Ahlan

Photobucket

puteri kesayangan kami

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, July 28, 2011

bukan lucky tp kena tipu..........

assalamualaikum wbt=D

pagi td hanta coklat costumer kat Giant Batu Caves..

die kol kul 10.30a.m, cakap nak g amik kul 11.30a.m.. mama aufa kalut2 terkejut sbb malam td tido dekat kul4 pagi sbb fail banyak kali mase wat coklat kaler merah tuh, then kali terakhir jadi gak akhirnya..ni la akibatnya tak habis menuntut..hoho *kena amik kursus lagi kot* haruslah pagi tu tido dengan jayanya pastu aufa bangun dulu..naseb la kul 10 die dah bangun..terus siap2kan die, suap bubur semua sbb mama aufa feeling2 nak windows shopping kat Giant (amik kesempatan sementara tak g ngan baba..kalo baba mesti asyik nak balik cepat jer..hehe)..baba bg je g giant sbb dekat je pon..so pergila kai berdua, bawak aufa..pastu tak sempat grab car seat dalam kete baba..letak je la ket sebelah pakaikan seat belt(first time tak letak lam car seat)..

orait, dipendekkan citer yg dah panjang, lepas windows shopping lam giant, keluar2 kaunter ade orang 2,3 orang duk hurung bagi kupon percuma katenye..mama aufa amik dan wat dek je asalnya nak terus balik..pastu die yakinkan, betul2 kupon ni dapat barang percuma..pastu taknak, die paksa lagi, amik jer barang ni tak rugi langsung, pastu g la secara terpaksa..then salesman tu keluarkan la sebijik gelas besar dr kotak dan bagi, mama aufa amik la, dah barang free sape nak tolak.then die cakap kak isi nama je dalam kertas ni, name glamer je kak..isi tipu2 je..mama aufa cakap "taknakla, nak balik.." then die paksa lagi, isi kak, kejap je isi nama sini..then isi la (jaga hati die) isi nama, ade no tepon (bagi no tepon tipu) then ic, pastu alamat(alamat tipu gak..haha)..pastu nak blah, die cakap lagi..ha..timekasih kak..eh, kak, die start tanya soklan pernah dengar tak nama produk die (RO_E_)..ah..malas la nak selindung, taknak org lain kena tipu..ROSET..sile google la kalau nak tahu pasal produk nih..pastu mama aufa cakap la tak pernah, die tanya lagi soklan bla3..sampai tak dapat nak balik lagi..orang die keliling haku mase tuh..so aku takleh nak keluar, aufa lak diorang main2 ngan aufa kononnya nak suh mama duk lama lagi la situ dengar penerangan diorang..

dah tetibe 2,3 orang duk aju mcm2 soalan nak tarik perhatian, dan tetiba ada sorang nih suh pilih voucher..then mama aufa pilih la (nak cepat sebenarnya nak balik) pastu die suh bukak..bukak punya bukak voucher tuh ade la gambar produk Dapur elektrik yg harga RM3OOO lebih dan gambar Water purifier harga 3000lebih gak..kat situ ditulis <VOUCHER RM100>..pastu diorang wat macam semua terkejut..eh?!! akak!!akak menang hadiah percuma harga dekat rm7000 ni kak! waaaa..semua kat situ mcm betul2 nampak cam happy dan seronok cz kononnya la yg mama aufa kire orang yg bertuah la..*citt*

pastu la, sorang yg asyik duk terang2 pasal produk td suh mama aaufa duduk (sebenarnya dr td asyik berdiri sbb nak balikkkkkk)..pastu cakap la nak balik dah ni, lewat dh..pastu die kate nak terangkan macamana nak hantar barang2 nih, betul2 free ni..mulanya mama aufa seronok la kan, mcm betul je deorang ni, siap tanya lagi datang bawak kete ape, muat tak nak bawak masuk 2 barang ni dalam kete? mama cakap je la, datang ngan kancil, tak muat sbb kete sy dah penuh ngan stroller anak, bantal etc..pastu lebih kurang mcm ni la perbualan kami (wat lam bentuk dialog la senang):-

salesman 1 : eh,akak, barang ni terus leh bawak balik..tp saya mcm tak percaya akak dapat 2 barang ni free, kejap2 saya kol bos saya tanya.(muke serius gilerrr)
salesman 2 : cepat2 kol tanya bos, memang bertuah la akak ni, dalam malaysia ni ada 1 ni je voucher yg dapat hadiah 2 barang free..biar betul dapat 2 barang? saya pon tak percaya akak..(yg ni pon muke serius gak)..sebab kalau dapat voucher ni akak akan dapat masuk Harian Metro dan majalah impiana..

mama aufa : entah. saya mcm tak percaya je..betul ke ni??? (memang excited la nak tahu)

pastu salesman 1 cakap ngan bos lam talipon:
"ye bos, ni akak ni, nama ape?aaa..Puan Nina..dr Batu Caves..betul bos, die dapat bukak voucher yg ada hadiah 2..betul ke ni bos?sy macam tak percaya yg 2 barang ni betul2 die dapat free..memang betul ke bos?habis macamana syarat2 die? oo...yeke? sempena Menyambut ramadahan ye bos>ok2, say bg taw die.."

then die gtaw mama aufa:
"kak, barang2 ni akak akan dapat free tp ada 4 syarat (lam hati mama aufa,"mesti ada syarat suh beli barang")"

mama aufa : "ape syarat2 die?"

salesman 1 : bos sy cakap, 4 syarat2 die
1) takleh jual barang2 yg dapat free nih..
2) kena promote kat kawan2 atau sedara2 yg datang tp
   takleh gtaw dapat free, tak perlu jd saler pon.
3) pengangkutan sendiri.
4) bayaran register rm100 pastu dapat terus barang2

mama aufa (dalam hati cakap, eh..takder lak syarat2 suh beli barang..biar betul kot betul2 bertuah kalini..huhu..)

mama aufa: takpela, sy balik tanya husband saya dulu..

salesman 1 : takpe kak, kak cuma bayar rm 100 dan dapat semua ni percuma. akak gune kredit kad tak?ke pakai atm?

mama aufa : tak pakai pon.sy guna atm je.

salesman 1 : akak pakai bank ape?

