Ahlan

Photobucket

puteri kesayangan kami

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Tuesday, November 30, 2010

hari ini..

assalamualaikum warahmatullah...
anakanda mama tersayang..aufa~~~

harini aufa bangun menyusu subuh pagi td..sebaik shj aufa menyusu, azan kedengaran...mama yang mamai terfikir2 semalam aufa tak bangun pon menyusu..hm...aufa tidur dekat pukul 1pagi dah semalam tu...hm...cian aufa...mesti lapar sebab x terbangun menyusu..biasenya malam2 bangun 2 kali...hehe..mungkin penat sangat sebab skg dah pandai lompat.. lepas aufa terlelap tu, mama terus g solat subuh...pastu tengok baba mcm dah bangun jd mama x kejut pon..hehe..bace quran sikit pas subuh, n mama terus ke dapur memasak sarapan untuk baba...walaupun terlalu awal tp coz mama plan nak tido balik..hehe..sebab semalam lewat tido..amik tenaga nak jaga anak mama yg berat nih..kihkih..

mama masak sarapan yg ringkas je..duk dapo td berfikir gak nak masak ape..nasi goreng ke? kue tiaw goreng ke? atau cekodok?then mama amik keputusan masak paling simple tp menawan..ceewah..hehe..mama masak lempeng ikan bilis bertelur...panjang nama....lepas goreng, letak sos cili buat bentuk LOVE atas tu..haha....mama tersenyum sorang2 pas siap....pastu mama terus tido..jeng3..siap pesan kat baba lg jangan kejut mama...coz mama kalau orang kejut mama tak leh tido balik dah...kwang3...mama pesan dah sarapan dah siap sume...just makan je..air panas pon dah ade...hehe....2, 3 hari sebelom ni baba je yg masak sarapan...mama bangun makan je..tu pon sebab aufa bangun malam2 2,3 kali jd mama ngantok sangat nak bangun pg2..lepas solat subuh bum bum balk dah...haha..tp lepas tengok citer Dalil Cinta cekerarama tv3 insap3....kang naye mama kalo baba cari lain..kena la rajin2 bangun pg walau tak cukup tido..kantoi..hehe...

jd pagi td bangun2 baba dah kuar g sekolah nak jumpe guru besar katenye ada urusan..pastu nak g ngajar ngaji...lebih kurang pukul 12baru baba balik...plan nak g Giant jap g...nak shopping barang dapo siket...pastu kaau ada rezki lebih nak beli breastpump yang pakai battery..mungkin mudah siket nak bawa ke kuliah nanti..leh pump2 mase lecturer ngaja..duk belakang2 kan...hoho....nak bawa yg electric ni kang mase tengah syok pam dalam kelas masuk negro 2.,3 orang ckp "sorry sister, i have a class here...."

Monday, November 29, 2010

aufa skg...

suke lompat..

mengiring badan usaha nk meniarap..

menjerit makin kuat...ketawa terkekek2..

mase mandi henjut2 kaki...

menyusu kuat...

buat buih...

tido baanyak pagi..malam lewat tido..x berjaga dah..

nak mama n baba selalu ada tepi...

x suke duk bawah...

tido dengan susu...x berbuai atau dukung dah...

belaja memegang barang..barang dpt masuk mulut..

dah suke tengok makanan..perati je...

mudah senyum..

suke tengok tv mcm mama...haha..

pakai baju 12-18 bulan...

tangan kaki x duk diam...mase menyusu nak gak masuk jari die..lucu rase..hehe.

pandai jelir lidah n wat gaya bibir mcm2 yg comel...

Friday, November 26, 2010

syukran cik as & adik nye Hajar (^^)

Assalamualaikum warahmatullah...........
binti al-mahbuubah, Aufa Hibriyah..nahnu nuhibbuki daa'iman...:)

alhamdulillah, harini aufa dapat bertentang mata dengan cik as dan adiknye yg datang ziarah kite pg td:) mama tahu aufa happy bile ada org datang sebab nati aufa dpt hadiahk kan? hehe..tipu...sebab nanti aufa dapat kenal diorang dan bermesra..aufa jugak mcm mama, sukekan suasana meriah:)

dari semalam lg mama dah bersedia nk sambut kedatangan diorang..mama x sabar nak terima tetamu..dalam agama kite, kehadiran tetamu bersama rezeki..subhanallah..indahnya agama kite kan? alhamdulillah... petang semalam mama pesan kat baba beli barang mama nak masak..rancangan asal nak masak mee tomyam..tp baba ckp kat sini tak tahu nak cari mee yg org islam buat kat mane..so baba minta mama masakkan paprik..jd bahan2 nak masak paprik tak rancang..terpaksala baba g beli pg td..hehe..syukran baba..asalnye mama tengok td paprik mama masak banyak..sepinggan mama bg kat jiran sebelah..pastu simpan untuk tetamu nanti...tp mase nak hidang tengok tinggal semangkuk?huh??? ada pencuri rahsia ke..hahaha...

apepon, mama still x terror pon masak..ingat nak masak banyak benda tp bahan xde..barang x der..mase pon xder...hehe...sian cik as dan hajar makan tengahari yg simple kat umah kite...sorry sangat...

rancangan asal sebenarnye nak bawak depa p jumpa rushdan di kajang..mesti meriah umah abang ngah nanti..tp dah terlambat dan baba pon kena jd imam maghrib so terpaksa tangguh dulu..insyaallah lain kali..

aufa suke sangat dengan hadiah cik as bagi nih..lawa sangat baju hijau bereben dengan socks..hehe..hijau memukau..mama suke sangat...terima kasih..hadiah yg berharga, mesti mahal kan?hehe..mama pon x beli baju2 dalam kotak cantik untuk aufa..hehe..syukran jaziilan..dekat maghrib td mama test baju tu kat aufa, memang padan dengan aufa mama yg bulat nih..hehe..comel! (^^)

                                              muat, padan, comel....hehe...suke sangat kale ijo               
      
                                               love these pictures! :)


syukran..nanti dtg lg ye~~

Thursday, November 25, 2010

Checkup Aufa 3 months old~

Assalamualalaikum wbt...

pg td ade appointment aufa untuk checkup 3 bulan dekat klinik d sini..klinik tu dekat je...jalan kaki pon leh sampai..tp kami g ngan kete la..dekat2 pon, kalau kat KL nih jalan yg besar gajah jd jauh gak...


