Ahlan

Photobucket

puteri kesayangan kami

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, January 31, 2011

dulu dan kini

                                                             sebaik dilahirkan..


                                                                3 minggu


                                                                 loni...^^

siapa sangka, dengan kudrat yg tak seberapa mama mampu membesarkan seorang bayi yg dulunya kecil je, lahirnya 3 kg..skg dah 8.5 kg... 

siapa sangka di usia 22 tahun, mama sudah punyai seorang puteri berusia 5 bulan 3 minggu...

siapa sangka mama mampu berjaga malam demi seorang puteri, bersusah payah, mengorbankan masa dan tenaga..menyusuinya sendiri....mama sendiri tak pernah menyangka mama mampu melakukannya...

siapa sangka di kala ini, mama begitu penting dalam hidup seorang yg bernama aufa...

kdg2 perkara yg tak tersangka hadir dalam hidup kite..itulah kekuasaan Allah..

Ya Allah, berikanlah kekuatan..agar aku akan terus hidup dalam beribadah kepadamu, dan moga aku dan suamiku beroleh kejayaan mendidik dan mengasuh anak2 kami mengenalMu dan taat pd agama.......berikanlah kesabaran.....

Sunday, January 30, 2011

takot..

just nak tolong sebarkan..

friend of friend info : Sila sebarkan sekiranya nampak kereta myvi putih bernombor WUS948 dipandu oleh seorang lelaki berambut panjang atau seorang wanita bertudung sila hubungi rashid 0196267828. Suspek telah melarikan anak pompuan beliau berumur 1 tahun dari nursery baru sebentar tadi. 

risaunya...teringat anak sendiri lak..skg mcm2 jd..=(

hambar...........=[

assalamualaikum wbt..

bersiaran dari machang, kelantan..

 bawak aufa shopping sehari sebelum balik kampung..sebab pasaraya sejuk, haruslah aufa dipakai bagai duk di oversea

                      g shopping x nanges, kalo g umah orang nanges pulak..ikut sape nih..hehe..


                                                  otw balik kampung, second attire



alhamdulillah, kami dah selamat sampai ke kampung pukul 5.30pm td, bertolak dr gombak jam 9.30a.m...wah..8jam??? huhu...kat merapoh td ada accident, sampaikan kereta beratur statik je sebab jem..tambah hari hujan jd agak lambatla baba drive harini demi keselamatan, biasenye 6 jam je perjalanan dr kl-kel..

sebenarnya dr dulu mama sangat tak sabar nak balik kampung tau tak aufa, last aufa di kelantan pd 2 bulan lepas, cukup2 umo 3 bulan kite terbang kl dah..=) ramai kat kampung bertanyakan khabar aufa, ye la, aufa lahir di sana..tiap2 hari tok nek datang jenguk aufa..family cik pah semua terutamanya..kite bertuah sebab di kelantan rumah sanak saudara berdekatan je, jd senang tolong menolong kalau ade ape2 jd..dan selalu je ada aktiviti ziarah menziarahi..sanak saudara tinggal berdekatan je, meriah tau..huhu..

3 minggu lepas mama dah gitau tok ma & tok ayah nak balik kampung,,setiap kali kol umah di kelantan mesti tok ma tanya balik dah decide ke hari ape nak balik.kena ckp sebab nak prepare nak masak sume=).hehe..sebab mase tu tak decide lg nak balik hari ape, antara sabtu atau ahad.. tp diizinkan Allah, minggu lepas berlaku kecemasan...tok ma & tok ayah segera datang ke KL...mereka duk kat KL lg skg sampaila hal tu selesai..huhu..kite dah jumpa pon tok ma n tok ayah di KL 2 kali baru2 ni... tu pon aufa nanges mase tok ma / tok ayah dukung..alahai anak mama nih..sebenarnya mama nak kanselkan je balik kelantan sebab tok ma & tok ayah duk kl kan..baik kite duk kl gak kan aufa..huhu=( kalau balik umah pon x der orang ...tanpa tok ma  tok ayah..mesti umah sunyi jek.. tp......2 minggu sebelum tu dah janji nak tumpangkan sepupu mama yg belajar di uia balik sekali di kelantan, die mintak nak tumpang lama dah sebab tiket bas habis katenye, dah lama kami janji jd takkan tibe2 mama nak batalkan..kesian lak kat die..=( tok ayah pon pesan gak, jangan batalkan nak balik kansel sebab dah janji nak tumpangkan orang, jd tak baik kalau kanselkan...so, mama tetap balik kelantan dengan berat hati ......

jd natijahnya kami di sini skg,,di rumah tok ma & tok ayah di kelantan.perjalanan yg sepatutnya ditunggu2 bertukar seolah2 terpaksa sebab menumpangkan orang..ish,xpe, moga dapat pahala..sebaik je menjejakkan kaki di kampung halaman, sebak tetibe rase..tak mcm sebelum ni, sampai2 je kete tok ayah dah ada depan muka pintu dan tok ma ada sambut kedatangan kami..tp harini,..semuanya sunyi sepi...masuk umah, tiada orang sorang pon...punggah barang2...g umah tok nek sebelah, takder orang gak..=( waaa...mama rasa nak nanges lah... teringat tok ma & tok ayah.... kalau ade mereka, tak la rasa sesunyi nih..mesti tok ma akan terus hidangkan kopi radix paling  best di dunia tuh..hehe...berair mata.....serius, sunyi sangat2.....nasib baik la ada sorang sepupu mama asilah di umah tok nek..sebenarnya tok nek ade cume duk tido lam bilik mase tuh..nasib baik tok nek ade, ada gak teman mama nak berbual,hehe.... jd baba cadang petang esok nak terus balik kedah sebab kat sini takder orang pon..mama sebenarnya mestila tak nak ballik lagi..mama ok je, kesian perjalanan jauh harini, esok nak berjalan jauh lagi...tambahan, aufa selsema + batuk2 lagi..

