Ahlan

Photobucket

puteri kesayangan kami

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Saturday, December 31, 2011

geram geram geram!

hm.

kisahnya pasal 2 Research paper, yg mana due2 ni dibuat secara ber'pair' iaitu 2 orang.. jd kami divide die wat satu paper, dan saya wat satu paper..

susulan dr kes die masuk spital sbb sakit 3,4 minggu lepas..

2,3 kali sebelum ni (seminggu dua yg lepas) saya tanya macamana esaimen, dah siap belum? kalau nak saya tolong bagitau je, attach dalam emel..saya faham die tak sihat, tak larat, jd sy nak bantu sikit2.. sebabnya, Assignment tu merupakan Project paper yang ada 2 nama, saya dan dia..

setiap kali tanya, die cakap ok.. tak pon tak balas langsung msj.. bile kol, wat suara sakit..cakap dah nak siap, dah ok semua, dah beres, tak perlu tolong...haritu kelas last minggu lepas jumpa la die, duk sebelah..die kate semua dah beres, nak bg lecturer tengok je..sekali lg sy gtau, sy leh tolong print dan hantarkan pd lecturer sbb deadline dah dekat,tp die menolak, die kate semua ok... saya punya dah pon siap dan sudah tunjuk pd lecturer..cuma lecturer mintak edit sikit lagi dan leh hantar terus. 

lepas balik kampung baruni, (Rabu) keesokan hari terus saya ke UIA untuk hantar reserach paper tu, sekali lg sy ajak die hantar sekali dengan saya, die kate die nak hantar sendiri..ok la, sy hantar sensorang paper yg saya buat dulu..

Deadline submit ialah harini, SABTU, 31-12-2012.

TIBA TIBA, Tengahari kelmarin, sy study di UIA, die kol, buat suara sakit lagi (ntah nape tiap kali die kol saya perlu ke wat suara sakit, ?? mase lam kelas haritu suara ok jerkkk,..??) Kalini, die kol, "Nina, mintak tolong sangat2, tolong editkan Assignment saya, saya mintak tolong sangat, sy tak sempat, saya ada exam.."

*OK, SEBELUM ni dah dekat 18 kali saya tanya nak tolong, die kate beres, ok, nak siap, dah complete...skg ESOK nya dah DEADLINE baru die nak ngaku tak siap lagi??? ewah3....


tau ape perasaan saya? BERAPI BAIKKKK PUNYA....!! wakakakahhh..geram nya!!!!

"Kenapa baru skg bgtau, kalau awak gtau awal2 leh saya edit, print terus dan hantar sekali dengan esaimen saya haritu lagi, esok dah deadline!"


dan cakap lagi..bla3..die tanya itu ini, format la, lecturer nak ape la...bla3....

ok, fine. saya mintak die attachkan dalam emel secepat mungkin. nt sy editkan bile balik umah. (tp sebenarnya ada rancangan lain haritu, sebenarnya nak kemas rumah, nak basuh dapo n washroom siket..)

bile balik umah, terus kemas2 umah, masak, mop dapo, basuh baju, sidai baju, then petang g ambik aufa dr umah pengasuh, terus terlupa pasal esaimen tuh..

Aufa lak lepas balik dr umah pengasuh mainnn je keje, taknak tido langsung lagi, lewat malam baru tido..mama aufa tido sekali dengan anak..

tetiba terjaka PUKUL 2 PAGI!. eh, Esaimen die tuh! alamak.

on laptop, edit2, buat cover page, betulkan format die, siap semua, jam dah dekat kul 4. lama nya..huhu..

terus msj die gtau dah siap semua, nt die print jer dan terus hantar pd Lecturer. 

tak pasal2 kan, bangun pukul 2 pagi semata2 nak siapkan esaimen orang lain, yang mana selama ni kite duk mintak nak tolong die wat sombong berlagakkkkkk, skg merayu2 mintak dieditkan. ceh. dah la banyak kesalahan. TITLE sendiri dah salah, padahal Lecturer dah ajar semua tuh. datang kelas ke tak nih. ish.

kalau bukan sbb nama mama aufa ada sekali kat Cover Page tu, sorry la nak tolong tengah2 malam buta ni. tak pasal2 kan.

lainkali kalau org nak tolong jangan la jual mahal...kan? beberapa jam seblom Deadline baru nak merayu2. ceh. Sbb mama aufa tahu die sakit sebelum ni tu nak tolong, tp awal2 dulu cakap leh bereskan sendiri. sangat la, kan??

p/s- salah pilih group member ginilah jadiknya...