                                                            tengok tangan yg bulat nih..geram2...

dalam buku tulis kena dtg pukul 10.30a.m...dah mintak ngan nurse nak dtg awal sebelum ni..tp punye la konfiden die jawab "sistem checkup bayi di sini tak macam kat kelantan..kami ikut waktu...kalau kat appointment tulis 10.30, mase tu la adik kena datang..."  huh??? dalam hati rase gembirenye..sistematik betul..jd tak yah la menunggu kan? tp g pagi ni..fuhhh...langsung tak sistematik...menci metol rasa...kami sampai memang dekat2 10.30a.m...pastu g amik no...pastu tunggu punye tunggu ...semua settle dekat pukul 12.30 pm..sistem ke tuhh?? rasanye lg baik first come first serve...biasenye kalau g kllinik memang g awal..kdg2 7.30a.m dah terduduk dalam klinik..jd orang pertama masuk..ni tunggu dekat 2 jam...

xpelah tu..myb sistem diorang kot...sistem yg lambat...

dan lg panas td terpaksa lama tunggu baba dtg amik....tension2.......

okeh..tamao tension2 dah...mase kat klinik td sume  tegur ckp aufa sehat, besar..semangat la...hehe..3 bulan umo tp macam 6-7 bulan dah...nurse sendiri tahu takyah ckp yang aufa full breastfeed...coz die nampak aufa aktif lompat2 dengan badan besarnye tuh..die dapat bezakan baby yg full breastfeed n campo2..alhamdulillah..mga Allah terus kurniakan rezeki dan kesempatan moga aufa dapat full breastfeed:) amiiin....

apepon...keputusan checkup..

 BERAT : 6.9 KG    (patutla semua ckp besoo..hehe..)

PANJANG : 64 CM

LILITAN KEPALA : 41 CM

konvo baba aufa di Putrajaya

assalamualaikum warahmatullah...

kasih mama & baba, aufa hibriyah...

alhamdulillah...23hb 11 baru2 ni kite berpeluang ke Majlis Konvokesyen baba aufa di Putrajaya...

dan Cik Farah sudi menemani kite..Terima kasih Cik Farah (^^)

kalau cik farah tak g, maknanya mama & aufa pon x gi..lalu pastinye takder gamba baba konvo..mesti baba sedih kan??

plan awal nak pergi bersama cik ity n uncle nasri ( abg mama)..tp uncle ade meeting dr pagi sampai malam..

jd plan ke-2 baba nak letak mama dan aufa ke umah cik ity di kajang sekiranya cik farah tak g same..coz susah nanti mama sorang2 takder kawan nak handle aufa...

mama suke sangat nak g konvo baba, di fikiran mama macam konvo kat uia la..meriah..ada gerai banyak..ramai orang....rupe2nye gerai satu pon taraak..hahaha...padan muke mama..terlepas peluang nak beli baju kat diri sendiri...kwang3..tp ramai orang sampai jem...huh...

tahniah diucapkan kepada baba..moga jd guru yang baik dan ikhlas dalam mendidik k(^^)

dan tahniah gak kepada aufa coz tak meragam sangat sepanjang majlis...cume menangis mase mama tinggal solat dan mase lapar n ngantuk je..yg lain u behave well...malah ok je bergambar bersama...

terima kasih sekali lg pd cik farah ye...(^^)

hantar cik farah dekat maghrib dah..dan kami terus g kajang tido umah abg ngah malam tu..pagi esoknye balik register aufa di nursery UIA sebagai backup plan kalau2 aufa still x leh duk ngan pengasuh die...


Monday, November 22, 2010

aufa & aidiladha, aqiqah..

assalamualaikum wbt..

alhamdulillah..sudah selesai hak aufa yg diwajibkan untuk mama & baba selaku ibu bapa iaitu aqiqah..selain tu tahniq, cukur rambut, berkhatan semuanya sudah selesai..skg tinggal tugas mendidik n menjaga aufa sebaiknya...semoga Allah permudahkan..

seronok raya hj baruni di kampung..walaupun abg sulung n abg ke2 tiada, namun tetap disambut bersederhana..aqiqah aufa pd hari raya ke2 disambut malam lepas isyak..jemput org kampung n jema'ah masjid..

                                               kwn mama, cik zue yg dtg bersama adik2..

               mama aufa yg sentiasa gojes..hikhik..tengok aufa dah nak same besa ngan mama..siyes, mama x larat angkat lama2

                                                  antara tetamu pd majlis aqiqah...

                                                   iklan sensodon...mengatasi gigi sensitip..

                             tahun lepas mase ry hj baru tahu peknen, tahun ni dah raya ngN baby bulat..