mama aufa : bank ____ dan _____

salesman 1 : akak betul2 berminat tak kat barang kami nih? cuba akak tengok ada banyak lagi barang2 lain yg berkualiti, air purifier yg membersihkan udara sampai org kentut pon tak bau..vacuum yg boleh letak pewangi.. (mama aufa tengok harga semua 3000 ke atas..*matila*

mama aufa : saya minat, tp saya takleh nak bli pon , sy student lagi..

salesman 1 : suami akak keje? takpe kak..akak tengok je barang2 nih..akak pilih yg mana 1 lagi akak nak, pastu saya bg diskaun rm100 sbb akak dapat voucher td kan ade diskaun rm100..

mama aufa mula  kehairanan, sbb td beriya2 cakap takder suh beli barang lain, cakap bayar rm100 jer..pastu tetibe suh pilih barang..cakapla :"taknak2, saya nak balik.."

salesman2 lain: rugi akak, akak orang pertama dapat hadiah ni, kalau saya memang bawak balik semua dah..akak pilih satu je barang lagi pastu dapat 2 barang free..

mama aufa : aik??tadi cakap memang free due2, kan saya dapat voucher rm100 untuk 2 biji hadiah td *mula kehairanan* tp still excited sbb first time nak dapat hadiah mahal free..hehe..

salesman 1 : takpe kak, barang2 lain akak cuma bayar rm50 sebulan je tanpa sebarang interest..akak ade bank ape? boleh sayan tengok kad atm akak??

mama aufa : sory, saya tak bawak dompet pon harini sbb nak cepat, sy just bawak cash utk beli barang sikit je..serius, saya takder atm akd skg nih..

salesman 1 : biar betul kak, 

mama aufa : memang betul, sy nak cepat td..so sy tinggalkan dompet dan bawak tas tangan dengan cash je (memang mama aufa tak bawak dompet mase nih)

pastu salesman tu nampak tension dah ( rancangan fail!! ) haha.. die panggil kawan die lak yg lain dapat urusniaga ngan mama aufa,,

salesman 3 : (pd mulanya nampak mcm susah nk cakap) pastu die gtaw la..akak tak bawak atm kad? takpe, ni kak, sy terangkan..bla3....

mama aufa : td tak cakap pon suh beli, cakap dapat free..tp skg kenapa kena beli?

salesman 3 : tak kak, akak silap faham..gini sebenarnya..bla3..voucher akak...bla3 (putar ayat pulak..)..tp akak akan rugi kalau lepaskan peluang ni (yela, dapat 2 barang percuma..)

mama aufa ; maaf, anak saya dah start nanges, saya kena balik dulu..nanti sy bincang ngan hasben saya..nanti kalau ade ape2 saya datang balik petang ni.. 

diorang nak sekat lagi tp seb baik aufa nanges2 dah.. so mama aufa blah segera..

balik rumah, memang mcm nak sangat2 barang2 tuh..bayangkan, hanya beli sebijik lagi barang rm3000 dapat 2 barang yg jumlah nya rm7000..sape taknak free gituh??? so msj la baba..baba kol..mama aufa terangka siket2..pastu baba cakap"kalau die suh beli barang takyah la..taktik je tu.."

mulanya mama aufa tak percaya sangat kat baba..hehe..pastu msj cik Na (kakak) gtaw..then die kol..

kak Na :"eh..orang pernah teman staff orang gak g supermarket ade mcm tu gak..tetibe dapat voucher2 barang free, pastu staff orang happy la, sampai 5 kali cabutan still semuanya mcm lucky sangat..pastu salesman2 kat situ mcm tak percaya then deorang kol bos deorang tanya"

mama :"waa...macam kes orang mcm tu la, semua mcm terkejut sbb orang bertuah, pastu orang seronok la..then die pon kol bos die gak sbb tak percaya betul ke dapat barang free yg mahal banyak tuh.,! "

Kak Na :"haha..sian die kena tipu..modus operandi diorang same je la.. buat voucher,,mcm gores dan menang, pastu semua salesman2 tak caye, kol bos..last2 bos cakap la promosi bla3..last2 kena beli gak..hahaha..die kena tipu...(gelak)harga sebijik barang yg kena beli satu lg tuh dah cover harga 2 barang yg konon2 dapat free la... orang rasa semua salesman2 tu kena amik kursus nak berlakon dan menipu.."

mama :"gitu rupenye..geram nya orang!!!.nak g balik Giant petang ni sbb nak kenakan deorang balik..cancel terus nak beli.." lalala~ *tp tak jd pegi sbb hantar order coklat lg kat petronas, so lewat dh..*

gitula..dah tu, terus msj baba cakap "taknak beli, Roset penipu"..huhu=(

baba balik cakap, naseb baik tak bagi lg atm kad kat die, kalau bagi kang die amik nombor kad tuh, pastu die buat la ape2 nanti nak potong duit yg sebulan2..huhu..

pastu mama aufa terfikir *patutla salesman 1 tu frust sangat2 bile cakap tak bawak atm kad..memang nampak muke die frust menonggeng then terus panggil kawan die setel..yela..dah dekat setangah jam die potpet2 penat2..then tak dapat ape2..hahahaha*


so , pengajaran wat mama aufa kalini : jangan percaya pd direct selling atau gores dan menang atau voucher bisnes2 ginih..pandai guna taktik nak menipu..ciz..frust, tp dapat pengajaran=)

tp serius, memang pandai la diorang berlakon, buat semua2 mcm terkejut, pastu dengan konfiden kol bos..pastu semua cakap akak ni bertuah la...aaa..menci!2x..

amik pengajaran...assalamualaikum~

Wednesday, July 27, 2011

gambar2 aufa dalam laptop baba..(amaran dr kerajaan emika:gambar je banyak..hehe)

skg tengah guna laptop en.hus..

jarang sebenarnya main tenet guna laptop beliau sbb gamba2 aufa semua ada lam laptop mama..tp skg RAM laptop mama dah penuh, so..kena la transfer siket2 dalam sini..hehe;)

so sile terjah gambar2 dalam laptop ni pulak^^ jeng3..

                        ni mase aufa umo 6 bulan ++, bawak aufa jalan2 kat taman..
      gambar ni xder lam laptop mama, lepas umo seminggu, kepala licin! ^^ syukran tok ayah=) hehe..

    mase umah ayah zul minggu lepas kat kajang..gosok2 rambut wafaa'(kononnya) padahal aufa geram..mama pun geram yengok wafaa' yg tembam,putih melepak dan cumil sgt nih..