Thursday, December 29, 2011

hometown back yg heaven

assalamualaikum..

Taraaa!! menjengah kembali. hihi, entry last seblom ni kan ditaip kat Sg Petani, Kedah, umah mertua. skg kami dah sampai KL pon sehari yg lepas (Selasa petang).

balik kampung seronok! best sbb dapat bersama family, best sbb dapat jalan2, dapat tenang kan fikiran, relax2., setiap kali balik kampung pasti Ummi bekal kan makanan yg best2, selain makanan2 utk dimasak di umah, ada petai jeruk, petai tak jeruk, sotong, ikan bilis, sayur2 segar, macam2 ada..wahaha,suke suke suke.

tp yg tak best bile ongkos pon turut melayang kan kan kan, selain dwit minyak dan tol yg mahal, jgak duit jalan2..hihi, tp balik baruni Pak Lang aufa banyak belanja makan, sangat best part itewww...hhihi..selain tu part tak best bile nak balik KL balik, perjalanan dalam kete jauh, dengan pening, anak meragam, lapar, panas, mcm2 lg.dr kedah ke kl baruni perjalanan makan masa 6 jam, cukup wat mama nak termuntah bile sampai umah,hua hua..huhu, dan yg tak best jugak bile balik umah semula dengan 1 beg besar baju2 tak basuh lagi.haruslah sampai2 umah kna basuh baju2 itu..uhhh..tak larat nya,,

Yg heaven balik kampung sg petani baruni dapat jalan2=D

hari pertama relax kat umah. hari ke2 g shopping2 sekitar bandar,  hari ke3 main air terjun, hari ke 4 jalan2 di Pulau Pinang seharian sampai malam, hari ke5 balik KL..hihi..

antara kenangan teristimewa bile dapat mandi air terjun di air terjun Tupah kedah.

kempunan sangat nak berenang2, menyelam2, waaaa.. sampai2 je terus terjun lam sungai. (hihi,tipu.).
haruslah jaga kesopanan sebagai bini dan mak orang kan, mule2 sampai, main2 air ngan kaki dulu, duduk2 atas batu ngan aufa, mula2 main siket2, lama2 excited baru terjun.haha. aufa pon happy sangat main air. sbb cuaca kat kedah baruni panas membahang sangat2, panas kepala aufa sampai demam selsema, lepas main air terjun haritu esok2 terus segar die. memang aufa turut masuk lam air, die happy sangat2 sampai taknak naik. Bukan setakat anak taknak naik sebenarnya mak pon same malas nak balik.hahaha.

                                              mule2 kontrol ayu duduk2 atas batu je..

                                            aufa pon still bersopan santun mase nih...


                               

Then, tahap excited nak terjun..zasssssssssssssssssssssssss...

                          yeay! seronok tahap gaban dapat berenang, rasanya last main air camni mase sekolah menengah tingkatan 3 dulu..hoho


aufa dapat mengapungkan diri lam air.. ada gak mama baringkan aufa lam air nak ajar berenang, baringkan sambil pegang kepala, dah terapung tp kaki taknak kayuh.haha..


tp..mase jalan2 kat Pulau Pinang, sempat lawat masjid Negeri, Taman Rama2, g Batu Feringgi, kat Batu Feringgi ni aufa taknak lak main air pantai, takut2 lak die..myb sbbombak kuat menghempas pesisir pantai..cewahhh.hihi..


             aufa takna duk dekat2 pantai, takutkan ombak gamaknya, kalau air terjun suke lak..hihi, takpe, pantai sini dalam takleh main sangat, nt kite g pantai melawi/rhu dato' kat kelantan landai siket dan selamat.=)


                                    puteri dah sampai umah! makin jelita laaaa..(perasan..hihi)

Sunday, December 25, 2011

last month's picture...

hobi- suke tarik2 n tolak meja ni, kdg2 sampai keluar masuk bilik..agak2 aufa leh jd jaguh angkat berat tak..? wahaha..tak nak tak nak..no no no..

bermain ngan sepupu2...=)

yeah! swimming together...@ umah ayah Zu..



Aufa n Wafaa' (2 kesetiaan, yg setia. menepati janji..)