oh ye, petang td pon tok ma ade kol mama, gtau hal tu myb akan selesai sehari due nih, jd kalau boleh mungkin sempat diorang  balik kelantan esok luse jd kalau boleh stay dulu kat kelantan huhu..=(..tok ma & tok ayah rindu aufa gak tau..sebab diorang banyak jaga aufa semenjak aufa lahir ke bumi nih, especially tok ma yg teman mama tidur malam2 tepi aufa.kalau aufa bangun tok ma pon bangun gak...rindu nye...



p/s ; mama kena tido n rehat cukup pulak..biasenye lepas balik dr perjalanan jauh, kalau tak cukup tidur n rehat mama akan kena demam.myb sebab kepala bergegar2 dalam kete lalu mcm2 jenis jalan td..tambahan 8 jam straight perjalanan, ade dlm 15 minit je kot leh lelap, tp takleh tido zzzz mcm dulu dah lepas ade aufa..aufa lak bukan nak tido sangat lam kete..waa...demam??.tamao3x.....i must keep healthy for my baby..huhu=(

Friday, January 28, 2011

merdeka!

alhamdulillah, tamat sudah 4 papers untuk dilalui rabu dan khamis semalam=) lega sangat2 rasa, rasa lapang je dada sebab dah start cuti seminggu untuk mid sem break=) kat mata ni terbayang aufa je, boleh bersama aufa dr pagi ke malam sepanjang cuti nih, tak payah hantar aufa ke umah pengasuh..yes (^^) tp, agak keciwa sikit sebab soalan intro to Novel n Short Story like a h**ll..hua hua hua...=( tp xpe, kite merdekakn diri dulu sepuas2nya ok.

aufa baru je tido ni, sebenarnya dr td lagi die nak tidur tp mama die tak mau bg die tido dulu sebab nak main lama2 ngan die boleh? hehe..kecian anak mama, layan je la sayang=) aufa suke bangun di awal pagi, kdg2 sebelum subuh lagi tp sebab xder sesape nak main  ngan die, die duk bercakap sorang2 pastu tertido sendiri..pagi td lak die yg kejut mama..mama ngantuk la cayang, malam sebelum tu mama bangun kul 3 pagi lagi nak study, dah la aufa tiap2 malam bangun sejam sekali, so tido mama turut terjejas la..uwaa...=( takpe2..asal anak mama sihat walafiat, mama akan korbankan waktu tidur mama..cukupla 9 bulan mase peknen dulu tido 7-8 jam sehari..hehe=D

rancangannya hari Sabtu ni insyaallah akan bertolak balik ke Kelantan, sebab baba pun turut cuti gak, maka duk kelantan 2 hari je petang sabtu dan ahad..isnin insyaallah bertolak ke kampung baba lak di Sungai Petani..duk sane sampai hari Khamis..eh...baba, ni tak aci nih..nape tak sama hari duk kampung yang n abang?hehe=p ok la, ape2 jelah, yg penting sbenarnya even mama merdeka tp mama ada 2 assignments kena buat, so padan muke untuk diri sendiri...aufa jangan nangis eh ballik kampung nih, aufa memang tak mau ngan orang skg, susah mama nak wat keje nanti..

oh ye, terbaca kisah di blog puan ashra perginya Nur Iman  , sedih sangat rasa..klik la kat situ n same2 menyelami perasaannya..bagaimana ye nanti? berjuang menahan pedih dan sakit untuk melahirkan anak, walaupun sudah tahu hakikatnya bayi itu sudah tak bernyawa lagi? moga ketabahan dan kekuatan mengiringi Puan Ashra...amiin...teringat pulak mase mama nak lahirkan aufa dulu..sakit tak terkata, tp akhirnya disambut denngan tangisan seorang bayi perempuan yang comel sambil tangan terkapai2 dan kaki bergerak2..excited nye mama...dan, mama takleh bayangkan nanti..mcmana puan ashra nak menghadapi sakit yg sama, tp keluarnya bayi tanpa tangisan dan tanpa nyawa.......ya Allah, moga ujian pd nya di balas dengan pahala yang berganda..ketahuilah puan ashra, bayi itu akan menantimu di syurga Allah...

hm..mama dah nak start buat keje, dah nak tinggal umah ni lama, haruslah di cuci bersihkan segala2 sementara aufa tidur..aufa tidur le lama sikit eh..bg can mama wat keje sepenuh hati..hihi...jap g mama bawak aufa jalan2 shopping dan kite g uia jap, mama ada keje..tata! (^^)



                                                             aufa..........................(^^)

p/s..aufa skg asyik meniarap je keje, tp gambar meniarap tak sempat nak amik lg coz battery kemra habis=( wuuu..... celik mata je terus meniarap, nak tido meniarap, pakai pampes meniarap. mandi nak meniarap hua hua..adusss...tp xpelah, proses nak belajar merangkak pulak nih, dah angkat totot dah sikit2, kaki duk kuis2 nak mengengsot..good my dear!=)

Tuesday, January 25, 2011

curi masa..

assalamualaikum warahmatullah.....menaip dengan cepat..nak sambung study...