                        tengok wafaa' pandai tengok tv..aufa still posing..^*

                  sejak kebelakangan ni hobi ialah makan kaki..sedap ke kaki tuh..?haha.mama pon turut geget kaki aufa sbb geram (mama ni penggeram orangnya)

                     makanla sepuas2nya..

                      minat tengok iklan2 yg ada baby atau budak2 sbb aufa suke berkawan(^^)..

                     ijau ni katak moncit..beli kat kedah dulu..
              bergambar dengan baba yg tengah main laptop..hehe..
         tido yg buatkan mama geram kan kacau..*habisla*

       ni kes takleh nampak benda kecik pasti ingat makanan yg lazat..hehe..mama dah tiap2 hari masak bubur sedap kat aufa tawwww...nape suke mengutip lagi??hoho..

           tengok lagu sami yusuf (skg die minat) sambil angkat kaki..
   kalau suh tepuk kaki gini la die wat..tepuk tangan dah buat sejak umo 6 bulan..skg mama ajar tepuk kaki..hehe..
                 erk..?? tak taw..joging pumping kot nih..ish2 aufa2...hehe..

            wazzap?? haha (tipu)..mama try buat gaya rambut otomen kat aufa..*habissss..*mama yg suke mengeksperimen anak..lalalala~

                    keje die mencari2 dvd thriller, seram, penyiasatan mama..dah mama minat nak wat gane..

              lagi sekali exercise..hoho..


p/s-tengah stress sbb dah berkali2 warnakan coklat putih jd keras sbb silap beli brand pewarna..esok costumer order utk majlis kawen..ni first time jd gini..sebelum ni tak pernah lg org order warna merah..habes la kalini=( waaaaaaaaaaaaaaa....dah 3 kali tak jadi mcm2 cara buat..last2 godek2 internet, memang takder tips nak cair balik..so...buat la secara cepat mcm kilat letak lam mould..akhirnya jd jugak siket walaupun takleh boh colour banyak sgt..huhu..alhamdulillah setel even mak aufa tak puas hati sangat dengan hasilnya..takperla..

Tuesday, July 26, 2011

video jit2 kaki..

video nih dh ada lam fb, sini pon letak gak..aufa tergedik2 kaki tak duk diam mase kat "pagar" mama ke wet kitchen..hehe=)

video

proses nak besar mcm tu la kot~~

yap..

gitula..

dalam proses nak besar, nak capai sesuatu, mesti la hadapi mcm2 cabaran..kesakitan...huhu
bangun,jatuh,terhantuk,terduduk, mcm2 lagi..tambah2 pd baby yg tak duk diam mcm aufa nih..

harini je bpe kali die terhantuk main sorang2..main kipas (naseb baik kipas pendek), pastu kipas terjatuh atas die (tp x nanges), masuk bawah meja, pastu angkat kepala terus *dum bunyi..*uwaaaa (yg ni nanges pulak)..panjat meja, nak turun takleh..pastu gantung2 kat kabinet tv, ada muzik goyang2 kaki pastu jatuh lagi..petang td baba mandikan, mama masak dinner, pastu tetibe dengar *pop* diikuti *Allah!* (suara baba) pastu *uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa* (aufa melaung) x syak lg mesti tersembam mase baba mandikan nih..ayyy..(mama diam je sbb marah..huhu).kesiannya..kemarin masa mama dukung, mama terlepas pandang dinding nak bawak aufa masuk bilik, terlanggar kepala aufa kat dinding...huwaa...(my bad=(  ) huhu..kesian aufa, mama mintak maaf, mama betul2 tak sengaja..mama x patut la marah baba pon harini sbb kdg2 kite tak sengaja..tambah2 ngan baby yg lasak memang kena pegang betul2, mase nak mandikan lagi la..die akan g sane pusing sini..pastu nak ambik semua yg die nampak..hoho..kdg2 mama seronok mandikan aufa, tp kadang2 rasa tensen gak(x dpt tipu kalau penat memang rasa nak marah)..tp tu la, paling penting bg ibu bapa..kesabaran...(tp susah jugak ye nak sabar nih..huhu=(  )

harini..dan beberapa kali sebelum ni, dah tak terkira berapa kali nasi tumpah kdg2 sebab aufa tarik, aufa tempis ngan tangan, aufa sembur balik yg die makan..oh~~myb dah lebih 20 kali..huhu..yg ni ok lagi mama still masih bersabar, xder nak marah2 pon walaupun penat nak sapu2 lap lantai..sabo lagi...

yang paling mencabar bile basuh poo poo aufa..ya Allah..yg ni kena sangat2 bersabar, kdg2 mama memang x dapat nafikan sebagai manusia biasa, terlepas gak suara "bekeng" nih mase tu..ye la, takut kotor, takut baju basah, yg penting takut jatuh lam toilet yg licin..tp tu la, dah namanya baby, memang nak explore everything..ooo..~plis....~~~ mama kdg2 buntu gak, xde pengalaman macamana nk bg baby duk diam2 je mase basuh poo poo die..hoho...yg ni kdg2 mama memang naik angin bile aufa nak duduk lam toilet, pastu pusing2, nak kutip ot ot yg jatuh2 tu*uwek* , nak rebut wayar paip ngan mama sampai terpercik2 air..lol;p hehe..gitula..kdg2 time die ok, boleh la cepat2 basuh.kalau tak, "berperang" dalam toilet tuh..;p

pastu time nak pakaikan pampes, baju bajan ni pon antara saat2 yg mama malas! heh^^(jujur ek)..sebab kena "berperang" sekali lagi sampai berpeluh2..yg ni pon kdg2 i ilang sabo gak..ade la terrrlepas marah kat aufa..sory aufa...suke sangat lari kalao nak pakai pampes dan baju..penat mama nak ngejar nak oiii....:p tambah2 kao mama nak cepat...lagi laaaaa.............uuuuuuu~~

tp 1 ni, kalo kat umah orang aufa behave well dan kalo ade orang datang umah baik je die main, x tunjuk sangat la ke excitedan die main n explore tak mcm kat umah;D..hehe..

