas kursus dengan barang2 die mase duk quarters dulu.jd amik mase nak mengemas seharian bilik sebelah tu..barang memang banyak sangat.tapis satu2 barang2 dan kertas yang perlu dan barang2 yang tak diperlukan untuk dibuang.sebelum ni memang tak sempat nak mengemas pon..huhu..apetah lg bile ade aufa, kalau sempat lipat kain hujung miggu tu pon kalau tak bz ngan study. Jd sebab family mak su tie nak tumpang bilik tu jadi terpaksalah kemas habis..dari pagi sampai petang,leh bayang tak betapa miserable nga bilik tuh..hehe.. jd hari jumaat tu letak aufa umah nenek sampai petang. Lgpun kami tahu mak su tie nak datang kl dah last minute.hari khamis tahu, hari jumaat diorang nak bertolak dah..nak beli barang2 nak memasak lagi..assignment lagi..huh..mencabar sungguh minggu tu.yela, kalau saya bukan student senang siket.tp dalam mase yg sama saya sibuk ulang alik ke uia untuk discussion dan ke library uia untuk cari buku..

Jd petang ambik aufa dekat maghrib dah..lepas solat maghrib, kami ke giant untuk beli barang2 dapur dan bantal siket.bantal umah ni cukup2 untuk kami 3 orang tido je..haha.. tak pernah lg la tetamu seramai 7 orang datang bermalam 2, 3 hari. Lepas tu sampai umah dekat kul 10pm. Family mak su tie masih di kuala lipis so dianggarkan pukul 2 pagi baru sampai kl. Sempatla mama kemas dapur dan ruang tamu siket. Pukul 2.30pagi, mak su tie kol ckp dah sampai di tol gombak, jd kami pergi ambik diorag sebab diorang tak tahu jalan ke umah ni..jd petang hari ahad mereka bertolak balik kelantan.. jd nye hujung minggu yg lalu kami tak dpt g mane2, tambah lg saya sedikit sibuk dan kepenatan, apetah lagi pd sabtu tu aufa kena diarrhea sampai merah2 tot die, agak meragam la mase nak tidur dan hanya mama yg boleh menenangkan tangisannya..

Tp yg bestnye, aufa sangat seronok bile ada ramai kawan, sampai melompat2 duk tepuk walker setiap kali main. Jadi bile diorang dah balik tibe2 rase sunyi lak..seronok kalau family mak su tie datang lagi tp kalau ada pak su gak jd tak best siket..panas telinga! Dan rasa tak selesa..hua hua..

Aufa suke ramai kawan ye? Aufa nak adik dah ke?  Hehe..tunggulah mama graduate dulu..tak pon, tahun akhir boleh la kot, skg mama tak ready lg dr segi mental dan fizikal. Lgpon, memori mase melahirkan aufa dan selepas melahirkan aufa haritu masih lg bermain2 di fikiran mama. Gerun! Tp, mama suke baby.. hm, skg ada aufa sorang pon mama kelam kabut siket nak wat keje. Kalau ada 2 orang tak tahulah sempat makan tak nanti..=p

p/s- internet slow dah skg ni..uses dah sampai limit..nak upload gambar pon dah berjam2.hehe.. 

2. cuti sekolah skg, suami cuti seminggu..pagi je la, petang dan mlm still keje jd imam n aja ngaji..mudah siket keje minggu baruni..senang ada org jaga aufa..=) 

Thursday, March 10, 2011

puding trifle...sedappppppp! (^^)

Puding trifle nama  diberi...i got  the recipe from my sister..cik na=)

Waa=) pertama kalinya dalam blog tulis resepi lak. Even takla mcm chef wan atau chef zamri tp masak tetap masak kan?=) paling tidak skg mama suke sangat masak bubur untuk aufa sebab aufa suke makan bubur yg mama masak..sampaikan nenek pengasuh ckp seronok suapkan aufa makan sebab aufa makan banyak..huhu..ok la sayang, makan jgn tak makan.insyaallah nanti mama tambahkan lg menu berkhasiat untuk anak mama ..


 dari pandangan atas..kalo nak buah warna warni beli yg mahal siket..lg nampak menarik.=)

pandangan sisi..layer kek kat bawah sekali..mase ni mama letak kek coklat lembab..best..

       untuk 2 biji n=bekas muatla, satu bekas besar siket, yg ni kecik sikit...