aufa kesayangan mama & baba...=) mama suke tatap wajah anak mama lama2  waktu die tido..sampai penyek2 pipi kena tiom2 lagi ngan mama..haha=D



mama curi mase sikit kat sini, nak coretkan kenangan sikit...
esok mama ada exam, 2 paper...Intro to Fiqh dan 1 lg Sociolinguistic.. dan, ini kali pertama mama amik exam bersama kehadiran aufa di sisi mama, dulu aufa lam peyot je, x kacau mama pon, duk tendang2 ade la nak jwb exam..skg aufa dah keluar peyot, habis notes mama kena tarik2 dan keronyok2 gitu..hehe...mama bagi banyak mainan dah, kertas mama gak yg die minat...aufa2..=) kdg2 mama study sambil riba aufa tp tak leh la lama sangat, anak mama ni aktif melompat2..tangan tarik sane tarik sini..hehe..takpe2, mengikkut kajian, bayi yg aktif akan menjadi seorang yg bijak nanti..amiiin...

nasib baik la baba amik cuti imam untuk seminggu nih...(malam je..) jd leh la baba jaga aufa sementara mama study malam2..kalau tak, mama study aufa je lah..hehe..terima kasih baba=)

sebenarnya baru lepas susukan aufa nih, then salin pampes die supaya selesa siket tido malam, then sapu minyak bayi n yuyi siket kat perut aufa, then urutkan minyak bayi kat tapak kaki dan peha2 aufa yg berlipat2 tuh... aufa tido je mase mama wat tu sume..pejam je mata tp kaki duk gerak2..lawakla anak mama nih.. sebelum tu mama tengah study, then tetibe terkejut dengar aufa nangis, sebab mase tuh mama sedang khusyuk menghafal..hehe..terus g tengok aufa, baba dah dibuai mimpi dah..comel je due2 tido..skg mama sambung study balik..hua hua hau..esok exam baru nak study..waaaa..xderlah, revise je, sebelom ni ade dah bace sikit2..hehe...tp tak banyakla, aufa yg banyak bace kat mama die..huhu.. sampai mama nak masak pon tak sempat aufa taknak duk sorang2...asyik nak mama main ngan die je..cayang mama nih..

dan sebenarnya lagi, aufa dah start meniarap=) dah 2 minggu lepas lg, tp lupe mama nak tulis..hehe..usia 5 bulan baru meniarap, agak lewat la jika dibandingkan dengan baby lain..baby lain umo 2 bulan dah meniarap dah,,huhu..takpe sayang, mak sepupu aufa mase kecik tak meniarap langsung, terus merangkak pon..mama ingatke aufa jenis yg tak meniarap pon..hehe...alhamdulillah, aufa meniarap skg dan dah tahu balikkan badan sendiri dah..myb bab meniarap agak lewat sikit tp bab lain memang agak cepat..aufa hulurkan tangan bile cakap salam..dan kite hulurkan tangan maka die akan bersalam..sambil sengeh2..ikot mood gak..aufa akan tepuk bile dinyanyikan lagu tepuk sayang tepuk, tepuk amai2...lalala~...dan aufa akan lompat bile dinyanyikan lagu lompat sayang lompat~lompat tinggi2, cepat sayang cepat2 pandai mengaji....lalala~ suke garu belakang mama mase menyusu, geli la...die akan tarik2 baju mama mase menyusu...pandai nak manja2 la skg nih..aduss..=)

oh ye, sehari yg lepas g ziarah Wafaa' anak ayah zu aufa, wafaa' sangat lah comel ok..tersangaaaaaaaat comel..geram2..putih melepak, tembam2,umo nak masuk 2 bulan..comel sangat...kakak Wafaa', Hasnaa' pon dah makin tembam dan cerdik skg, pandai cakap mcm2 dah..hehe..tok ma & tok ayah skg kat umah ayah zu, seronok aufa dpt jumpa tok ma & tok ayah=)

ok, mama nak sambung study..jap g konpem aufa bangun lg cari susu..*kuat menyusu skg* dan aufa suke makan=) happy mama suapkan die..hehe..2 minggu lagi nak masuk 6 bulan jd aufa dah boleh makan..yeay..tp sebaiknya start umo 6 bulan la baru suap kan, cuma 6 bulan tu suggestion pakar kanak2 sebab 6 bulan at least separuh dr umor setahun jd die anggar 6 bulan baru start makan.. depend pd ibu bapa masing..cume nye mama start ajar dah aufa makan di usia 5 bulan 2 minggu...ok sayang mama aufa, have a nice dream...=)

Saturday, January 22, 2011

Non-stop crying heavily

Semalam aufa, mama, baba, mak Ngah Timah, dan Pak Lang cik ( kakak & abang baba) bersama2 g Putrajaya, rumah mak saudara baba...kami bertolak petang selepas asar. Tengahari tu letak aufa di rumah pengasuh sebab mama kena bereskan assignment dan baba lak ada ajar gaji, dekat2 asar g amik aufa dan terus ke tempat mak ngah timah di pusat bandaraya. Sepanjang perjalanan ke pusat bandaraya tu aufa tidur je, pengasuh ckp aufa baru tidur..agak lama gak tidur, sampai tempat mak ngah timah aufa celik..kami singgah solat asar jap..Mak ngah menginap di Tadika Kementerian Pembangunan Wanita & kanak2 dekat dengan Sogo tuh..mase tu mama dukung aufa, masuk je dalam tempat tadika, ok lg..pastu mak ngah dan pak lang tegur2 aufa... waaaaaaaaaaaaaaa..terus menangis tak henti2, pastu mama pujuk, stop kejap..mama pon bg mak ngah jaga aufa jap sebab mama nak solat ngan baba..bg je terus waaaaaaaaaaaaa meraung habis2an..lepas mama solat terus g amik aufa, lepas je beralih pd tangan mama diam terus, menangis sampai berjurai air mata mcm sedih sangat..hehe..
Pastu sampai2 je umah mak sedara baba, masuk umah tu terus nangis tak henti2..mama dan baba nak makan pon susah sebab aufa langsung tak nak ngan sesape pon..risau mama..sampaikan jenuh mama nak pujuk aufa biar stop nangis..biasenye baby yang ditinggalkan dengan pengasuh takder cranky sangat dan boleh je ngan sesape amik, tp aufa sangat2 kenal mama, baba dan nenek pengasuh die je..hehe..kalau ngan budak2 die suke..kalau dengan org dewasa depends la..kalau ada features mcm mama atau baba die baru die nak..adusszz...susahla nak bawak g jalan2 kalau mcm ni, bulan lepas g umah mak sedara baba kat rawang ok lak , langsung tak nangis..malah happy je duk lompat2.. mase kat putrajaya semalam nangis sampai semua org takut nak tegur apetah lg dukung...