mama harap sangat, agar mama leh banyak2 sabar dalam mendidik anak..huhu..memang la, mama x perfect, dan mama sebenarnya sangat sayang kan budak2 even mama kdg2 garang sikit..hm..mama harap leh sabar dan jd ibu yg baik..kdg2 mama rasa memang bayak kekurangan mama nih=( i should learn more..huhu.. tu la, memang nak jd ibu bapa ni kdg2 kite hadapi stress, apetah lg mase keje bertimbun2 tak sempat wat..apetah lg bile baby buat perangai..gitu la..hidup tak semuanya indah..bohongla kalau citer2 yg nak dicerita semua manis macam gula..hoho..kalau gitu baik bukak kilang gula *lariiiikkk*

                                                       cari ape tuhhh..??

        hehe..bile aufa tido lega mama leh wat keje..lalala~

Monday, July 25, 2011

Oh ..Asiah~~~~order coklat dr cik as~hehehe

salam..cik as, order coklat dr cik as dah siap=)hehe..

sbb mama aufa dah anggap cik as mcm family sendiri, co special punya la utk cik as, yg ni hadiah la kire..hehe=)

harap cik as suke ye..

harini nak pos (harap2 abg posmen yg hensem angkut baik2 kotak coklat nih..harap2 sangat tak cairla bile sampai kedah..) seblom ni pon dah pos ke costumer2 kat terengganu , coklat tak cair sbb bungkus dengan aluminium Paper pastu bungkus lg dengan kertas minyak..harap2 sampai kat cik as dengan selamat ya=)

yg ni Trial Pack yg cik as mintak, tp saje mama aufa buat special memandangkan cik as ckp suke kaler2 pink gitu..=) takpe, jangan risau..bayaran utk trial pack je, dalam ni memang lebih pcs die..ajak kawan2 makan ye=)


amik gambar dulu sbb nak susun nama cik as dengan bunga2 coklat..hehe=)




pastu dah masuk balang dah..sorry tak dapat guna bekas bulat lutsinar tuh sbb nak pos jauh, husband cakap takut pecah cz yg tu mudah pecah siket..yg ni tahan la sikit..^^
            wahai coklat, sampai la kamu ke tangan tuan kamu dengan jayanya tawww...^^


harap cik as suke=) thanks for the order^^

p/s-order cik as yg untuk raya tak wat lagi, dalam seminggu dua nak pose kak nina buat, supaya dapat tahan lama lg=)

Biskut yg marvelous,wonderful,amazing, stunning, delicious, appetizing, delectable, mouth watering, tasty, scrumptious, delightful…

Nah..amek semua sinonim2 makna yg sewaktu dengannya bg perkataan “SEDAP”..

Hehe~ sejak2 uia cuti nih, tuan umah seronok tak sentuh buku pon..sekali kena bukak Oxford nak cari sinonim2 nih belit gak palotak.*tetiba rase nk pengsan*

Oh.sungguh tak percaya, masih ada 2 tahun lg utk dapat Ijazah Sarjana Muda Bahasa Inggeris Kesusasteraan dan Pengajian Bahasa..lamanyaaaaaaaaaaaaaaaa…. x sabar nak habis belajar, nak keje..nak berbakti pd ma ayah, nak bantu family, bantu adik2..huhu=D

Ok, stop pasal belajar.bulan 9 ni uia bukak..so start skg selain wat coklat tuh kena la bukak2 buku jugak ye Puan Nina gojes. Haha.

Nak citer pasal harini.

Semalam, siapkan order coklat utk hantar tengahari nih..wat sorang2 sebab en.hus yg janji nak wat same2 dah terlelap tepi Aufa..so kesian nk kejut, wat la sengsorang sampai la dekat kul 1..pastu tido la..nak lelap, aufa lak tetiba bangun sengih2 nk main, cakap sorang2..panjat2 mama, *alamak*.. mula2 try tidurkan die balik tp tak berjaya, pastu main la ngan die kejap..pastu mama dah penat, tertidur..terlelap sampaila dengar sore aufa nanges nak tido balik mintak susu..bg susu, then die tidur..tengok2 jam dah kul 2.30a.m..

Pagi bangun awal2, pas subuh tido balik..ish2..*ngantuk la* soriii..hehe..set alarm kul8 sbb harini nak g amik biskut ngan Kak Ilot=) sy order Almond London yang diminati dengan Chocolate Chips, pastu kawan kirim nak Tart Nenas 2 bekas..bangun2 kul8, aufa pon bangun jugak..ish2,si kecik ni memang suke bangun kalau org bangun.huhu..mama gosok baju mama&en.hus, pastu mandi, en.hus mandikan aufa dan die lak bersiap2..tak sempat lak nak masak bubur kat aufa..mama ckp nanti singgah kat petronas beli roti nak suap kat aufa sbg alas perut..roti dan biskut kat umah habis dh..kire kul 9.30a.m dah masuk kete dh menuju ke Kajang..

                                aufa tertido otw ke kaje..

Naseb la jalan tak jem so sampai tak la lambat sangat, asal nak amik biskut kat Plaza Tol kajang pastu en.hus cakap senang kalau kat tesco kajang so jumpa kat sane..sebenarnya mama aufa dan en.hus tak biasa sangat dengan Kajang..ngeh3..tahu g-balik umah Abang mama yg kat saujana Impian dan sorang lg dekat Sungai Jelok tu jer..yg lain tahu Giant dan Metro jer..hihihi..so kat Tesco pon kami pening2 nak pusing cari pintu masuk..motip??ingat ke ada satu je ruang masuk utk parking upe2nye banyak..haha..berpusinglah kami kejap sebelum nampak Kak Ilot ala2 American Next Top Model tengah tunggu depan pintu masuk Tesco.kami tertukar sebenarnya antara ruang masuk tesco dengan ruang masuk Parking tesco..kalo kat selayang ade satu jerk..hehe..

Akhirnya selesai sudah urusan jual beli..*tak sempat jumpa Pahat debab cumil tuh,kalau sempat jumpa mesti aufa suke sbb aufa sangat suke jumap baby2..*..

Ingat nak g umah abg mama kat saujana impian tp die ade urusan so takpela, kami balik je..nak g Sungai Jelok seganla pulak sbb minggu lepas dah g..(adeke adik yg malu ginih..?)

    ni tart nenas, tengok pon nampak sedap^^
 choc chips yg memang cepat habis! rasa gebu je, lembut dan best la..aufa pon suke.
almond london yg cedap=)

                lawa la tart nenas die..huhu...