                                               kambing dikorbankan pd pagi raya ke2


                                                             si tembam mama berdagu 2


                                                                 baju raya aufa yg shumil

ok, aufa  skg belajar nak holding things,kalau bg barang kat tangan die die genggam kuat2 pastu masuk mulut..skg dah mengiring..kdg2 kepala dah tertiarap tp bdn mengiring lg..hehe..montot berat kot..suke sgt berbual2 terutama sebelom tido..dah jarang nanges kuat..oh ye, aufa skg belajar melompat..kaki die duk henjut2..kejap duduk kejap bangun..oh...makin kurus nanti mama awak cyg~~~

Wednesday, November 17, 2010

raya haji pertama yang sepi..

Assalamualaikum warahmatullah....

skg pukul 8.40pagi...baba aufa dah lama tinggalkan kami berdua untuk gi solat sunat hari raya..isk..isk...sedihnye..mama duk ngan aufa je pg ni dengar takbir raya mendayu2....

sepanjang hidup 22 tahun kat dunia nih, ni la kali ke-2 raya hj pertama tanpa family...kali pertama tu mase duk CFS UIA kat Nilai..mase tu tiket habis..dpt tiket ballik raya ke-2 je tu pon dengan kete api...mase tu mama dengan auntie mira terpaksa beraya pertama di umah family mertua ayah nasri(abg mama)..

           ni gambar sebelum balik semalam..cian baba angkut barang sesoramg..aufa x aci batol best2 amik gamba kan..

ni kali ke2 dah raya hj di kejauhan..nasib baik ada aufa..kalo x nanges x berlagu mama dengar takbir raya nih..hehe....oh ye, sebenarnye memang nak balik dah malam semalam ke Kelantan...tp nak tahu tak, kami keluar rumah , baru je masuk Duke nak g plaza tol Gombak, YA ALLAH...JEM teruuuuk sangat......semalam pukul 10malam kami dah turun umah nak balik kampung..mase atas duke tu, hampir setengah jam dalam kete..kete jalan macam semut je tp plaza tol jauh lagi..memang jem habis la,.rasanye kalo naik atas kura2 lg cepat dr naik kete semalam..huh..tensen kami...baba pom amik keputusan nak patah balik umah..apetah lg ada aufa..sian die kalo jalan jem gini..aufa lak kalau naik kete memang tak suke tido..nsib la jd mama...hoho...kalao anak tak tido dalam kete, takde maknanya mama die nak tido mcm org koma..say bai bai je la....

ingat kalau balik malam semalam insyaallah dinihari hari ni dah sampai..dptla raya bersama family..dpt gak tolong family wat persiapa untuk majlis aqiqah aufa nanti...esok dah majlisnye..Kambing yang bernama LeiLei dah sampai semalam...sian LeiLei....nanti esok nak kena sembelih...takpelah LeiLei..kitorang beli Leilei po sebab nak jd korban untk aqiqah puteri kami..LeiLei jgn sedih ea...

oh..tak sabarnye balik ak jumpa LeiLei si kambing bucuk....

insyaallah nanti pukul 10 pagi sat g kami bertolak balik kelantan...

nak cepat2 mandikan aufa nih..kang baba die balik semayang raye tengok anak bushuk masham lg sekali ngan emaknye..haha....kang membebel lak baba...x penah dengar baba bebel lak...kwang3...


                                  anak  mama walaupon muke x same..hehe..aufa kan anak baba



                                              aufa rini..x mandi lg...
tata semua..selamat hari raya hj..kami nak balik dah jap g..jangan jeles la ye...nak balik semalam jem..terpaksalah g pg ni...raya pertama kami atas jalan raya...

LeiLei..tunggu i !!!!

Tuesday, November 16, 2010

x checkup lagi..

untuk checkup 3 bulan, masih belum dpt wat lagi..
dah lama rancang nak g tp baba aufa asyik bz je ..kalau waktu hujung minggu bukan hari checkup baby so susah siket..
kelmarin bawak aufa g Klinik Ibu & anak di Gombak nih..
ingat leh checkup terus..
tp die ckp kena wat appointment lg..siap bg pukul bpe kena dtg..
insyaallah checkup aufa pd 25-11-2010 pukul 10.30a.m..nasib baik waktu tu baba dah cuti sekolah=)
nak tahu dah bpe kilo anak mama nih..hehe..benda tu je yg mcm suspen sikit..=D

the first abc activity book for aufa

assalamualaikum wbt......

alhamdulillah, ada rezeki utk kami bagi hadiah buat aufa....
aufa mmg sgt suke activity book ni..
lg2 dengar muzik2 dlm ni dan bunyi2 mcm2..abc..123..bunyi animals..n mcm2 melodi ada..siap ngan ejaan die sebut..bile ada activity book ni mama leh tinggalkan aufa sorang2 sambil die dengar abc tu atau muzik2..bolehla mama sempat mandi atau masak...harap ia akan meransang otak anak mama ni dan jd bijak pandai ye nanti syg..~ love u~





                                                        syukran baba & mama..



p/s- sile abaikan baju aufa yg berlonggok baru diangkat kat dlm gamba..hehe..sanggup x lipat lg baju nak update blog nih=P

Jemputan ke Majlis Aqiqah Aufa

Assalamualaikum warahmatullah..........




kepada semua pembaca blog ni, kawan2, saudara saudari, rakan taulan...semualah...di jemput hadir ramai2 tau..datang jangan tak datang..jemputan khas lg special buat cik FARAH, cik JANNAH, cik SAIDAH, cik AS, dan semua yg kat kelantan dah tu=) , dan semualah......kalau nak datang jgn lupe sms me k : 0132981924

Monday, November 15, 2010

rutin harian mama~

assalamualaikum warahmatullah....

kasih mama & baba pd aufa hingga ke akhir hayat..dikaulah permata, dikaulah bulan......