Mama ingat ke lepas makan n sembang2 nak terus balik sebab kan lewat malam lak nanti, baby bukan leh di bawak keluar malam2, coz angin malam tak elok utuk kesihatan..mama pandang je baba nak bg sign terus balik tp baba wat rilek je,haha..mase tu dekat kul 7 pm dah, jd nak maghrib dah so solat maghrib kat situ terus baru nak balik..mase mama nak solat, tinggalkan aufa dengan mak ngah die, masyaallah....tak khusyuk pon mama...mak ngah pegang dah start nangis sampai menjerit2, terisak2..tersedu sedan, mama tak pernah tengok aufa menangis mcm tu sebearnya, betul2 punya nangis lah, sampai keras badan die dan termuntah aufa sebab batuk2 mase nangis tu..lepas tu mama dengar baba cepat2 naik amik aufa sebab mase tuh baba dan geng2 lelaki tengah bace yasin selepas solat maghrib..terisak2 aufa..still nangis ngan baba..mama terus ambik aufa, mama tenangkan aufa, dan aufa pon terlelap di ribaan mama..kesian aufa..kat umah tu di ruang tamu pasag ekon kuat sangat sampai mama rasa sejuk, apetah lg aufa, mama bg alasan nak g tempat lain sebab nak breastfeed aufa dekat raung dapur tuh, at least kurang sikit rasa ekon, tp melampau la kalo mama breastfeed lama sagat sebab diorang nak main nga aufa..mama lak takder keberanian nak mintak tutup ekon, sebab nye family diorang agak berlemak sikit..hehe..jd panas kalo tak pasang ekon, takkan mama sebagai tetamu tibe2 suh tutup ekon, tak patut2..hehe..tp sian aufa kesejukan, mama pegang je aufa mase tuh, dlm hati mintak baba cepat2 la balik..huhu=( tp lepas isyak baru balik..
malam tu dekat2 kul 11pm baru sampai umah..mama agak marah sikit ngan baba, sebab baby takleh kena angin malam kan..risau takut jd ape2 kat aufa..hehe..lgpon aufa menangis kuat kat putrajaya tuh..dalam kete ok je..
malam tu aufa nangis2 sebelum nak tidur..tengah malam 4,5 kali bangun..mama ngantuk sangat dan kepenatan..huhu=( last2 mama rasa suhu badan aufa, panas! Mama dah cuak, aufa demam balik..myb sebab kena angin malam..atau ekon sejuk sangat sebelum tu kat umah sane..mama kejut baba dan gtau aufa demam, badan aufa panas sangat dan aufa merengek je mase tuh..terus baba g amik ubat dan suapkan..alhamdulillah esok pagi aufa dah tak demam, suhu dah normal Cuma batuk + selsema balik=( sedih mama..dan mama gtau ni sabagai peringatan buat baba, jangan sesekali bawak anak kite keluar sampai lewat malam lg..dan kena faham2 sign mama bile mama berdehem2 ke maknaya nak balik la tuh..haha=D

mama rasa dah tak selamat dah nak bawak aufa g jalan umah sedara mara sebab aufa memang akan nangis kuat...risau mama..mcmana nak balik kampung nanti..huhu..aufa kena la baik2..nanti mama nak g kuliah nanti kan, aufa kena baik ngan semua org tau, nanti semua takut nak amik aufa..huhu..



           mama & aufa..putih2 kat dahi die ttuh ubat utk gigitan nyamuk..bedak sejuk je..hehe

                                                               baru bangun tido tengahari

                                                         nak amik kamera mama

                                                       nah, mama bg sarung je

                                                  siap silang kaki baru pas mandi..

Wednesday, January 19, 2011

BF challenge

             every time lepas kelas pekerjaan pengepaman dilakukan..setiap kali dapat 8oz both sides, basically mama akan provide yg fresh untuk aufa, so the next day aufa akan dapat yg mama pam semalam..coz yg fresh kaya dengan antioksidan yg penting untuk baby..cume kalo tak cukup mama akan add stok dicair kan..kalau 4 botol mama provides, 2 fresh, 2 yg dr stok..


bf challenge
Ia pasti dirasai oleh ibu2 yang menyusu anak sepenuhnya..kalau hilang kesabaran sekejap je dah give up..mama pon kdg2 rasa mcm nak give up gak=( tp mama kena sabar demi aufa tersayang.

Kalau nak g mane2 bukan senang nak menyusui baby secara terang2an, i mean, on the spot on that place la..

Mama hadapinya first time dulu mase g shopping d tesco sungai petani  ngan baba,ummi, abah, dan kak ipar (family babasemuanya) mase tuh aufa baru umo 2 bulan..sebelum masuk ke tesco dah isi perut aufa kenyang2 dalam kete..tp mase tuh aufa memang kuat menyusu..tak sampai sejam menangis nak susu lg..kelam kabut mama & baba cari tempat tp xder feeding room, surau kunci..terus kami cepat2 ke kereta dan susukan aufa ke situ..ingat nak bg dalam tesco tu je tp mama segan sebab tempat terbuka dan takder tempat duduk2..kalo ade pon ade org duduk..huhu..