Sampai2 umah punyala mama lahap nak bukak plastic biskut2 tuh..(haha..) padahal mama pose harini, Cuma nak tengok org makan macamana..mula2 bukak Chocolate Chips tuh, mintak en.hus try..die try, makan punya makan, sampai mama tak paham ape en.hus cakap nih sbb mulut dah penuh biskut Choc Chips tuh..haha..maknanya ape?maknanya sedap la=D.. mama bg aufa rasa jugak sbb aufa nampak terliur, suap kat aufa sampai die makan 2,3 keping..Choc Chips ni nampak sangat rangup, rasa lemak2 manis siket2 gituh, pastu rasa kacang yg best dan choco chips yg sedap..sampai aufa makan pon tak sempat die gigit dah cair dah lam mulut die, tu die suke tuh..hehe..(sabo je la sbb mama puasa lg..telan ailio je la..)oh..thanks sangat2 sbb ada free satu baling almond London lg..sesape yg berdekatan Gombak nih nak try almond London Kak Ilot, sile datang ke umah saya=) leh rasa2 biskut2 yg sy udah beli..then korang kontek Kak Ilot kalo nak order..memang tak rugi la beli kengkawan semua=)

Eh.choc chips nih memang crunchy..sape2 takder gigi boleh makan ngan gusi je..aufa yg ada gigi 6 batang pon leh makan dengan jayanya..hehe..

Bukak2 pose, mama aufa bukan makan nasik duluh, tp lepas minum susu g amik biskut Almond dan choc chips yg mama aufa tahan kempunan selama 10jam tengok en.hus dan aufa makan..terasa amat ketidaksabaran utk merasa..haha..amekkkk..memang sedap la..puas hati beli..hehehehe=D Cuma tart nenas tu leh tengok je la sbb org lain yg kirim..kih3..tak sampai setengah hari sebenarnya choc chips dah tinggal separuh balang, ni gara2 en.hus dan anak beliau..nampaknya esok mama aufa terpaksa sorok di tempat rahsia,.haha.

Tengahari pas zuhur g hantar order coklat kat Batu Caves dan Taman Melati..pastu hantar tart nenas yg dikirim..

Haaa! Nak tahu kat mane mama aufa beli biskut2 raya yg sedap sangat nih???dengan harga berpatutan??^^!

Kat sini..sini

Akak ni memang terer buat mcm2 kek dan biskut2..sile ke blog beliau nak tengok pilihan2 biskut..macaron pon ade..akak ni anak murid Chef wan ke?hehe..

Sape2 yg duk area Gombak/Batu Caves, kalau2 nak kirim mak aufa beli leh la sms..sbb biasa hujung2 minggu mama aufa g kajang jumpa anak2 sedara yg shumil2 semua.better cepat2 seblom Chef kak Ilot tutup order sbb biskot die sedap, mesti ramai order=).hehehehehe..lalala~

Babai..

Saturday, July 23, 2011

senang hati~

lalalalalalalala~

hatiku bernyanyi2~~~

sebab~~

dapat bereskan banyak keje yg tertangguh harini..hehehe (mcm la ada berita gembira sangat kn?)

sebenarnya tunggu hujung2 minggu ginila nak wat keje betul2..mop sungguh2..basuh segala alatan wat coklat dengan jayanya..lap2 kabinet dapo n meja sampai berkilat..lipat kain, susun kain dalam almari, basuh bilik air.....ohohohoho~~~

minggu lepas tak dapat sbb baba g kursus, so mak aufa menumpangkan diri di rumah abg kat kajang..hehe
pastu kalau hari2 biasa takder la mak aufa buat keje sungguh2 sbb banyak tumpu perhatian pd benda2 basic n jaga aufa jer la..kalau nk sungguh2 tu tak la..setakat basuh2 pinggan, basuh baju tu je la..tak lipat pon lagi..hehe..ado berjaya lipat dengan aufa?nan ado...

so..yg lain..gambar je la..takut aufa bangun dr tido pulak..

                     menghabiskan sebiji pisang dengan jayanya mase mama bangun sahur..

                      ni kerja nk mekanik tv..

         berposing pd "pagar " ciptaan mama yg memisahkan dr ruang tamu n wet kitchen + washroom

                             mama menginterprem
              pampes penuh...haha
                     domot~
 test baju kurung raya..suke sangat die kat manik2 nih..
        makan baju raya..

Thursday, July 21, 2011

benteng musnah..

harini 2 kali dah aufa musnahkan benteng mama...

benteng tu mama sekat utk jalan ke wet kitchen  dan ke bilik air..

biaserla dalam wet kitchen ada macam2..nak g bilik air ada sinki..bawah tu agak2 la wet jugak..

benteng tak benteng la jugak.mama sekat dengan terbalikkan kerusi meja makan ni je..tu pon mama dah guna 2 kerusi supaya aufa tak g wet kitchen..biase aufa memang takleh nak g sbb kerusi tu agak la berat jugak..tp kalini nak jugak die cari mama bile mama takder kat ruang tamu...

1 kali mase mama tengah mandi..tak sampai 10 minit dah bunyi suara aufa..bukak2 pintu bilik air die duk nanges depan tu..ish...mama cepat2 la..risau + takut kalau2 aufa terus ke toilet lak...bahaya..ada baldi yg dipenuhi air dan lubang toilet kan bahaya..licin.....huhuuuu...baju aufa dah kotor, terpaksa mandikan sekali lagi.salin baju, salin pampes balik..*ntah nape mama salin pampes padahal aufa baru je tak sampai sejam dh mandi seblom tuh*.

kali ke-2, mase mama g toilet..kalini mama upgrade lg benteng tu, satu kerusi terbalik, satu lg tambah sekatan..punyala mama confirm aufa takleh bukak sekatan ni..mama dengan happy g toilet..tetiba tak sampai 5 minit...."eeeee" bunyi depan pintu bilik air....ape lagi, mama cepat2 la terus keluar...aaaa..aufa, plisss....kalini mama malas nak salin baju aufa,boleh gitu?haha..