                                                                  mama & aufa..
                                                                      baba.....




anak mama & baba ni makin tembam..
dah develope isi yang banyak di peha, lengan dan pipi..
mama jd geram segeram2nye kat die..
baba lak selalu kacip gigi geram mase main ngan aufa..tambah2 lagi suke sgt bercakap dan menjerit2..macam ada seploh orang dalam umah..padahal ada 3 org je...hehe...meriah betul pas ada aufa nih...

kat umah ni, skg mama boleh dikatakan jd Home Manager....baba merupakan assistant mama..hehe..
tu pon sebelum mama masuk uia bulan 12 nanti....mama harap sangat cuti leh dipanjangkan lagi..tak sanggup nye nak tinggal aufa kat orang lain,..=(

hm...alhamdulillah skg aufa tak berjaga kuat dah..kalau bangun menyusu 3,4 kali...pastu yg kali last menyusu tuh mesti sembang2 dulu baru tido balik..hm..dan aufa skg tak payah didodoi dah kalau nak tidur.mama perasan sejak masuk 3 bulan umo aufa memang tak suka didodoi dah..just bagi susu, terus lelap..ataupun lepas menyusu, letak bawah, tepuk2..tidola pastu...tp skg ni kalau tido siang kejap2 je..paling lama 30 minit bolehla,pastu bangun..main2...tido balik...15 minit...bangun balik.....huhu...mase 24 jam bg mama mcm tak cukup lak..hm..entahla macamana nak study n wat assignment nanti ye? harap2 Allah bg kekuatan buat mama..

malam2 paling awal aufa tidur pon dalam pukul 10pm..semalam pukul 11.30pm baru tidur...then akan bangun untuk menyusu..kalau aufa tak bangun mama akan set jam untuk gerakkan aufa minum susu...hehe..mama usaha nak bg badan cayang mama ni bulat2 tau...hehe..

mase aufa tidur tu, lepas settlekan keje dapur mama terus tido jugak..bg mama, waktu malam ialah waktu paling letih..memang mama fikir nak tidur je terus..sebab siang seharian jaga aufa, buat keje umah..bile baba balik petang atau malam..baba lak akan jaga aufa sambil mama masak atau buat keje umah lg..

pagi2, lepas solat subuh,aufa jarang tidur..bg susu, main..dalam pukul 8a.m baru tidur balik..mase ni mama cepat2 g basuh baju, pastu cepat2 masak..kalau sempat lipat baju yang dah kering..the "uwaaaa.." si kecik sedar dah,,nasib lah mesin ni automatik..letak baju, letak sabun tekan on je..huh..kalo tak memang tak berbasuh la baju kite semua..mama pon terus lari2 g bilik tidur...bg susu kat aufa balik..then die terlelap balik kadang2..kadang2 terus je bangun..kalau terus bangun alamatnye memang tertangguh keje mama tu..jaga aufa sambil tengok tv atau lipat kain balik..main2...pastu die tido balik...dalam 20 minit macam tu..then bangun.mama mandikan aufa dalam pukul 9a.m-10.00am...kadang2 depennd pd cuaca..kalau hari hujan mama mandikan aufa lewat sikit,,ada satu tu hujan lebat sangat..sejuuuk..mama pon x mandi2 lg..hehe..mandikan aufa pukul 1 pm dah mase tu sebab hujan lebat..mama x nak anak mama kena selsema atau demam nanti..alhamdulillah setakat ni aufa tak pernah selsema / demam lg..dan sampai skg mama masih mandikan aufa dengan air suam2 kuku..aufa memang seronok kalai bab mandi nih..cuma kalau terkena air sejuk sikit dah terketar2 dagu...penyejuk macam mama...hehe..lepas mama mandi, bg susu kat aufa..dan mama pulak isi perut..tu pon makan sikit2 je dulu sambil minum susu berkrim..hehe..kalau sempat mama pam susu untuk buat stok..

hm..biasenye lepas aufa mandi baru mama mandi..kantoi...bukan ape, aufa lepas mandi suke shi shi atas mama die..mase mama lapkan badan aufa, tibe2 rasa panas atas peha nih..tengok2 kain sarung mama dah basah...nampak aufa wat muke selamba je mase shi shi..huhu.,...banyak kali dah..kadang2 mase mandikan aufa memang die akan shi shi...jd mama malas nak salin kain banyak kali..baik mama mandi lepas mandikan aufa..dulu tok ma yg selalu kena..tok ma memang selalu mandikan aufa sejak aufa lahir..dan tiap2 hari aufa shi shi atas tok ma...lawak le anak mama ni..nasib baik bukan lelaki kalau tak dah terpancut macam air terjun..hehe..teringat mama mase bawa aufa checkup 2 bulan kisah seorang baby yang shi shi kat nurse mase nurse tengah timbang die..habis kena baju nurse tu sebab tu baby lelaki kan...terpancut jauh shi shi die..lawak mase tu...