Saturday, December 24, 2011

Common sense, common sense!


Assalamualaikum wbt..

Haiiii
Bersiaran dr Sg Petani Kedah.lalala~

Semalam bertolak dr KL jam 4 pm, sampai umah tepat kul 10pm, fuhh.penat. 6 jam dalam kete, jalan jem sekejap sbb ada eksiden. 2 kali stop, 1st utk solat, second utk makan nasik.

Nak story pasal 2nd stop kitorang utk makan. Memang setiap kali ada hentian stop nak tengok tempat makan. Kebanyakannya penuh, dengan parking pon penuh, myb ramai sgt nk balik cuti krismas..perut lapar sgt, dengan aufa lak  g nangis2 mcm lapar jugak..mencabar skg kalau si aufa merajuk, habis dilentok2 badan, wat keras, pusing2 kepala, wat lembik lak, menjerit2, tangan tepis sane sini serba tak kena, dah selalu kena ‘buah’ dr aufa sampai sakit2 jugak mama dibuatnya..wahahaha..aufa aufa..anak solehah takleh merajuk2 mcm tu k..anak solehah behaves very well syg~ naseb baik mama sabarr..kalau tak sabarrr, adakalanya bergema kang sore rimau nih.wakaka.

Oh, mase kitorang stop utk makan tu, Alhamdulillah jumpa pondok duduk2 yg takder org kat hentian Sg Perak (kut)..seblum tu semua pondok penuh dengan org duk makan. Restoran pon penuh. Kami ape lg stop la. Bekal mama aufa masak sebelum bertolak tu. Ada sambal udang, sotong goreng kunyit bersama kentang..waaah,dengan happy bukak bekal, makan bersama aufa, baba dan Abg Cik (abang ke2 mr hus).

Mule2 suap aufa, then aufa kenyang mama lak makan. Mama makan last, yela, suap anak dulu,isk2..hihi. supaya aufa tak kacau mama n baba die makan, Pak Lang bawak aufa g jalan2 beli air minum. Kami makan dulu.yeay!.. tetiba..datang segerombolan lelaki2 muda yg Nampak tak bermoral langsung, tanpa segan silu datang ke pondok yg kami makan. Ok, tu takpe lagi, lgpon pondok tu bukan milik kami, semua org leh datang duduk kan. Mama aufa mase ni still tengah makan tak habis lg, baba aufa pon..

Diorang duduk sembang takpe lagi, ni depan2 kitorang yg tengah makan diorang bising2, berbual sampai 1kilometer leh dengar, yg paling worse, ngorat sorang pmpuan yg duk depan tempat parking kete. Wek=p. tu ok lg, mama aufa leh sabar lagi.. tp paling takleh sabar bile diorang senget ni hisap rokok! Kan takder otak namanya, dah Nampak orang tengah makan, siap bersila lg atas pondok tu, datang duk sekali kat pondok dan hisap rokok! 

Mama aufa terbatuk2 dah dengan asap rokok yg busuk !. baba suh cepat2 habiskan makanan dan segera pergi tp banyak lg nak makan ni..tensen, baba suh duduk jauh sikit dr diorang, mama ikut kan je duk depan siket.. baba Nampak mcm gelisah nak segera pergi, mama tak nak pergi lagi, sbb pondok tu kite datang dulu, kite tak perlu takut kat diorang, diorang sepatutnya tak buta dan Nampak kami tengah makan siap bekas2 lauk terbuka atas tuh..Mama nak kena kan bebudak senget ni, cakap ,busuk la  asap rokok ni, nak makan pun tak lalu! “ cakap kuat2 sambil pandang baba..dengan harapan baba akan sambung kutuk diorang tp ado?nan ado..hahAaa. baba siap cakap, “sbb tu kite kna pergi cepat2..”.ohhooo.mama sebenarnya harap baba akan cakap , “ kalau nak merokok kena la gi tempat lain, tak Nampak orang tengah makan.” Haha. Tp baba amatlah lemah lembut. Ish ish ish.