aufa yg bijak..pandai lak cari idea macamna nak tolak kerusi berat tuh..tak dapat tolak, die tarik2 bucu tu siket, tak dapat lagi, die tolak dulu satu kerusi yg berat then baru tolak satu lagi..ayyy..sape ajar nih>adekah sebab mama suke tengok movie2 penyiasatan dan problem solving mase peknen duluh so aufa ingat sampai skg?haha=)


dulu cadang dah kat baba pasang pagar je la senang, tak bahaya sangat, kdg2 kerusi ni bahaya gak wat sekatan, bucu2 kerusi, kaki kerusi..ayy..baba cakap tak payah,pagar mahal..susah pasang..bla3....last2, org rumah ni jugak merana..mama tak tahu nak sekat aufa dengan ape lg kalau mama wat keje kat dapo..huhu...nanti la, kalau2 ada untung jual coklat mama cari sebijik pagar pasang sini..lega sikit nak tinggal aufa sorang2..huhu..amiin..moga2 ada rezeki..insyaallah..

mama always love u aufa...walaupun makin macam2 kerenah bijak skg yg kdg2 buat mama "naik angin" dan kadang2 buat mama geram, kadang2 jugak wat mama gelak sorang2.hehe..




aufa?? erk.....

Assalamualaikum wbt...

aufa yg solehah..

skg malam2 aufa seronok dengar Musabaqah hafazan antarabangsa kat TV1, yg buat mama dan baba tergelak2 sebab aufa siap ikut lagi cara peserta2 yg bace Quran tuh..Aufa letak tangan kat telinga dan bunyi ooo..aaaa....oooo...a.....mcm tengah tarannum pulak..pastu ditambah geleng2 kepala dan feeling la pulak..mama rasa nak gelak terguling2 tengok expression aufa..hahahaha..pastu ingat nak rakam, tp ada la rakam satu tp baba la pulak bising2 ajar aufa tarannum..suara baba je lebih..so terus delete..hehe...cian baba=p nanti la aufa tengok musabaqah lagi mama rakam..hehe=)

pastu ada sekali 2 hari lepas, mama dan baba tengah rehat2 kat ruang tamu sambil sembang2 tengok tv, minum milo, aufa lak tengah main mainan..then mama & baba tukar2 channel nak tengok tv takder citer best pon, last2 bukak tv9 ada Galaksi, layan la kejap gosip artis..mama n baba tengok je la kejap..ada gosip pasal Abby gaduh nga Memek..pastu pasal Betty Benafe bercinta dengan Nas..pastu ntah ape lg..kitorang layan la kejap sambil duk gelak2..then aufa boring main mainan die start la nak join mama n baba, terus die amik remote dr tangan mama..pastu die tekan2..(aufa skg dah kenal remote tu leh ejas channel tv)..die tekan2 chanel lain, tekan punya tekan..baba larang la cakap mama & baba nk tengok tv..pastu last2 aufa tekan tv 10..hehe..tu Channel Al-Hijrah (rancangan islamik jer...)..then lepas tekan tuh, die terus letak remote dan tengok je tv...mama & baba saling berpandangan.."errrkk..??"  haha *kena*dush3x..kan??anak pon nak tengok tv al-hijrah dr tengok gosip artis..lalala~pandai la pulak die tekan channel alhijrah terus diam..cewah..anak mama solehah la....=)

erm, btw, gambar aufa latest tak dapat diupload sbb tak jumpa mane memory card reader..gambar2 lama aufa ade..layan..zassssssssssssssssss~






Thursday, July 14, 2011

no idea

assalamualaikum wbt..

sebenarnya takder idea nk menulis, sebab, kami duk rumah sehari2..semalam sempat ke pasar malam (je)..tu pon, nk cari dvd mama..hehe..



rutin harian pon tak berubah, samada mama, aufa atau baba..baba g mengajar balik malam..kdg2 petang balik sekejap.lewat malam seiapkan order coklat dengan mama waktu aufa tidur..lepas siap coklat, baba g tidur, mama siapkan packaging dan packing serta tepek brand (brand sendiri..hehe).mama dan aufa mcm biase duk umah..bangun pagi, susu, masak bubur aufa, main, mandikan aufa, main lagi, tidur sekejap, bangun balik main, makan, susu..then main lagi..then tidur balik, dengar nasyid (ni yg selalu).malam teman mama lepas solat bace quran, ajar aufa muqaddam (sambil die tarik2 quran..hehe).then dekat2 kul 11 malam baba balik..gitulah tiap2 hari berlalu..hujung minggu je myb rutin berubah siket..myb sempat berjalan2 kejap (tu pon kejap je sbb baba kna jd imam hari sabtu)..takpe, mama x kesah(mama leh tengok dvd, internet..)..yg kesiannya kat aufa..huhu..die mcm boring sgt dah kat umah..kalau nampak pintu terbukak sikit terus die nanges nak keluar..kesian sangat..mama pn nak bawak aufa keluar tp surrounding tak elok la kat sini..kalau dulu kwsn kampung ok gak..ni kwsn bandar..risau gak kan..hm..

teringat hadis ingat 5 perkara seblum 5 perkara..

ingat..
hidup sebelum mati
lapang sebelum sempit
kaya sebelum miskin
sihat sebelum sakit
muda sebelum tua

skg kadang2 myb kite senang, tp bile mane kite diduga dengan satu kesusahan..kite akan teringat kesenangan tu..hm..skg mama leh dikatakan lapang (walaupun bz dengan urusan rumah n aufa) namun bile sem depan mama rase myb takder mase langsung untuk betul2 tumpu pd family..(mama akan amik subjek banyak sem depan..)moga2 Allah sentiasa bantu kita hadapi semua ini..