Okla, petang semalam sempat buat puding trifle kegemaran mama dan baba. Tu pon sebab baba tak kena jd imam/aja ngaji malam so baba ada leh jaga aufa.kalau baba xde, xdernye mama nak masak2 mcm ni..hehe..
Puding ni kejap je wat.ringkas tp sedap..kakak mama ckp ni puding org kaya sebab bahan2nya agak mahal la..and..kolestrolnye tinggi gak sebab gune telur.
Di sini mama nak share cara wat puding trifle ni.mama tahu di luar sane lg ramai yg pandai wat tp kalo nak try resepi ni leh la..sedaap..=)

Bahan2
Sebiji kek (dihiris2 nipis/tebal-ikut selera anda-dan susun terus dalam bekas )
1 tin susu cair –jangan gune susu pekat..kang x jadi..
1 tin buah2an campuran (koktail)-banyak je kat pasaraya
2 ½ sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula
4 biji telur (ambil kuning telur sahaja, tp kalau nak kurangkan kolestrol gune 2 biji je kuning telur cume kurang umph siket la)

Sebelum nak bukak api dapur sile bace bismillah.., hiris2 dulu kek nipis2 je, jangan tebal sangat..lepastu susun biar penuh memenuhi ruang bekas..kire 1 bekas sederhana besar dah ok..then tapis buah2an campuran tu, ambik air koktail sahaja..titiskan air koktail tu atas kek biar die lembap dan bermandi air koktail..then letak dulu kat mane2..jangan makan lagi..
Untuk layer kastad, Mule2 panaskan susu cair dan gula dalam periuk, kacau sampai gula tu larut. Then, bile dah menggelegak siket, masukkan kuning telur satu demi satu kedalam periuk..kacau biar sebati betul2..jaga2 jangan bg bertelur ikan keli lam tu..kena selalu kacau..then dengan sepantas kilat masukkan tepung kastad ke dalam cawan, masukkan air agak2 leh kacau sebati tepung kastad tuh, then air yg dah sebati tu cepat2 masukkan ke dalam periuk tadi..kacau dan kacau lagi sampai la die jd pekat dan likat.
Bile kastad dah likat, dengan sepantas kilat kena masukkan ke dalam bekas yg dah disusun kek bermandi air koktail td..kena wat cepat2 kang kastad jd beku lak..pastu ratakan.. last sekali, ambil buah2an koktail tu tabur comel2 atas tu sementara ia masih panas.. lepas tu biar dulu suhu menjadi reda..then leh masuk lam peti ais. 2 jam kemudian leh makan...hehe=D

Selamat mencuba=)

dermatitis allergy

8-03-2011
pulak...

ayy...kesian aufa hibriyah=(

kan ada gtau pg semalam yg tibe2 kulit muka aufa start merah2..
mama punya la risau sampai rancang nak skip kelas je semalam..
then msj baba, baba mintak tunggu baba balik bawak aufa g kliik same2..

dalam kelas, mama asyik fikir aufa je..
before hantar aufa ke umah pengasuh, mama try letak pureen medicated powder kat muke aufa siket2..harap2 kurang la merah2 bintik2 tuh..
but then, mase amik aufa dr umah nenek petang tuh, keadaan become worse..
balik je umah, mama solat asar, then bersama baba bawak auafa g klinik..

at first, doc predicts on the first sight that she probably kena demam campak..then..mama explain kat doc yg malam before kejadian mama makan banyak punya sea food..siap tambah 2pinggan sotong lg..licin pulak tu..huhu=D so the doct says myb allergy..

therefore, i guess it was probably my fault la, sebab aufa kan bfeed..myb affect her skin due to allergy..

then doc mintak bukak baju aufa semua..doc sheck2 semua..aufa marah2 la doc tu bukak baju die belek sane sini..oh ye, her name was Nur Izzah, she was very nice and kind=)

                  drugs given by doc..but guess what, i only use once..because i m afraid giving medicine to my baby...in fact, she is still a BABY....but then after a day, she was cured! alhamdulillah=)



then doct ensure that yes, it was allergy..myb because of my large consumption of seafood the night before..
doct says it was DERMATITIS ALLERGY, and i ask her more about that...

so after this i shall be very careful in my consumption k..

     mama tries sapu pureen medicated powder before sending her to nanny's house to reduce the rashes..but actually no difference but at least less itchy..