Second time mase aufa umo 3 bulan, mama dan baba bawak aufa g kenduri kahwin kawan mama di kelantan...2,3 kali gak la aufa nak menyusu..jd mama tanpa segan silu nye g masuk umah pengantin je terus, cari tempat tersorok sikit tp masalahnya panas sangat umah tu, umah papan pada musim panas rasa bahang je, terpaksa bf betul2 depan kipas, orang lalu tengok wat dek je..nasib baik mama bertelekung labuh, lindung sikit...pastu then bile pengantin lelaki sampai of course kite kenalah silelah kosongkan tempat tuh kan..so mama cari lah pelusuk yg sesuai untuk mengenyangkan perut anak mama sorang nih...dalam kete pon kena elok2 nak bf, tengok kete atau motor sebelah ade tak..kalo xder baru leh diteruskan dengan agenda selak menyelak baju untuk bf..haha... nasib skg baba tinted hitam gelap kete supaya mama senang tanpa segan silu nak meyusukan aufa dalam kete...

Third time mase konvo baba..mase nih aufa umo 4 bulan...konvo baba kat Putrajaya...mase tuh masyaallah, punyalah ramai orang..ada satu mase aufa dah start nangis lapar..mama dah cuak, mama g surau tengok ramainya manusia sampai berhimpit2..kat tempat tetamu lak penuh orang duduk atas kerusi, kalau ada kosong po, tepi lelaki lak..lalu mama ditemani cik farah keluar dr dewan besar tuh, g cari kerusi nak bf aufa..dapatlah jumpa tempat di luar bangunan, tepi kedai2 gituh..tp tempatnye luas, orang lalu lalang depan tuh..cik farah tolong lindung mama untuk bf aufa dan lindung ngan stroller aufa siket..hehe..orang tengok je, tp ada i kesah? My baby lagi penting..dan penting gak, i tak show urat n aurat eh..hehe..dalam dewan tu pon ada gak bf aufa mase kami jumpe tempat duduk, tp betapa langkah berjaga2 penuh diambil untuk operasi bf itu..huhu...

Banyak kali lagilah mase lain2 tuh..memang challenging lah..tp skg aufa dah besar siket, die ok kalo g jalan2..kalau lapar pon die tak nangis pon nak bf..jd mama dengan bangganya leh bawak g shopping..kalau tempat terbuka yg lain tu belum try lg la..tp kdg2 ada gak bekal stok ebm yg dah dipansakan tp hanya untuk sekali penyusuan la, kalau keluar setengah hari memang tak cukup..tp setakat ni tak pernah lg kuar lama mcm tuh..sekadar 3-4 jam je..

Tibe2 rase diri ini nak mengalah dah....huhu....=( aufa..mama sayang aufa....

     one side got until 6 oz if rajin tunggu lelame mcm mase nih..tp mama tak selalu rajin gituh


  mama, ape dah terjadi pd aufa? hehe...pakai skarf mama eh..rambut siket pon mama nak pakaikan kan? cian aufa..haha..

kampus

assalamualaikum warahmatullah....

dunia kampus memang menyeronokkan..fun..exciting....
tp mama myb x sempat merasai keseronokan alam kampus lebih lama, sbb mase first year dah menjadi teman hidup encik husaini lalu menjadi suri di hatinya..cewaaah=p hehe...jd bg yg tak kawen lg tu nikmatilah alam kampus sebaik2nye..joinlah kelab, persatua ape2..g dengar talk, ceramah, discussion...seronok...

mase sebelum kahwin ngan baba memang mama agak aktif dengan aktiviti ko-kurikulum..pernah menyandang jawatan Naib Presiden Persatuan Anak2 Darul Naim di CFS Nilai , Presiden Blok di asrama, kelab debat bahasa arab UIA, syarahan bahasa arab di cfs uia nilai dan uia Gombak, pertandingan hafazan 1-5 juzUk kelab pelajar2 Jordan, dan juga Assistant Manager Program bg acara dalam kelab steadfast..tp lepas kahwin, mama terus senyap..huhu..mama sebenarnya sangat minat kelab dan persatuan, sangat suke aktiviti kampus..tp nak buat mcmana, lepas kahwin mase dah tak cukup untuk itu semua..kdg2 terasa rugi gak, tp kdg2 mama fikir ia adalah suatu ketetapan, kalau mama bijak bahagikan masa, pasti boleh melakukan itu semua.. hm..tp ak buat mcmana, skg duk luar kampus, dah ada baby sorang...hehe... mama pernah mintak ngan baba  nak terus join kelab Debat bahasa arab UIA sebab ia minat mama yg sangat mendalam, pastu baba tak izinkan, kerana baba risau mama akan bergaul dengan muslimin pulak...hehe..jeles eh?? lol..:p

hm...nanti nak kerja sebenarnya kokurikulum memang sangat2 perlu untuk mudah dpt keje..almaklumlah, skg susah nak dapat keje, kalau bergantung pd akademik sahaja, memang kurang peluang pekerjaan tuh..tp tak tahula nak buat mcmana, bz kan..hehe...ni baru anak sorang..oh~hopefully sorang dulu la sebelum grad nih..ada 2 tahun lagi, so..aufa sabar2 la dulu kalau nak adik eh..haha...

kalau diimbas kembali, rindunya nak aktif balik..dapat bersahabat, dapat kenal ramai orang..skg hidup nih seolah2 menyendiri je...sedih kan?hehe...tp pdn muke gak..kahwin awal lg,haha..tp xpe, banyak hikmah disebaliknye..