Hihi, mama aufa still tak puas hati.mase tu bebudak geng senget yg tengah merokok terdiam sekejap lepas indirect sound. Mama cakap kat baba, takpe, kite datang dulu. ! saje nk suh bebudak tu dengar...marah ni, marah sangat2 mase tu!.asap rokok still kuat bau nya. Mama aufa dah tak lalu makan, busuk, bau makanan yg lazat dicemari dengan bau rokok, sape lalu makan? Terus amik bekas tutup Tupperware, tutup kuat2, amik botol air, hempas kuat2 atas pondok tu. HAMEKKKKAU.. haaa.kan kan kan buta lagi hisap rokok depan org makan, dah la dekat.baba terkejut tengok tindakan mama, diorang terdiam lagi mase tu. Ok. Mama g duduk tepi salah sorang lelaki yg tengah hisap rokok, amik botol air mineral, minum dengan bergaya ( cewah)  sambil jelling, siap. Bangun, pakai kasut, kuatkan suara, ‘susahla duk dengan orang takde COMMON SENSE! COMMON SENSE LAAA! “ diorang tengok, kami terus blah…. Wakakakakaka. Padan muke. 

Bebudak senget, tak tahu diorang paham tak maksud COMMON SENSE  tu ape.kalau bengap memang tak paham. Mengikut perkiraan mama, diorang ni semua budak2 tak lulus spm, tu melepak depan orang yg tengah makan tanpa rasa segan silu. Siap merokok lagi tanpa rasa bersalah. Bebudak senget, common sense ialah kesedaran diri menggunakan 5 pancaindera iaitu mata, hidung, lidah, telinga, sentuhan. Dan engkorang semua ialah manusia cacat sbb takde semua senses ni.sepatutnya kena la ada kesedaran sikit kalau hidup bermasyarakat, kena respect orang lain. .baba myb jenis penyabar dan amik langakah berdiam sedangkan mama aufa tak, takleh berdiam diri pd mereka yg takder common sense ni. Teringat dulu mase sekolah rendah dengan best friend, kalau ada org merokok depan kami, memang kami akan kutuk2 habis2 dengan nada bersembang, padahal tujukan pd org tu, perangai tu still ade sampai skg, kdg2 kalau tak puas hati dengan org mcm tu la kami akan wat …tp skg takder geng dah nak wat gitu. hahaha.

Friday, December 23, 2011

Finally, bye2 sem 1 (2011/2012)


Assalamualaikum wbt.=)

Hihi.Bunyi macam dah habis UIA walhal ada lg 2 sem setengah utk menimba ilmu di Garden of Knowledge and Virtue.

Yeah.
Harini last day belajar utk sem ni, (tp esok ada sorang lecturer wat kelas ganti lak). Haha. Minggu depan dan seterusnya ialah Exam week! Say hooray utk diri sendiri. Wahahaaa..

Things are just perfect by the way. But very very unspeakable tiredness, exhaustedness, lot and LOT LOT LOT of sacrifices had been made by me (of course), my great good kind husband, and my lovely princess Aufa.

   aufa at uia mase mama bawak utk tengok teater section 1. (3 hari seblum teater kami)
                                             aufa yg excited setiap kali jalan2 di uia..


2,3 minggu lepas..rasa mcm tak terkejar masa ni. Penuh dengan keje, penuh dengan kuiz, test, esaimen, presentation, staging, video shooting.

Selama 2 minggu lepas, tiap2 hari balik lewat, hujung minggu pasti ada je discussion atau kerja, pasti kena tinggalkan umah utk ke UIA..kalau dapat curi masa sehari utk jalan2 tu syukur Alhamdulillah.
Dan selama 2 minggu tu jugak, penyapu tak sentuh pon, dapor wajib berasap tiap2 pagi, baju tak berlipat even sempat basuh, dapo tak sempat deep clean pon. Wakaka. Skg leh sentuh penyapu dah..nak wat macamana, g kelas pagi, balik petang, malam g uia balik. Balik dah lewat ngantok, tido.nasib baik sangat2 mr Hus faham, die tak kisah, die tahu mama aufa penat sangat2, sbb kalau mama aufa relax sangat rajin (hehe. Masuk bangkul angkat sendiri te puan2..)
latihan terakhir beberapa minit sbelum pementasan ..
bersama Lecturer subjek American Literature yg menjadi juri, Kak Mei yg sporting!! ^^hihi dan semua pelakon2 watak utama..
pelakon2 sampinganyg best..brutal villagers! haha..