                                               today's face..no more rashes..happy(^^)

Tuesday, March 8, 2011

reveal her voice

video

oke, buat pertama kalinye dalam blog baru nak bg anda semua dengar suara ayu tuan puteri nih..hehe..sebelum ni tak terbuat pulak, padahal video amik dah berpuluh2... ni suara die tengah gelak2 seronok main..

sebenarnya aufa ni gelak ikut mood la, kdg2 ada mase die sangat happy kite bercakap po die gelak..kdg2 ada mase die relax je lepas agah macm2 cara..

buat muka shumil..

                       mcm ni la aufa buat muke cumil die..banyak kali lak tu


dalam 2, 3 hari ni aufa kejap2 buat muka shumil..mase nak menyusu buat muke, mase nak makan, mase main, mase orang panggil nama die..mama & baba selalu tergelak tengok aufa buat mcm tu..mcm2 benda aufa belajar ye?huhu..

sebenarnya seminggu yg lepas mama & baba dah star beli walker untuk aufa..beli 2 terus, satu untuk di rumah, satu lg untuk di rumah pengasuh..actually, rasa mcm terlalu awal nak beli walker tp memandangkan baruni ada promotion terus baba beli 2..lgpun, itu je solution tak bg aufa nangis kena tinggal.bile ade walker leh teman mama kat dapur..asal mama ada depan mata die jd takla nangis2 mcm dulu..dulu mama nak wat keje pun susah..huhu..
                                                          mule2 posing dulu


                                        start nak ambik hp mama

                                merajuk mama x bg, lentok2 kepala sampai jatuh dari bantal..

                                                   eh? tengok balik..


p/s-baru je tibe2 nampak ada merah2 naik kat muka aufa..ruam ke? risaunye..ke alergi ape2..sebelum ni tak pernah pulak..atau sebab mama makan sotong banyak semalam..yela, mama kan bfeed..kot bg efek kat situ...

aufa dan sleeping style..

aufa,
aufa tidur sejak kebelakangan ni lasak sangat..kdg2 sampai bantal ada kat kaki..kdg2 mama bangun malam2 semata2 nak betulkan posisi tidur aufa balik tp kejap je, lepas 15 minit dah pusing2..hehe..

bile aufa mule berpusing, mama lak jd risau..nasib baik mama & baba sekat kiri kanan kalau tak kang jatuh katil tu..

aufa ikut sape eh tidur lasak ni?hehe=D mama tidur tak pernah lasak lak..aufa, perempuan kena tidur leklok tau..



oh ye, aufa pon pandai merajuk skg..kalau tak bagi mainan die nak, mesti die buat2 lentok kepala dan pusing badan sambil jerit2..especially handphone mama..kalau mama nak tangkap gambar aufa je, terus nak tarik hp mama..hehe..

                                                          my heart, my princess, my everything

ambik awal

7-02-2011

assalamualaikum..

harini mama g hantar aufa pukul 9.30a.m ke rumah nenek pengasuh sebab kelas mama start pukul 10..serba salah rasanya td ak hantar aufa sebab aufa kurang sihat harini..entah mcmana suhu badan aufa semalam naik tinggi pd dinihari..myb sejuk, myb cuaca..wallohua'lam..jd meragam la sikit sampai mama nak sarapan pun x dpt..huhu..xpela, mama leh sarapan di uia..

dalam kelas, mama asyik terfikirkan aufa je..sebab mase mama hantar aufa pg td aufa menangis, biasenye aufa tak pernah nangis dalam kereta atau bile sampai umah nenek..x sedap bada mungkin..

lepas habis kelas socioling, mama ada kelas fiqh kat IRK building, habis je kelas fiqh mama terus ke tempat mama parking kereta dekat mahallah safiyyah.. sebenarnya harini ada Ummatic Fiest, ada jamuan makan free pd pelajar2 uia di mana makanan antarabangsa & tempatan ada dihidangkan..semua kawan2 mama ke Ummatic Feast tu..mama nak join tp dalam fikiran mama terfikirkan aufa je..jd mama x terus balik ambik aufa.