teringat kate2 ustaz fiqh mama beberapa minggu yg lepas..tentang hadis,ada 3 golongan yg Allah luaskan rezeki baginya, salah satunya ialah bg orang yg berkahwin..bila mama fikir2, betul gak..
sebelum kahwin, baba just ade motor je g mane2 dan g keje, nak dekat kahwin, baba dapat beli kereta Pesona, dapat anak dapat tambah satu biji lagi kete kancil untuk mama=) sebelum kahwin baba duk quarters je ngan kawan..lepas kahwin menyewa umah dan tinggal bersama mama..asalnya umah ni takder perabot pun..setakat meja tulis mama, dan katil tu ade la..hehe..lepas ada anak dapat beli meja makan, kabinet dapur, dan air-cond..alhamdulillah..semua tu rezeki, dan bg yg berkahwin n dapat anak, Allah perluaskan lg rezki tu..alhamdulillah..=)

hm..skg hari isnin dan rabu letak aufa di umah nenek pengasuh dr pukul 8.30-5.30pm...kalau hari selasa dan khamis pukul 12-5.00pm....hari Jumaat aufa duk ngan mama tp baba mintak letakkan jugak ngan pengasuh sebab rugi bayar penuh..sebenarnya bayaran adalah untuk pg sampai petang, tp kdg2 mama tak sampai petang pon dah amik aufa, rindu punya pasal..hehe..pasal bayaran, mama tak kisah sebenarnya, yg penting biar aufa merasai kasih sayang sebaiknya dr kami..cuma tu lah, mama still study, dan mama kena banyak belajar dr married students yg lain..tp baba agak berkira sikit bab2 bayaran nih..hehe=p takpelah baba, nanti mama bayar kan kat nenek pengasuh bile mama keje eh....

p/s-skg kat umah ni, petang hari isnin, rabu dan jumaat budak2 akan dtg mengaji..untuk hari rabu mama yg ganti baba ajar sebab baba ada kokurikulum kat sekolah.. kami x bukak kelas mengaji pon,hehe..tp ustazah kat bawah umah kami ni mintak tolong sebab die tak sempat nak handle pelajar2 lain lagi especially pelajar tahfiz.. jd masa agak kurang yg free...

Monday, January 17, 2011

suamiku tersayang (",)

assalamualaikum warahmatullah...
aufa, kasih mama & baba selamanya..




hm..mama bertuah sangat dapat seorang suami yg penyayang, memahami..mama still lg skg dalam proses mengenal baba walaupun dah setahun lebih usia perkahwinan ni.. lepas kawen baru nak kenal2 semua kan, lepas dapat anak pon belum habis lg nak kenal mengenali=) tu lah indahnya percintaan selepas nikah..

baba memang suke tolong mama dan tak menyusahkan mama pon=) baba sangatlah berdikari orangnya..kdg2 mama lak rasa bersalah, mama lak yg rasa menyusahkan baba...huhu..

dan baba dengan penuh baik hati nya telah menghadiahkan sebuah kereta kancil buat mama supaya senang mama berulang alik ke uia, hadiah yg sangat bermakna=) kancil silver bernombor plat ***** hehe..

sebenarnya kat umah ni yang banyak memasak ialah baba..baba memang pandai memasak..mama sangat kagum...masak kari boleh, masak lemak, masak merah...2 hari lepas baba masak cencaru sumbat ape ntah..sumbat belacan+ kelapa+sambal..best..hehe=) semenjak ada aufa nih baba yg memonopoli dapur, mama banyak masak time hujung minggu dan time free jer..kdg2 balik kelas mama terus beli lauk..mama memang tak membiasaka diri lg nak membahagika masa antara aufa, study, kuliah, keje dapo, keje umah..gosok baju  sebagainya,,alhamdulillah baba banyak menolong..syukran baba..

dulu mase mengandung memang mama je yg masak..baba jarang la...ni lepas ada aufa mama dah bz banyak..buka bz siket..hehe..yela, nak basuh kain, lipat kain, susu pakaian, nak bace buku, kemas umah, uruskan aufa, gosok baju untuk kek kuliah.. sebenarnya baju baba baba gosok sendiri tao,,kdg2 ada mase terluang dan kalo sempat mama tolong gosok terus baju baba, tu pon baba nak gosok sendiri sebab baba tahu mama penat dah seharian dengan kuliah, aufa dan housework.. teringat mase mengandung dulu, mase tu cuti sem, mama lak baru je peknen 5-6 bulan mase cuuti tuh, jd mama pastikan baju keje baba, seluar, jubah imam, baju nak g ajar ngaji terus tergosok untuk tempoh seminggu terus..mama susun elok2 senang baba nak amik, pilih je n pakai..tp skg nak wat gitu, say hay2 bay2 je..hehe...tunggu aufa tido dulu je la kot..mase maghrib harini die tido lama, dpt mama gosok terus baju mama + baju keje baba 2 pasang terus.. tp tu pon stop2 sebeb aufa terjaga kejap2..takder tido straight punya..malam2 pon 4, 5 kali cari susu..hehe=)

dalam direct breastfeed lak, baba sebenarnya silent support..bukan tak sokong tp baba sokong dalam diam, eve family baba sebenarnya x support breastfeed nih..huhu=( tp xpe, kdg2 mama rasa mcm xder sokongan dr baba, sebab baba mcm cool je..tp sebenarnya dlm diam baba sangat sokong..malah baba sanggup belikan Battery Operated Breastpump harga rm125 supaya senang mama nak mengepam di uia nanti, x perlu bawak mesin dan susah2 cari plug ke ape..huhu..tp mama x guna sangat..jahatnye mama=( sebab ia agak susah nak dikendalikan..maaf baba.....huhu..tp mama hargai usaha baba..myb someday i will get use to it, ok=)

walaupun kdg2 baba berjimat, tp baru mama faham ia demi kebaikan family ni..hehe..mama yg tak tahu dulu..dengan berjimatnye baba tu lah dapat beli kereta kancil mama kan=) thanks baba...baba memang suka bekerja dan kuat bekerja..kalau hujung minggu memang baba panas punggung duk umah sesaje nih..die aka ajak gak mama keluar walaupun sekadar nak g jalan2...sebab baba jenis orang yg bekerja jd x tao nak duk diam...jarang la mama tengok baba tidur je, kalau ade pon tidur sekejap je, setegah jam gitu je..malam ni pon baba takder, dr petang td lagi..baba g jadi imam dan ngajar ngaji..