untuk solat zuhur, aufa jarang tido..jd mama letak aufa sebelah mama semasa mama solat..setakat ni belum bendera merah berkibar lg.coz fully breastfeed..alhdmdulillah..=)

lepas zuhur bukan mase utk aufa tidur sebabnye umah kite panas menyengat..kalau aufa tidur pon mesti meragam2 sebab peluh..jd kat umah kite ni mama pakailan baju lubang2..kdg2 baju seksi untuk aufa..sian sangat kalau panas..kalau hujan pon si kecik ni jarang tidur...memang jenis tak tido mane..kdg2 mase ni aufa tengok tv dengan mama sambil mama layan citer aqso dan madina...mama makan tengahari sambil main2 ngan ini budak..makan pon kena cepat2..kalau tak bunyik2 aufa nih..suke berdiri die skg dan mahu belajar melompat..die keraskan kai pastu duduk..pastu bangun..pastu duduk...slim la badan mama nih...=) mama cepat2 pam susu kalau ada mase sikit,

dekat2 asar..mama cepat2 amik wuduk, azan asar je terus mama solat sambil aufa duk tepi..kalau aufa nangis pon mama terpaksa letak tepi dulu kalau nak solat..hm..tp aufa tak pernah nangis kuat..just bunyi sikit2 nak diangkat je..kalau duk sebelah konfem nangis tak ingat....jd mama fikir dr mintak tolong ibu jagakan aufa baik mama letak aufa tepi mama..mama dah try bg aufa dekat  ibu  banyak kali dah..tp memang aufa taknak dengan pengasuhnye..terus meraung nanges sampai mama pon x dpt pujuk kalau die nangis kuat mcm tu..mama pelik sgt..dengan org lain ok je..budak2 tahfiz bawah amik aufa main2..ok je siap gelak2 lg..nape aufa tak mao dengan ibu?nape?y? limaza?timkayya???

then baba balik..huh..lega mama pas baba balik..mama sambung wat keje..ada baba leh gilir ngan aufa..tp kadang2 dekat2 maghrib baba keluar balik sebab kena jd imam..9 lebih baru sampai umah...

ni la rutin harian mama & baba....semenjak ada aufa..jadual seolah2 tersusun sendiri..

Thursday, November 11, 2010

Freezer...........

Assalamualaikum wbt...

bersiaran sambil pumping2 shushu sementara si bulat still tido...lawakla td aufa bangun jap..cari mamammm...terus bg, die lelap balik..then slow2 i wake up fronm the bed..tup tup aufa open her eyes..duk tenung mama..mama perhati je dulu ingat die pejam balik..then die sengih sampai ke telinga..haha...mama pon tersengih jugak tengok die...pastu duk eh eh nak susu balik..adoi....sebenarnye nak bertepek je si kecik ni dekat mama..oh...then baru tdo skg...pg td bangun seblom subuh...lepas bg susu mama tinggal die sorang2 mama nk masak sarapan utk baba..baba kursus harini start 7.30pg...sempatla aufa hanto baba depan ruanng tamu td..hihi...

hm...sebenarnye ingat pas balik sini nak terus wat stok susu..pastu buat2 gune utk aufa dulu...x dpt lg nk wat coz peti kecik..huhu...kalo letak ayam ikan tempat beku terus x muat nk letak susu.,..

jd bincang ngan baba..leh x nak beli peti beso siket...mcm ala2 ngajuk kalo baba x mo beli..ckp kat baba :"xpela bang kalau abg nak bg susu lembu kat aufa..ayang nak yg terbaik je bg die..kalau peti kecik mcamana nk wat stok...isk..isk.."hehe..sadis punye ayat membunuh...then suami nmpak berfikir je...tanye...habis ayang nak kete kancil ke peti sejuk?...huhu..sebelum ni dah bincang nk beli kancil bawa g uia coz pesona hubby beso sgt..payah nak parking tepi kete lecturer yg gajah2 tuh...then i reply.."demi aufa, yg sanggup x der kete kancil lg...yg nak peti sejuk BESAR..haha...kalo abg nak beli due2 pon boleh gak...esok yg keje jd lecturer yg ganti kat abg..x heranla"..hua hua....zalim2....

jd resultnye nanti baba ckp nak survey peti sejuk beso tuh...baba tanya habis peti kecik kite ni nak letak katne? "ntahla..bg kat kakak abg kot.."

jd semangat sikit kalo tengok peti sejuk besar nak isi dengan EBM...takderla terselit2 tepi ayam ikan tuh..kang tak terjamin kebersihan sakit perut anak mama nih=)..aufa, mama sanggup berkorban ye..biarla mama bawak kete gajah tu gi UIA dulu..x dpt bawak kancil lg...nanti mama belajar parking sampai terer..huhu...asal dpt wat ebm yg terjamin kebersihan buat anak mama nih...lap u...


                           kalau dpt yg macam ni meluap2 semangat mama nak wat EBM tak gitu?=p


                                               mcm ni lg best..haha...mama mimpi lol...


                  hm..paling tak pon, mcm ni kan? yg penting bia tempat beku tu besar...

Wednesday, November 10, 2010

sayu hati.....

assalamualaikum wbt.......

td mama try lg sekali bg pengasuh jaga aufa jap...coz mama nk solat zuhur..seblom tu aufa ok je duk ngan mama siap gelak n sembang..jd mama fikir kalo bg ibu jaga mesti ok gak skg ni coz aufa on dah kenyang n puas tidur...

pastu mama bg kat ibu umah sebelah....mama terus g solat..ibu seronok nk main aufa...ibu xder anak lg dan suke sgt baby..

mama angkat takbir terus dengar suara anak mama meraung....huhu...x khusyuk mama....

bukan nanges sikit kuat x henti2 sampai mama risau....

mama x pnah lg dengar aufa nanges sekuat hati mcm tu sejak kite ballik sini..

lepas solat mama bace doa pon ringkas sgt terus amik aufa...mama dukung aufa, bacekan isti'azah d telinga aufa..terus senyap....

ibu ckp takut ada something umah die..die pon lama tinggal umah sejak operate bulan 9 dulu...

mg Allah lindungi kite...
aufa jgn nanges kuat gitu..sayu hati mama..nk wat ape2 pon x senang....