Finally, pementasan Theater kami bertajuk The Adventure of Huckleberry Finn (Chapter 40-43) dah selesai dipentaskan di dewan Experimental Hall IIUM, dengan  sesape je leh hadir tengok pd malam Isnin baru2 ni, jam 6.30pm-11.30pm..group kitorang last start kul 10.30 malam haritu. Lewat daaa..tau tak lepas pementasan teater ni dah siap? Semua nak melompat keriangan sbb satu projek akademik American Literature dah habissssss!!! Yeay! Yeay! Mama aufa paling happy sbb ape, sbb dah boleh luangkan masa bersama aufa dan mr hus yg sebelum ni asyik kena tinggal ke selama 2 minggu. Even worse, adakala latihan yg diadakan waktu malam kul 12malam baru habis..balik2 semua dh tido. Sedih sedih sedih. Jd skg leh topup balik masa2 yg “dimakan” oleh projek2 akademik baru2ni. Haha.

but, know what? BERBALOI dengan tinggalkan anak dan suami, tak cukup tido n so on..sebab, dapat A utk staging ni, dan group kami dapat HIGHEST mark haritu, wa..alhamdulillah, terharu rasa..huhu. akhirnya penat lelah terbalas jua..

                           pengorbananmu dihargai~

Eh. Mase staging mama haritu pon aufa ada jd audience. Baba aufa pon ada tanda sokongan, hihi. Tq baba dan aufa, love u all! . Cuma terpaksa bawak aufa keluar dewan sbb aufa bisingggg sangat dalam tu.Haha. suara die je dengan dr atas pentas, kan kalau teater tak guna microphone, jd suara pelakon2 ialah suara asli tanpa mic.. tetiba suara budak kecik bercakap2 jerit2 seronok. Terus baba bawak auaf kuar jalan2 depan dewan jer.hihi. macam2 la aufa.

Projek sem ni “berat2”. Betul la senior2 kate, jd pelajar BENL (Bachelor of English Literature & Linguistic) kena banyak berkorban dr segi masa, wang, tenaga..

Bile difikir2 balik, betul la. Projek sem ni yg berat2 macam Exhibition, Staging (pementasan teater), Video Shooting, semua makan duit, masa, tenaga . Mcm sewa costume utk exhibition n staging haritu. mashaAllah, group kami sahaja dah habis RM700 utk sewa costume2 tu, tu tak campor lg props utk wat kapal, boards, makanan dan lain2. Waaaa. Tp takpe, kate lecturer2 lagi, plaja English no need to worry after graduate jd goreng pisang panas sbb panggilan keje cepat dapat. Even skg kami belum grad lagi tp dah ada syarikat2 editor, journalism, dan teaching dah cop utk diambil bekerja,even uia sendiri offer plaja2 utk amik master supaya leh jd lecturer balik kat uia nt sbb skg banyak IPTA kekurangan lecturer Literature & Linguistic, especially literature.. Wahahaha. Harap2 nt ada rezeki la nt, amiin.
Erm. Berita terbaru? Esok kami sekeluarga akan balik Sg Petani, Kedah. Insyaallah. Tok Wan aufa balik Hj kami belum jumpa lg. tu pon sbb Mr Hus sendiri bz semenjak dua ni, cuti sekolah die bz jd imam sane sini dan  ajar mengaji, hadir majlis khatam quran, g kenduri kawen n jaga anak. Mama aufa pon start esok baru free dr keje2 so esok kami leh balik kampong..

Berita terkini pasal aufa?
Hihi.
Tak la terkini sangat kan.
Dah lama tak citer pasal lovely princess ni.
Erm. Citer pasal bulan lepas? Tak ingat lak. Er.. Checkup 2 minggu lepas utk 16 bulan. Berat baru je 9.4 kg. . tp baru 9.4 kg pon mama die dah lelah naik turun tangga sambil dukung.

Aufa dh mula cakap banyak, gigi dah penuh semua. Cuma skg tiap2 malam ajar die gosok gigi tp tu la die nak gosok ikut style sendiri, hihi. Cakap memang banyak, bising kat umah, tp kat luar jd sopan santun bile jumpa org tak kenal.