memang secara keseluruhannya, sifat mama & baba berbeza..baba penyabar, mama kurang sabar siket=p..Baba pendiam, mama banyak cakap...baba suke g jalan2 , mama suke duk umah to suke kuar untuk shopping je..haha...baba tak banyak hobi, mama banyaaaak hobi...tp kami sama dalam sama2 minat cerita penyiasatan...cume nye baba suke tengok citer melayu, mama ckp citer melayu tak best, mama prefer english movies..hehe=) tp perbezaan dan persamaan tu lah yg menjadikan kami complete each other kan? adanya aufa, kami lebih menyintai=) sayang aufa selalu~

kembali membulat=)

assalamualaikum wbt..

aduh..hujung minggu dah berlalu...harini nak start kelas dah..tinggal aufa lg ngan pengasuh yg dipanggil nenek..sedihnya,...huhu...hari Khamis lepas mama skip kelas sebab mama x sehat dan aufa pon x sehat sangat lg waktu tu..jd mama nak monitor kesihatan aufa kat umah je..lgpon mase aufa demam tempoh hari terkejut gak mama bile nenek  pengasuh tu ckp die mandikan aufa dengan air paip je supaya panas2 dr badan aufa uk hilang...hm..memang la panas die akan hilang lepas mandi tu tu kejap je coz kesan dr air sejuk tu,.mase mama demam baruni pon mama terketar2 nak mandi air paip..hehe...sampai berselubung ngan selimut je.apetah lg aufa yg baby..then lepas tu bertambah teruk selsema dan batuk aufa=( tp xpela, nenek memang sayang aufa mcm cucu sendiri, die betul2 jaga aufa..den..pastu mama amik keputusan nak jaga aufa sendiri dulu sementara aufa kembali sihat...alhamdulillah..aufa dah sihat n ceria sejak 2-3 hari lepas=)

dan yg paling menggembirakan mama aufa dah kuat menyusu kembali..=) dulu nampak mcm kurang membulat sejak demam + batuk + selsema sebab kurang menyusu..skg alhamdulillah kalo malam2 tu cari susu sampai 4-5 kali..so terpaksa lah mama minum air bergelas2 sebelum tido dan lepas menyusu malam2, jd nye mase nak tido tuh berkurangan la..tp xpe, pengorbanan...hehe...mamam topup tido pagi lak...kwang3...=D

x sabar2 rasanya nak balik kampung...penatnye study..huhu...aufa, jom balik kampung..=D tok ma & tok ayah rindukan aufa tau tak...hehe..mama pon ridu sangat kat diorang..harap2 leh balik lama sikit kalini, tp kalau baba nak balik Sg Petani gak, kena divide2 la hari..myb 3-4 hari je kat kelantan..dan kite terbang ke kedah pulak jumpa tok umi n tok wan...

mama sebenarnye dah start introducing solid food kat aufa..baru je..cume introduce je..guna 3-4 days rule mcm yg pakar pemakanan ajar tu..mule2 3 hari suap kanji dr bubur je...2-3 sudu je..pastu then later days suap bubur nasi blender tp perlulah sangat cair mcm susu gitu..umo aufa pon dah 5 bulan lebih.,.jd ajar2 makan je, cume cair sangat2 mcm susu je..hehe...aufa pon dah tunjukkan semua ciri2 ready nak makan..hm..sabar ye aufa, x leh banyak2 po lagi..sekali suap 3-4 sudu je..mcm suap tipu2 gitu..eh...faham x...hehe..so perut aufa taklah terkezut sangat bile menerima solid food di usia 6 bulan nanti...sayang mama kena makan banyak ye nanti biar sihat2 dan tembam2 lagi...love u..=)

                                                                cayang mama

   gambar kelmarin...due kekasih mama sedang tengok ape ntah..baba sorang je yg larat dukung aufa lama2, mama dah surrender..=) almaklumlah, anak mama nih 7.7 kg bulan lepas..

mama rindu waktu aufa baru melihat dunia..ni gambar aufa berumur sehari, sebelum kite discharge dr hospital on that day..baba datang  dan riba aufa mcm kekok2 gitu, anak first katekan,penuh ke-excitedan..kenangan menyambut aufa ke dunia sentiasa bermain2 dalam memori mama..

Sunday, January 16, 2011

happy=)

                                                             sengih2 nak g jalan2...

                                                        mama...aufa nak g jalan2 lg leh x......