aufa punya mama ketemu mama punye kengkawan.....

assalamualaikum warahmatullah.........

hari Ahad lepas, mama mintak baba hantarkan mama ke UIA..ataupun mama boleh je drive sendiri kalo bab percaya..hehe...sementara baba ada ngajar ngaji di Gombak jd mama nak tumpang 4 kaki..tambah kaki aufa gak..mama rinduuuu sangat sama kawan2 mama...

best sangat dpt jumpa Kholah Jannah, cik leha, cik jimah, cik fizah, cik fas...dan segala cicik lg di sana...=)

tp auntie farah x der..rugi kan x dpt jumpa auntie farah...kalo x mesti aufa leh belanja die makan..xpe2..jimat duit mama..haha:D

ni gambar mamaa amik dr blog Kholah Jannah sempena kite g sane baruni...hehe..curik gambar siket ea jannah=)

                             cak..ni la kholah jannah...hehe...ada gaya kan nak jd mama jugak?=)

sabar....sabar.....

Assalamualaikum warahmatullah.............
Aufa..pelangi buat mama & baba..kehadiran aufa menceriakan kami semua=) alhamdulillah...

hm...sejak kite balik ke Gombak di, sehari je baba sempat bersama aufa dan mama sampai petang n malam...tu on sebab hari minggu (ahad)..lepastu..terus...mama & aufa je kat umah sampai petang....

tp alhamdulillah skg mama x seperti dulu..dulu myb keadaan mama mase pulang ke sini masih lemah.waktu tu baru je lepas 40 hari pantang..erm..lebih kurang hari ke 43 pantang kite dtg Gombak..badan mama masih x kuat, tambah2 dengan bebanan terpaksa membuat kerja rumah n menjaga aufa yang x henti2 menangis sampai ke lewat malam sebelum baba pulang membuatkan mama stress dan asyik menangis bile bersendirian.

skg alhamdulillah aufa dah ceria, myb aufa dah besar=) dah pandai nak main2..dan mungkin juga dengan izin Allah, gangguan yg ada di umah kite sebelum ni Allah lindungi kite darinya..alhamdulillah...mama pon x kesah sangat dah baba pergi kerja balik petang...cuma mama still kesah kalau baba x memahami keadaan mama di sini...

alkisahnya semalam, baba balik dekat2 pukul 6 ke rumah..kebetulan rumah kite dah 2 hari takde air, air yang ade dalam tangki sikit tu digunakan sejimat2nya untuk keprluan penting seperti berwudhuk dan masak air..bile x der air ni, mama agak tension la..nak masak x boleh..mama malas nak angkut2 air dr bathroom..air di sinki setitik pon x keluar, yg ada dalam bathroom sahaja...seksanya rasa..hm...mama masak makanan ringan je macam daging burger dan ayam goreng...semalam seharian x makan nasi tp alhamdulillah x effect susu..mama ganti ngan biskut dan susu tepung je la...mama malas nak suh baba beli nasi kat kdai  lak..biar je la..lgpun baba jenis kedekut sikit..bukan kedekut sikit..kedekut banyak...huwa3....mama kalau nak masak barang2 di dapur mesti wajib kena perfect kalo x mama  xder mood langsung nak masak..tp umah kite ni baba beli ala kadar je..duit dapur pun baba sendiri yg pegang die sendiri yang beli..mane la tahu kan org pmpuan nak masak ape...mama lak asyik kirik itu ini tp mama x puas hati x leh beli sendiri..apesal la baba jenis macam ni..sabar je la..huh..die nak wat kehidupan macam bujang dulu, beli barang dapur ala kadar memang x leh la..mama jenis x mcm tu...adussssss.....terasa hati gak mama bab ni...tak tahula...

ok..stop membebel..haha...
semalam kan x der air, nak mandikan aufa pon mintak air umah sebelah sikit..huhu..nasib baik la dekat2 maghrib tu dah ade..hm..bile x der air bi baru kite terkenang nikmat air kan?hm...dekat maghrib mama mintak baba tolong jaga aufa sebab mama nak mandi dan solat..tibe2 baba bg alasan ape ntah..mama pon rasa nk marah kenapa baba buat alasan lak, nak wat keje ape lg time maghrib2 ni? cuma  mama x ckp la, mama diam je dan terus x senyum..baba minta maaf dan nak amik aufa, mama x bagi..mama dukung aufa dan jauhkan dr baba..huh..malas nak jga anak sangat...
mama agak tertekan semalam, dah la air x de..baba balik lambat//seharian mama jaga aufa sambil wat keje umah tp baba x memahami...sediiiiiiiiiiiiiiiiih sangat kenapa suami mama mcm ni...=(
last2 mama ok dah..mama terus g mandi..malam tu mama basuh kain lak, tibe2 baba komen...berapi lagi la mama..pantang betul ada org komen mama wat keje nih..huh.............=( selama ni mama yg basuh kain baju baba x der masalah pon? nape x bersyukur dan berterima kasih...? nasib baik x pecah pinggan gelas semalam..mama still leh kawal emosi lg..

baba dah mintak maaf banyak kali..dan baba masakkan nasi goreng untuk mama sebab mama x makan nasik lg kan sehari tu...mama boikot walaupun lapar sangat..mama makan biskut je..=( malam tu, lepas isyak...mama terus tidur tepi aufa..lelap sampai la aufa bangun menyusu lak 3 kali malam semalam...