aufa, mama nak ceritakan tentang kisah sorang mak sedara aufa, namanya cik uni=) aufa kena belajar pandai2 dan jd cerdik bijak mcm cik uni ya.. cik uni dulu mase sekolah sangat2 rajin..sangat bijak walaupun suke tengok tv, suke bace komik..tu anugerah AllaH..mama dan cik uni dulu suke gaduh (hehe..biaser la budak2..) nakal , kan? tp gaduh2 pon tetap baik kembali..kate org, adik beradik kan, air dicincang takkan putus..mase kecik2 dulu (umo mama 3 tahun kot, cik uni 1 tahun lebih)..kitorang mandi sekali kat umah lama, then cik uni jatuh tertonggeng lam baldi, mama cepat2 menjerit dan panggil tok ma.tok ma ckp mase tu mama baru je pndai nak bercakap..cakap pon pelat2 lagi...hehe..(tu kenangan mama paling kecik yg mama ingat sampai ke skg..)..belajar sekali, gaduh2 main game komputer berebut, saling bersaing sesame sendiri untuk melukis dan mewarna (dulu wat pertandingan antara cik uni & mama, adik2 dan tok ma jd juri)..main anak patung, main masak2..main lumba2..main sorok2..hm..terlalu banyak kenangan mase kecik..sekolah rendah kami sekali, g sekolah tok ayah hantar same2 naik van tok ayah..balik tunggu Tok Do ambik naik motor..then bile mama masuk sekolah menengah terpisah la kan..lepas UPSR cik uni masuk sekolah wataniah n jadi pelajar cemerlang di sana..bile dah remaja, share mcm2 cerita,pasal cikgu, pasal kawan2, pasal masalah study..hm..then mama masuk UIA..cik uni lepas SPM dapat sambung medik ke mesir..hebat, kan? Alhamdullillah.. hehe.. aufa tak pernah jumpa cik uni semenjak lahir sebab cik uni kat mesir, sampaila 4 bulan lepas cik uni balik mesia, tu la first time aufa jumpa=) suke tak? nanti cik uni jaga aufa lagi ye.. mama nak tengok cik uni kembali ceria mcm dulu, pot pet pot pet mcm dulu, jd teman sembang dan teman gaduh ngan mama..haha..=)rindu kan. nanti kite balik kelantan kite jumpa cik uni lagi..insyaallah, cik uni tetap sayang kita semua..kdg2 seblom nak tidur, mama teringatkan adik beradik mama dan saat2 bersama, bergenang air mata..ye la, bile masing2 dah berkeluarga terasa seakan2 ada jurang, selain jarak dan waktu yg memisahkan, myb komitmen terhadap family turut menjadi jurang..namun disebalik jurang tu tetap terselit kasih sayang yg tak dapat dijual beli..

hehe, semua baik..pak2 sedara dan mak2 sedara aufa semua baik2 belaka.kalini mama citer pasal cik uni sbb lama dh tak jumpa cik uni..=) rindu la pulak nak tengok cik uni yg dulu..=) insyaallah..lain kali kite bercerita pasal cik nani, ayah su, ayah tih, ayah yeh, ayah ngah, ayah zu, cik na pulak ye..=D

Tuesday, July 12, 2011

Kisah Benar SMS Dari Iblis

p/s-mama aufa terkejut jugak bace citer ni..seram rase..huhu..

Kisah benar pengamal perubatan Islam di Gombak, Hj Lokman. Ikuti cerita seterusnya

Dalam tahun 2008, saya pernah mengubati seorang pesakit. Di dalam coretan ini saya namakan sebagai Pesakit A. Pesakit A sudah berumahtangga. Pesakit A ini telah lama menghidapi penyakit misteri, di mana kadang kala datang beberapa ekor iblis yang akan masuk ke dalam badan Pesakit A ini dan menguasai diri pesakit. Semasa iblis menguasai pesakit itu, dia tidak akan sedar tetapi pesakit itu boleh membuat kerja seharian seperti memandu kereta, bertugas di tempat kerja, menjaga anak di rumah, bercakap di talipon dan sebagainya termasuklah menghantar dan membalas SMS. Iblis yang memasuki badan Pesakit A boleh membuat semua kerja-kerja harian pesakit itu tapi pesakit itu tidak menyedarinya. Sukar untuk dipercayai tapi ia boleh berlaku.

Satu hari di bulan November 2008, pesakit A ini membuat temujanji untuk datang ke klinik saya bersama isterinya dan dia juga bercadang untuk turut membawa ibunya untuk berubat di klinik saya. Ibu Pesakit A ini tinggal di tempat lain dan pada malam itu ibu pesakit A ini akan dibawa oleh kakak Pesakit A. Temujanji telah dibuat dengan saya agar Pesakit A serta ibunya akan datang ke klinik saya selepas waktu isyak pada jam 9 malam. Mereka bercadang untuk datang berasingan. Pesakit A akan datang dari rumah dia bersama isterinya menaiki kereta Pesakit A. Kakak Pesakit A pula akan menghantar ibu Pesakit A ke klinik saya dengan menaiki kereta dia sendiri.

Malam itu saya menunggu kedatangan Pesakit A dan Ibu Pesakit A sehinggalah jam 12.30 malam. Berulang-kali saya menalipon Pesakit A dan juga isteri Pesakit A untuk bertanya samada mereka akan datang atau tidak, tetapi panggilan talipon saya tidak diangkat. Selain daripada menalipon, saya juga menghantar sms kepada talipon bimbit Pesakit A dan talipon bimbit isteri Pesakit A tetapi tidak ada jawapan dari kedua-duanya. Kakak Pesakit A pun tidak sampai dan saya tidak mempunyai nombor taliponnya untuk dihubungi.

Keadaan ini memang pelik kerana kebiasaannya, Pesakit A akan membalas panggilan talipon saya.
Tiba-tiba jam12.45 malam, saya terima sms daripada talipon bimbit Pesakit A. Rupa-rupanya iblis telah menguasai diri dan badan Pesakit A awal-awal lagi dan melalui Pesakit A, iblis itu telah menghantar sms kepada saya. Di bawah ini saya tuliskan sms yang saya terima dari iblis tersebut pada malam itu:

SMS DARI IBLIS YANG PERTAMA :
“Manusia busuk, aku telah berhasil menghalang mereka semua datang kerumah mu. Aku bikin pingsan kakaknya yang membawa ibunya di jalanan. Dan isterinya telah ku menterai agar menjadi capek pegel dan tidak lagi mampu untuk menggagahkan diri bangkit menentang aku dengan ancaman ayat ayat yang diturunkan oleh penguasa petala langit dan bumi. Hingga ke saat ini isterinya tidak lagi mampu untuk membuka matanya yang telah aku menterai agar tidak mampu mengancamku. Aku akan berusaha keras supaya kau capek dan bosan untuk ikut campur dalam segala apa yang telah aku usahakan dan menghadapi permainan ini. Kau nantikan saja hasilnya nanti samada kau atau aku yang akan undur dan aku akan pastikan kau dan kawan dia seorang lagi tu akan jauh dari keluarga ini. Kau belum mengenal aku dengan begitu dalam sekali.”