Banyak benda yg aufa leh sebut dengan jelas, mcm ‘nenek’ (refers kat pengasuh die), ‘no no no’, ‘mama’, ‘baba’ ‘tok’ ‘wan’ ‘makmak’(mak ngah),’tacu’ (Usu-anak pengasuh), ‘yaw’(miow), ‘nenen’’acik’(nasi), banyak lg tak ingat daa..dan skg baru nak list kan kan kan sedangkan aufa dh start sebuat semua menda2 ni mase die umo 13 bulan ke atas..mase balik kampong bulan lepas tok ma cakap mulut aufa ‘ringan’ sbb mudah bercakap dan suke ajuk org cakap..kalau bilang 1,2,3..samapi 10..kalau rajin die ikut ‘catu, wa’ ga’pat..’ part 7 die suke sebut ‘ujuuh’. Hahaha. Kalau die rajin ikut baba duk sebut alif baa taa sampai la die dh malas nak ikut.hihi. 

Bermula dr umo 13 ++ bulan, Aufa jugak dah boleh faham instruction. Mintak g tidur, amikkan botol susu, amikkan mainan, amik baju/pampes..kebanyakan die dah faham dan boleh wat. Tu pon kna ikut mood die jugak.oh ye, skg suke sangat duk beriba. Ish ish ish. Sadis kan, mama aufa taip esaimen sambil auaf duk atas riba dan tarik laptop.berhempas pulas nak siapkan 1 page. Huh. Tensen tensen tp sabor jela.. 


Aik, dh lewat. Sebenarnya ngah simpan baju2 utk balik kampong.hehe..Till then. Wassalam,.

Friday, December 9, 2011

laparrrr

hua hua hua

pagi ni kul 7.30 a.m lagi dah turun dr umah, hanta aufa umah pengasuh dan pecut ke UIA..ada latihan drama dengan kawan2 sekumpulan. sempat menjamah roti je sebijik sebelum latihan start td.

kul 1.30pm baru habess.. terus balik umah, lapar sangat2.. buatkan 2 biji burger, goreng selambak french fries dan makan sorang2.haHahAHAa...laparrrr..

tp kenapa kenapa kenapa? walopun makan banyak ke sikit, badan still taknak naikkkkkk?kenape kah? Mr Hus makan lebih siket kejap je badan naik. aiiyyya.. bile org2 kampung tanya nape badan naik die cakap sebab isteri masak sedap2..HahAAAha..nak tergelak dengar jawapan die sbb mama aufa udah jarang sgt masak kat umah. sekali sehari je berasap dapo. =p

*Mr Hus takde pagi ni ajar ngaji, pastu jd imam solat Jumaat kat Sg Besi*

pasti rehat pulak.kepala sudah pening.

sekitar exhibition kami haritu...=D

Assalamualaikum wbt..

seperti dijanjikan, akhirnya malam ni boleh la i mengupload gambar2 sekitar exhibition kami tempoh hari. hihi..

to be clear, ia merupakan part dr projek subjek American Literature1 yg mama aufa n the geng amik sem ni. Markah CAM (Continuous Assessment Mark).
Ada 6 kumpulan, masing2 dapat tema berlainan.dan kami dapat Christopher Columbus. Die ni merupakan orang yg jumpa America..Ha...terkezut tak sebenarnya Columbus ni asal dr Italy, pastu berhijrah ke Portugal mase remaja2 gitu. die minat berlayar, sangat minat kapal dan laut. die mintak ngan raja Portugal utk sponsor die berlayar nak cari new land, pastu raja portugal reject. then die hijrah ke Spain .try mintak ngan raja Spain mase tu King Ferdinand (lakonan i) dan Quees Isabella..asal2 diorang tak caye, pastu sorang paderi yakinkan diorang supaya Columbus ni leh sebar kristian kat situ..then diorang pon percaya.diorang sponsor 3 biji kapal, sekali dengan orang2 upahan..maka berlayarlah die..Columbus ni bak kata lecturer i sebenarnya tak cerdik sangat, die ingat India tu dekat, jd tujuan utama die nak cari India sbb nak amik rempah ratus..pastu bile sampai2 South America jumpa puak2 negro..Columbus panggil diorang Hey Indian! semua die ingat indian sbb kulit gelap..sian diorang..Columbus tak tahu rupanya die jumpa amerika (mase ni takder nama lg). die curi emas, wat balik org2 afrika ni jd hamba kat Spain..dan bermulalah era Spain menjajah america..inilah kisah benar, cewah..~

penat bercerita, gambar2 kenangan pahit maung manis masam haritu. fuh..memang penat tp lega dh siap.hihi.