pd mama, dari aufa meragam dengan orang baik la aufa meragam dengan mama sendiri..kite sebagai ibu kepada anak sendiri boleh bersabar walau mcmanapun anak kandung meragam, kan? kalau orang lain, boleh ke bersabar mcm ibu kandung sendiri? mama sangat risaukan aufa kot2 menyusahkan nenek nanti..lgpun nenek tak mcam org muda yg kuat boleh dukung je aufa..lgpon aufa berat skg..hehe=D

12.45pm, mama dah parking kereta depan umah nenek..mama ambik aufa..dekat2 1.15pm kite dah sampai rumah..memanng nenek ckp aufa meragam la sikit waktu tu tp makan tetap makan banyak kate nenek..hehe..mama happy aufa suke makan ye? alhamdulillah, tak la mama risau..tp susu po aufa kena minum banyak ye..

di rumah, aufa tak meragam pun..myb sebab mama ada..seronok je main ngan mama sampai terkekek2 gelak. guling2 atas katil , sembang2..happy mama.. sebenarnya mase mama drive otw balik rumah cuaca sangat panas..terik sangat...bile sampai umah pening kepala mama..mama terbaring je sambil main ngan aufa..tp mama happy tengok keletah aufa..

Saturday, March 5, 2011

misi penggantian

masih ada 6 bulan lg sebelum ramadhan menjelma kembali. Moga Allah pajangkan umur kite semua untuk bertemu ramadhan tahun ni..

da, dalam mase 6 bulan ni la mama kena gigih melakukan peggantian puasa yg tahun lepas. hehe=) harini baru start ganti..ada lg 29 hari,waaa..=D  untuk makluman, aufa dilahirkan 3 hari sebelum umat islam menyambut ramadhan..jd maknanya mama aufa kea ganti puasa 30 hari..aduh...nasib la kan, melahirkan baby dekat2 bulan ramadhan dah.. hehe=D tp xpe, sebab dpt beraya dengan baby.. 

dulu perancangan nak start ganti bile aufa dah start makan, kirenye die x depend sangat pd susu mama dan dah ada makanan pelengkap..tp dah sebulan aufa start solid food, mama asyik tangguh2 je sampai baba tegur2 dah, risau kang tak sempat..hehe..

tp skg ni aufa berubah angin lak, die nak direct bfeed je..aduhai sayang..huhu..die taknak gune botol..dan sejak seminggu lepas, aufa kurang lak minum susu..sebelum ni 5oz sekali minum dan mintak susu dalam 3 jam sekali..kdg2 pas makan pon aufa dapat habiska susu 5oz.. tp skg die taknak lak, nak direct je..hm..kalau waktu siang kan mama puasa, jd susu kurang tp alhamdulillah aufa still menyusu dengan baik secara direct..

aufa,tolong mama cayang...aufa kena baik2 tau..mama ada 29 hari lg nak kena puasa nih...hehe...=p

Friday, March 4, 2011

kerja mama..

hampir setiap pagi..
lepas solat subuh..tata kat baba g works..then mama akan sambung zzz bersama aufa..terjaga balik hampir jam 8-8.30a.m..aufa yg bangun dulu dr mama..hehe=) dansejak 2-3 minggu lepas kalau bangun pagi2 ni confirm aufa dah melabur dalam pampes die bau semerbak je..jd mama basuh uk uk aufa dulu..bg sarapan dengan susu ibu..then letak aufa main atas tilam depan tv, mama terus tung tang di sapur masakkan bubur aufa, hiris carrot, amik isi ayam/ikan..

then lepas siap masak sume, blender sampai hancur tulus mulus gitu..

pastu bg aufa makan..aufa suke sangat bubur nasi..lepas aufa makan dan minum, mase untuk aufa mandi..kdg2 kalau awal lg, aufa akan tidur balik dalam kul 10/11a.m.. mase aufa tidur semula ni la mama masukkan bubur nasi yg telah di blend halus bersama carrot/sayur lobak dan isi ayam/ikan ke dalam bekas makanan aufa..



kdg2 malam mama akan bg aufa makan Milna/ Farley Rusk sebagai snek, untuk sumber kalsium..

tp kdg2 bukan senang nak patuhi menu harian ni..kalau aufa behave ok la, kalau die taknak duduk sorang2 jawabnye aufa makan bubur nasi kosong dengan carrot/ kentang je..x sempat nak masak ayam/ikan..hehe..

untuk menu harian aufa, mama berpandukan pakar pemakanan suggest seperti di bawah :-