JAWAPAN SMS DARI SAYA :
“Iblis! Aku cabar kau iblis datang ke rumah aku malam ini. Dengan pertolongan Allah , aku akan musnahkan kau Iblis!”

SMS DARI IBLIS YANG KEDUA :
“Lancang mulutmu. Aku sedikit pun tidak gentar padamu. Patuhi lah peringatanku dan jangan ikut campur merawat dia dan keluarganya”.

JAWAPAN SMS DARI SAYA :
“Iblis, kalau kau berani dan gagah, kau jawab bila aku talipon kau!”

SMS DARI IBLIS YANG KETIGA :
“Omong kosong, sebelum ini aku berdiam diri kerna aku ingin mengenal hatimu yang macam apa dan atas dasar apa kau membantu dia sekeras kerasnya. Aku tidak akan izinkan kau berbicara dengan dia dari semalam hingga kesaat ini dan seterusnya. Kau tidak akan tahu ketahui rencana permainanku. Kau harus memberi peringatan kepada isteri mu supaya jangan pernah lagi mendekati atau berhubungan dengan isteri dia. Aku tidak akan mengizinkan. Andai engkau tidak tunduk pada perintahku, makanya aku akan terus terusan menyiksa dia dan keluarganya. Aku akan kembalikan isterinya kepada ibunya.”

SMS DARI IBLIS YANG KE EMPAT :
“Engkau jangan ikut campur urusanku. Guruku telah mengetahui segalanya. Kau tidak akan bisa menewaskan kesaktian guruku. Aku mendapat perintah dari guruku supaya memberikan kau peringatan keras makanya jangan kau cobak untuk menentang guru jika kau tidak mahu hidupmu diancam.”

JAWAPAN SMS DARI SAYA :
“Engkau dan guru kau pergi jahanam! Dengan keizinan Allah, akan aku hancurkan engkau dan guru engkau!”

SMS DARI IBLIS YANG KE LIMA :
“Lancang mulut mu. Perguruan gerondong durjana tidak gampang untuk mampus dengan ancaman kalian yang mampus itu bukan dari kumpulan guru tapi dari kumpulan tolol kerana gurunya telah mampus dan mereka tidak dapat petunjuk.”

Begitulah dialog sms saya dengan iblis tersebut yang terdapat di dalam Pesakit A pada malam itu. Pada keesokan harinya, saya mendapat panggilan talipon dari Pesakit A yang memohon maaf sebab tidak dapat datang ke klinik saya pada malam tadi. Pesakit A memberitahu saya yang dia, isteri dan anak dia telah tertidur dari selepas magrib malam tadi sehinggalah ke pagi hari. Pesakit A juga memberitahu bahawa kakaknya yang hendak membawa ibunya ke klinik saya pada malam tadi, telah pengsan semasa memandu kereta dalam perjalanan ke klinik saya. Nasib baik kereta yang dipandu dapat diberhentikan di tepi jalan raya di bawah sebuah jejambat. Ibu Pesakit A dapat menalipon abang Pesakit A untuk memberitahu hal yang telah berlaku. Abang Pesakit A datang mencari mereka dan berjaya menemui tempat di mana kereta itu berhenti dan membawa mereka pulang ke rumah mereka.

Jadi apa yang diberitahu oleh iblis di dalam sms yang diterima pada jam 12.45 malam tadi adalah benar-benar berlaku. Kejadian yang berlaku telah dirancang terlebih dahulu oleh iblis agar Pesakit A, isteri , ibu dan kakaknya gagal untuk datang ke klinik saya pada malam itu. Iblis menggunakan badan Pesakit A pada malam itu untuk berkomunikasi dengan saya melalui sms talipon bimbit Pesakit A. Tetapi yang anehnya, selepas iblis menghantar semua sms melalui talipon bimbit Pesakit A, semua pesanan sms yang dihantar kepada saya atau diterima dari saya telah dipadamkan dari talipon bimbit itu oleh iblis itu. Bila saya tanya Pesakit A pada keesokan hari berkenaan pesanan sms tersebut, Pesakit A langsung tidak mengetahui tentang pesanan sms berkenaan dan salinan sms itu tidak ada di dalam talipon bimbit dia.

Kisah yang saya ceritakan di atas adalah kisah benar dan pengajaran yang hendak saya sampaikan di sini adalah berkenaan pengaruh jahat dan dasyatnya kuasa iblis dan syaitan. Iblis boleh mendorong kita untuk membuat apa sahaja tetapi yang boleh melawan pengaruh iblis itu adalah iman dan akal fikiran kita. Tuhan memberi kita otak dan akal fikiran untuk kita fikir apa yang baik dan apa yang tidak baik. Sekiranya iman kita kuat dan kita patuh akan perintah Allah SAW, insyaAllah kita kita dipelihara daripada pengaruh iblis dan syaitan. Walau bagaimanapun kita jangan “under estimate” apa yang iblis boleh lakukan kepada kita.

Saya percaya banyak kes-kes pelik dan kes-kes misteri yang berlaku seperti kes pembunuhan beberapa beberapa orang ahli keluarga di Negeri Sembilan baru-baru ini adalah kerana pengaruh iblis. Olek kerana orang yang siuman tidak akan melakukan pembunuhan sedasyat itu. Iblis dan syaitan adalah musuh kita dan iblis telah berjanji akan menyesatkan anak-anak Adam sehingga hari kiamat. Tetapi kadangkala bukan iblis yang boleh mendorong kita membuat maksiat dan dosa, tapi nafsu dalam diri boleh mempengaruh kita membuat benda-benda yang tidak baik. Mengawal nafsu adalah salah satu dari dugaan kita.

Hj. Lokman
6 October 2010
 
diambil dr blog: helmdahl.blogspot.com

Sunday, July 10, 2011

bila rindu bertamu







bila rindu, terkenang2 kembali aufa mase saat2 kecik dulu..masyaallah, rindunya..tak sangka, di sebalik kesusahan dan cabaran yg dihadapi mase tu, rindu kini bertamu..=)

mama tak jemu2 membelek2 gambar2 aufa yg sudah pon memenuhi RAM laptop mama..semalam survey2 external hard disk, myb selamat sikit nak transfer gambar2 dan video aufa yg sudah penuh dalam ni..mama risau kot2 ape jd nga laptop ni, kang hilang semuanya..merana la nanti..hehe..=)