pg ni dah ok dah...tengok aufa bangun pagi sambil gelak menceriakan pagi mama=)

mama akui sebagai manusia biasa mama akan rasa tertekan bile dibebani kerja yg banyak dan masalah2 macam ni..masalah x der air..aufa yang nangis kalau mama tinggal kejap...hujan yg wat kain di sidai x kering2..macam2 lagi..cuma apa yang mama perlukan ialah sikap MEMAHAMI dari baba... mam pon faham kesibukan baba..kerja sampai petang dan malam...tp mama rasa macam x berbaloi baba kerja macam perdana menteri tp kedekut tahap maksima...kwang3...baba sanggup bazirkan duit untuk tinted kereta, tukar utu ini untk kereta baba..tp pakaian aufa paling banyak mama yg beli..perabot dalam umah ni..meja tulis mama, rak buku..kerusi study dengan duit mama semuanya...memang mama jenis selagi boleh x nak menyusahkan orang lain, mama akan usaha sendiri dulu..tp mama perlukan sikap tanggungjawab dari baba..ok tak?=) sekurang2nya tolong memahami kepenatan mama menjaga aufa dan umah sempena ketiadaan baba..ingat senang ke? nampak senang kan..tp...nak makan pon x sempat sebenarnya...
tp x der la teruk sangat..baba rajin sebenarnya..mama salute lah bab2 ni..baba tolong mama masak & basuh pinggan mangkuk ok la....jaga aufa pon rajin gak...cume......ntah..huhu....kwang3...

itulah lumrah hidup, kite takleh mengharap pasangan sempurna untuk kite sedangkan kite pon x sempurna untuknya..jd saling tolong menonong tu penting sangat..tambah2 dengan keadaan kite yang sorang belajar sorang keje dan ada anak....sikap memahami tu paling penting..ape yg penting...KERJASAMA....! (^^)

          siyes..mama gerammmm tengok ini budak tido...tambah2 wat mulut gitu.




p/s-aufa x nak duk ngan pengasuh lak ni..aduss..pening mama ..pengasuh dtg umah semalam main2 ngan aufa..meraung die menangis...mama amik balik senyap je...pastu pengasuh nak pinjam aufa wat balik umah die kat sebelah ni...x lama meraung aufa mcm kena dera..huh..al maklumlah umah sebelah menyebelah of kos mama dengar aufa nanges...terus mama prepare nak g amik, pengasuh wat dtg dah ckp aufa asyik nangis sambil pandang atas kat umah die..sedih mama tengok air mata aufa berjurai2 tepi pipi..metrah hidung n mata nangis kuat..aufa2.....macamana mama nak tinggal kalo macam ni..z sanggup mama=( aufa dah kenal orang, kenal mama dan cam umah..susah sikit skg ni...

Tuesday, November 9, 2010

Maulud Aufa

Assalamualaikum....matahariku=)

Baru kini mama ceritakan tentang selawat sempena kelahiran Aufa. maaf ye..tp mama nk titipkan jugak di sini coz ia satu kenangan penting kan,,org yg berjasa utk mjlis tu tentulah tok ma, tok ayah, tok nek dan baba serta sanak saudara yg membantu...disebabkan aufa lahir 2,3 hari sebelum puasa, biasenye maulud seminggu selepas kelahiran..tp disebabkan waktu tu puasa, x kan nak wat lak kan? hehe..nanti x dpt menjamu tetamu yg hadir..kalo mlm lak semua g terawih, balik2 dh lewat dh..

maulud & selawat aufa diadakan pd pagi hari raya lepas subuh..panggil orang2 masjid d kampung serta sanak saudara..jamuan sekali dengan jamuan raya iaitu nasi dagang..ada la cenderahati siket..aufa dimandikan sebelum subuh lg..hehe.,

sebelum amik aufa utk selawat tu aufa nanges kuat ngan mama..bg susu x nak...x tahu kenapa..mama risau takut depan org ramai waktu tengah selawat kang nanges x henti2 malu la kami kan..pastu tok ayah ambik aufa, aufa nanges lg..then org ramai start mengalunkan selawat, terus aufa stop nanges..huhu..alhamdulillah..matanye membulat je tengok orang2 duk alun selwat sambil usap kepala...



          patutla nanges seblom selawat tu..pas sudah terus poo poo tp wat muke slumber

                                waktu ni umo 33 hari..mama dlm pntang lg..

                                                mjlis maulud..aufa dengan baba time last2 tu

                                        tattamoo...tepi sekali ni ayah su..diselubungi cahya iman..hehe.


video
                                           video maulud aufa..aufa didukung oleh tok ayah...


di sinilah umah kite..

Assalamualaikum warahmatullah.......
when i try to discover what is the miracle in my life..i realize that it is YOU my princess Aufa.....=)

Alhamdulillah, hari Sabtu baru2ni kami sekeluarga (aufa, mama & baba) telah selamat sampai di umah sewa kami di Gombak..
Mule2 tu cuak gak rase takot2 aufa nanges x henti2 macam dulu...
lepas sampai tu, sebelum masuk umah, mama & baba bace doa...baca ayat kursi dan tawakkal pd Allah....
pastu kami letak aufa atas tilam kat ruang tamu tu..x bawak masuk bilik lg..tunggu baba siap bace ayat2 semua dulu seluruh umah...
pastu alhamdulillah ok je die sembang..
malam pas maghrib mama & baba buat solat hajat agar umah kite dilindungi Allah dr gangguan jin & syaitan..
pastu divide part mane mama & baba bace surah baqarah sampai habis..
n smpai skg aufa x pnah menangis kuat lg...ceria je bangun pg2 sengih2...suke menjerit skg..huhu..
                                     gamba x jelas..ank mama x duk diam skg...