Proses pemberian makanan pelengkap adalah satu proses dimana bayi secara perlahan-lahan bertukar dari diet susu sahaja kepada diet campuran yang mengandungi susu dan makanan pelengkap. Anda digalakkan memberi makanan pelengkap ketika bayi berusia 6 bulan memandangkan sistem penghadamannya sudah matang untuk menerima makanan selain daripada susu ibu. Makanan pelengkap amat penting untuk bayi kerana nutrien daripada susu ibu sahaja tidak mencukupi untuk menampung kesemua keperluan nutrien bayi anda. Langkah-langkah untuk mengenal bayi kepada makanan pelengkap ialah:
  • Perkenalkan bubur nasi sahaja yang telah dikisar halus
  • Selepas seminggu, masukkan pula sayuran ke dalam bubur tadi. sayur yang dicadangkan ialah sayur hijau seperti bayam, kangkung atau lobak merah dll
  • Selepas seminggu masukkan pula sumber protein seperti ikan, telur kuning atau daging ayam
  • Bubur nasi perlulah seimbang dari segi zat karbohidrat, vitamin dan mineral serta protein
  • Memperkenalkan bahan satu persatu adalah untuk mengenalpasti bayi mempunyai alahan kepada makanan tertentu
  • Elakkan meletakan bahan perisa, garam atau gula ke dalam makanan bayi. Ini adalah untuk membolehkan bayi merasa bahan secara semulajadi

si bulat mama...

assalamualaikum.. aufa mama=) seminggu lg aufa masuk umo 7 bulan...wa..dah besar ye anak mama? hehe..6 bulan baruni berat aufa dah menjangkau 9kg..alhamdulillah...xnaik sangat dah sebab aufa makin aktif berguling dan berpusing..dah boleh pusing 360 darjah ke kanan dan ke kiri..anak mama ni buat mama geram setiap kali pegang die..sabo jer la dr penyek2 anak sendiri..eh.ade pulak..haha..

dulu mama rilek je mandikan aufa sebab senyap je dalam bathtub tu..sekadar tepuk2 air je..sekang siap nak meniarap dan nak pusing2 lg sampai kaki tangan semua nak amik..aduh..peluh2 mama mandikan aufa..haha..aufa memang suke mandi, suke main air. sejak lahir lagi x pernah nangis kalau mandi..kalau nangis2 letak lam air terus senyap, tp xder la mama wat gitu, ade ke..hehe...mama pon happy mandikan aufa..

lepas mandi lak sorry la kalau nak duk diam macam dulu..sejak leh meniarap n berguling sejak umo 5 bulan pantang letak je zuup pusing..senget2 pampes dan baju yg mama susun siap2 dah..bg la mainan mcamanapon xder duk diam nye..nak main sambil meniarap gak, boring maniarap pusing balik.. dulu sempat la nak taruk losyen mcm lam iklan tv siap2 buat nyanyi2 lg..skg minyak yuyi n minyak telo pon sapu cepat2 ala kadar dah..mase aufa tidur baru leh mama sapukan minyak bayi leklok mcm iklan jonsen bebi..fuuh, ni tak merangkak lg, kalo dah merangkak, mama pon join sekali merangkak nak kejar aufa nanti...ayoyo..

btw, sebenarnya dah 2 kali mama skip kelas sebab pengasuh a.k.a nenek ada appointment kat hospital.. mama x dpt cari sesape untuk jage aufa..apetah lg aufa dah xleh ngan org sangat skg makin susah..org pon x berani amik die..anakku oh anakku...hehe..


 mama nampak rilex tp sebenarnya ada 2 lg term paper menanti untuk ditaip.. 1 sociolinguistic dan 1 lg novel n short story...harap baba x bz minggu nih, leh mama tumpu betul2 siapkan term paper..kalo baba bz, mama pon terpaksa bz gak jaga aufa sambil menaip...

di usia 6 bulan, aufa dah pandai "buat muke"..kenyit2 hidung n kening die dan segih tipu mcm ni :-
setiap kali mama & baba mintak wat muke comel, mcm ni la die buat..hehe=D ..
pandai buat cak cikoq..ala..yg kepal2 tangan bukak2 tu...
tepuk tangan dah biase buat selalu dah..



other than that, gambar aufa 6 bulan~ (^^)