bisakah mama aufa kembang idung sbb dapat memasak semua makanan di atas (roti tu beli la..). haHA..spageti,kuah spageti dan mushroum soup..rupanya senang je nak masak mende2 nih cuma seblom ni tak pernah try, bile terpaksa wat try wat jadi lak.licinnnnnn, hihi..memang express masak semua ni sambil aufa duk tarik2 kaki mama..


                    mak aufa punya barang2..peta tu pon sempat lukis malam tu lepas aufa tido

                                               kapal yg kami bina same2..=)

                                                  Naddy sebagai Columbus..

                       dengan best friend kelas Usul Fiqh dr Sri Lanka, Fatimah.baik sgt die=)

                                           us~

                                               King n Queen=)





tibe2 ade gambar aufa kan..keesokan hari baba suh g majlis khatam quran umah kawan die..walopun penat daku ikotkan je.hohoho=)

Tuesday, December 6, 2011

sape kate orang2 paras rendah takleh jd model..?

nak tengok mama aufa jd King Ferdinand tak?

nak tengok kawan2 sekelas mama aufa pakai pelik2, ada yg itam legam cat muka, ada yang line biru, red indian, dan macam2 lagi..
nak tengok kitorang punya exhibition tempoh hari tak? hihihi..

*kalau taknak tengok pon nak letak jugak..hihi*(walaupon takde org tengok..)

hahAAAhaaaha..=D

next entry..^^insyaAllah.. babai.

Monday, December 5, 2011

aquaria visit..=)

assalamualaikum wbt..

setelah sekian lama mama tak menghabiskan masa bersama2 baba dan aufa, akhirnya alhamdulillah dibukakan ruang semantara utk kite bersama2 melihat keindahan ciptaan Allah.

Aquaria @ KLCC..satu tempat yg famous dengan hidupan akuatik dan jugak reptilia.. bile berada dalamnya seakan2 berada di dalam lautan yg luas.. terfikir seketika, ruang laut buatan ciptaan manusia yg indah, namun langsung tak dapat menandingi "nature" yg Allah ciptakan. mungkin indah, cantik, mengagumkan, namun ape yg ada di alam sebenar lebih dr itu. subhanllah..

bertolak dr pukul 11 pagi dr rumah, perjalanan mengambil masa hanya 30 minit utk sampai ke KLCC..parking yg agak penuh namun masih ada ruang kosong, sebenarnya, ini hanya kali ke2 mama menjejakkan kaki di klcc. kali pertama waktu menyambut Konvokesyen Abg Ngah di IIUM 6 tahun yg lepas barangkali.. kadang2 rasa mcm lawak pulak, dah duk di area KL 3 tahun tp tak sekali pun menjejakkan kali di sini dalam masa 3 tahun ni. hanya klini berpeluang, tu pon atas alasan nk menghabiskan masa bersama aufa dan baba=)

rupa2nya penat jugak ye berjalan ke Aquaria, walaupun hanya dalam 1 bangunan di klcc..lepas parking bukan boleh terus pergi, kena naik lif, berjalan ke satu bangunan lain, panjang perjalanan, baru sampai. untuk beli tiket, beratur pulak selama 15 minit.. harga bg dewasa ialah RM35..baby bawah 3 tahun free sahaja.. tp kalau ada kad student mcm mama aufa RM30 shj..hihi..

Tiket mahal tp..BERBALOI! (^^).. dengan tempat yg indah, haiwan2 akuatik dan reptilia yg boleh disentuh (tp tak semua).. luas, besar, unik, dan menarik..hihi..cuma kalau boleh masuk lam laut tu lg best kot..

mula2 masuk kami tengok Pirana, atas tu label besar (NEW PIRANHA FEEDING) *mcm tu kot, tak ingat..* betul2 pirana maaa..gigi nya ayyo... aufa excited dan sengih2 gelak2 tengok ikan2 ni. lama2, makin lama, die makin mengantuk, amik gambar pon die tamao dah..last2 die tertidur atas dukungan baba nya..=)

kami balik dah pukul 2 lebih..keluar2 je Aquaria, mashaAllah, ramainya org tengah beratur dan berjalan nak masuk. baba cakap "nasib baik ite datang pagi..".. betul tu, masa nak parking kete, berderet2 kereta baru masuk...berduyun2 manusia mula membanjiri klcc.. hihi,nasib baik dah nak balik. jd sesape nak g Aquaria atau klCC dinasihatkan pergi awal2 pagi kul 9-10 gitu..=)

last but not least, picturess....!! =)