Answering tag

Assalamualaikum.....

tag ni dr ummu auni.... let's know each other :)


once you have been tagged, you are supposed to write a note
with 25 random things, fact, habits, or goal about you.
At the end, choose 25 people to be tagged.
You have to tagged the person who tagged you
If I tag you, its because i want to know more about you


  1. i m just an ordinary person...was born on 8th Sept 1988..nampak ok tp GARANG sangat ye...
  2. the sixth in family, agak emo..huhu...suke membebel tp bukan direct..bebel ikot msj atau emel ke...hubby selalu kena..jahat kan....huhu..tp punya sifat simpati yg tinggi..kalo tengok kucing kena gelek lori nanges x hengat walopun tu bukan kucing kiter... aufa kna cucuk kiter yg nanges..hubby demam kite gak nanges...mudah kate, manjaaaaa...
  3. primary school at Sek Ren Keb Machang 1, then went to secondary school at Maahad Syamsul Maarif Lilbanat Pulai Chondong, then entered Maahad Muhammadi for science stream..then Maahad Saniah for STAM
  4. alhamdulillah got 3A (only)  in UPSR, 7A in PMR, 7A in SPM, 9 Mumtaz in STAM..
  5. entered IIUM by SPM result..at the same time took STAM byself.
  6. Married when i was 21 years old
  7. got first daughter when i was 22 years old..
  8. Date of marriage : 24-09-09
  9. em..now i am studying in IIUM taking Bachelor of English Literature & Linguistic course..hope that i will success=) amiin...
  10. my husband was graduated from Al-Azhar Mesir took Tahfiz & Qiraat course..huh...something really extra opposite of mine right?
  11. i love ARABIC language extremely much much much....
  12. i love memorizing, reading, drawing..and other artictic features...
  13. oh ye...my princess is Aufa Hibriyah....hehe...
  14. i really enjoy my pregnancy moment sooooooooooooooooo much.....
  15. i delivered Aufa normally exactly on her due date....=) only about 16 minutes in labor room..alhamdulillah..Allah will..
  16. i love to eat.....everything especially my mom’s cooking..
  17. hehe..my hubby is good in cooking..sometimes better than me! Haha..
  18. i enjoy cooking but not so much..as i like gardening...sewing..singing..hehe..
  19. i hope one day i will be a lecturer of english...now i am improving my english skill even i know that i m still average of it..
  20. oh yea...i like cats..hamsters..camels...hehe...but i can’t keep them as pet...
  21. i hope one day my hubby will buy a camel for me..i really want it!haha..unta sgt cun ok..nak sgt make it as pet..pelik x..?
  22. em..i got driving licence last year...hehe..
  23. pakai Pesona hubby g kuliah...but mcm beso sgt..plan nk beli kancil jek..
  24. kalo drive x berani memotong even depan saye ialah kure2...really xder skill memotong2 nih..takuuut..suami suke bebel bab nih kalo drive tepi die...
  25. love u all ! hehe..
  26.  
     ok..pastu nak tag sape ek?erm..x cukup 25 orang leh x?hehe...saye tag jannah  ( http://www.akujannah.blogspot.com) n farah(http://www.sundaycokelat.com)...dan ummu auni..=)

    Thursday, November 4, 2010

    let's the picture speak^^~Aufa & her playmat

    AssAlaMualAikuM wArahmaTullah..........
    u r my sunshine n always be...aufa hibriyah.....=)


                                                           playing, talking with grandpa

                             then grandpa took u after hearing aufa pujuk rayu..haha

    this is aufa's cousin-kak hasnaa' try baiki playmat aufa kot2 ade yang x lekat ke..

                                                    tok ayah dah tangkap hasnaa'..hehe

                                                turn aufa lak.......tengok bola2 n bee yg gantung2










    Wednesday, November 3, 2010

    syafakallah baba...............

    assalamualaikum warahmatullah.......................
    Permata hati mama & baba yg makin  membesar dengan sihat, semoga sentiasa dikurniakan kesihatan berpanjangan..amiiiiiiiiiiin...


    pg ni hati mama diruntun pilu~   ;(
    mcm biase msj2 dgn baba d pg hari..
    pastu baba msj ckp baba demam..mama terkejut...sebelum tu baba just batuk2 je..
    baru je rancang nk balik KL hujung minggu ni dan esok baba balik kelantan ambik mama dan aufa..
    ditakdirkan Allah baba demam..sedihnye.
    dan yg buat mama lg sedih bile mama xde di sisi baba utk menemani baba n mambantu..
    mama risau mcmana keadaan baba, nk makan mcmana..nk minum....nk rehat...
    kalau mama ada mungkin mama boleh tuam2kn kepala baba dengan air asam jawa bg sejuk sikit...buat aur..buat bubur ke..
    sian baba..
    sejak kahwin denan mama baba belum pernah demam.
    kalau setakat pening tu ade la sikit2...tp baba sentiasa sihat..
    hm..kalau mama lak memang payah nk kena demam..tp bile kena fuhh laaameee...
    mcm last mama demam pas bersalinkan aufa sampai hampir2 kena warded..tu pun 2 minggu mama demam..
    mase mama demam babalah yg jaga mama....hm...sayang baba....
    Semoga Allah menyembuhkan baba...baba myb demam, rindu kat aufa kot..hehe..dah 3 minggu kan x jumpa..sayang baba lg..dan lg..dan lg...............................

                                      baba cepat2 sembuh ye..aufa nk duduk dengan baba pulak....

               anak baba makin bulat ni..tengok ketiak dah berlipat2..eh..x senonoh mama nie..haha...sedap jari tu baba...wat ubat demam ok gak