                         main sorang2 sampai terangkat2 kaki..tangan dh expert grab toys

             hehe..kalo anak mama dh ade rambut gini kot muke die..oh...rambut..cepat tumbuh....hehe...


semalam bersamaan hari sabtu alhamdulillah, ada rezki nak g jalan2 ngan baba @ g shopping..barang dapo sikit, baju aufa, mainan aufa..hehe..mama happy=)

oh, sebelum tu g klinik jap check batuk aufa, risau kot ape2 ke..tp doktor kate tak perlu risau..kahak die ade sikit je lg..doc bg ubat atibiotik... hm..mama risau sebab walaupun aufa tak la batuk kuat sangat cume dah lama..sejak sihat dr demam dulu tu=( tp alhamdulillah doc kate tekder pe2 pon..

baba sebenarnye cadang nak bawa aufa dan mama jalan2 ke ICT shah alam..dan rumah 4 musim tu..tp disebabkan aufa baru je seminggu sembuh dr demam jd kami tak g la..jalan2 kawasan dekat ni je..shopping pon ok gak=) hehe...apetah lg bg mama yg suke tengok barang baby nih...=D

jd mama sempatla rembat baju untuk aufa 2 pasang..stoki kiut..dan mainan..lalala~

tp mase nak bayar sepasang baju tu harga die takleh read lak..ceh..jeles betol..ruginye,,baju tu sangatlah comel..tp xpe, ada baju 1 lg..hik hik....

mama teringin nak membazir lagi membeli barang baby dan barang umah..tp sebab baba ada, mama buat2 warak la dulu..nanti mama datang sorang2 habisla RM..........hehe..kalo baba ade nanti sekejap sekejap baba akan komen...even nak beli sapu tangan baba akan ckp "tuala ka ade..." nak suh gunting tuala wat sapu tangan la tu..hahaha...jimat cermat la baba ni..naseb baik baba jenis berjimat,kalo due2 jenis suke memborong habisla aufa takleh nak beli baju comel2 nanti..hik2..biar mama sorang yg suke membazir shopping..

aufa skg suke berdukung dan melompat...lenguh tao...\nasib baik ada carrier....

tengah fikir nak beli almari utuk baju aufa dan katil untuk aufa.......oh..rm..rm....rm......

Saturday, January 8, 2011

cik bizzy bakal datang..

tak lama lagi dah nak mid-sem..maka kesibukan bakal menemani hidup ini..huhu..dan sebelum ape2 jd..sebelum readers mcm la ade readers, rasa xder pon..wakaka..kena selsema sebab blog ni banyak habuk nanti, jd saye nak ckp awal2 myb takder entry dalam beberapa masa aka datang..so hai2 bay2 n enjoy aufa's latest pictures..hehe..:p

ni antara penyebab busy mama nanti, kena habiskan novel yang sama besar dengan perut aufa dan setebal lengan aufa dalam mase 2 minggu ni, pastu wat analisis dan tulis assignment dan present pulak..


           best si bulat mama tido tp kejap2 je..nampak nyenyak, x sampai 20 minit bangun dah

                                                                    membulatkan mata

                                                             memuncungkan mulut..

               tata cemua..aufa nak minum shushu mama dulu..bay bay..(suke pegang sendiri botol walaupun kdg2 tak lekat lg nak pegang botol tuh..

terlalu memanjakan? =)

assalamualaikum wbt...
kasih n cinta selamanya~ Aufa Hibriyah~

                                         aufa dalam car seat setiap kali sebelum mama g kuliah..


       dah takmo duduk sorang..diangkut kesana kemari teman mama wat keje dalam baby carrier


                                  sedia untuk diangkut oleh ejen pengangkutan..ne...no..ne...noooo


               mama "ter"beli skarf ni wat aufa sebab mama takleh tahan tengok kecomelan bunga2 pink




semalam mama cakap2 ngan baba..gtau yg kdg2 sebelum nak g kelas nak bersiap susah, sebabnya aufa taknak ditinggalkan, tinggal kejap dah menangis..kesian lak rasa..huhu..

                    petang semalam aufa tido sambil tangan duk tutup mama, silau kot..terus mama g tutup lampu..hehe..eh..puting??ye..sejak duk ngan nursery n pengasuh, aufa dah pandai "makan" puting..kalau tak bg, akan eeek..eeek..uwaaa.... cume bile dah lena sangat cabut je nanti puting die..mama memang tak ajar puting sebenarnya..huhu..


jd kalau nak breakfast pagi tuh, tunggu aufa tido dulu..tp masalahnya aufa tido kejap2 je siang..paling lama pun 20 minit tp jarang la sampai 20 minit, ada la 15 minit..paling sekejap 5 minit je..pusing balik tegok dah celik mata..=) kalau pagi nak masak, siap potong bawang dah terdengar suara die memanggil2 duk eeek...eeek...aaa...kdg2 die akan menjerit2 sebelum menangis..kalau mama g dekat die ok lak gelak2 senyum2..cube tinggal terus uwaaaaa... x sempat pon nak masak..kalau nasib baik die tido balik leh la nak menggoreng ke..pastu nak makan tu memang agak susah sikit la..nampak gaya kena pakai maid eh?hehe..orang lain anak 7 relax je..myb sebab anak sulung, pengalaman pertama..jd tak biasa lg nak bahagi masa..kalau aufa tido lama mcm baby lain ok la..ni tido kejap..bangun main..minum susu..tido balik..pastu bangun balik..main2..susu..mandi..tido..gitula rutin harian aufa;D

baba cakap aufa terus nangis kalau ditinggalkan kejap sebab mama terlalu manjakan aufa..hehe..yeke? tak perasan lak..mama tanya manjakan macamana? ye la, sebab baby baru masuk 5 bulan, takkan nak tengking2..takkan nak pukul kot...ish2..

pastu baba ckp yg mama kalau dengar aufa nangis sikit terus angkat supaya die tak nangis, mama ckp mane ade..mama tak la selalu angkat cume kalau die nangis pujuk la ngan mainan ke, buat gaya ape2 ke bg die stop nangis..sebabnye, tok ma cakap kalau baby di ajar nangis kuat maka die akan nangis kuat setiap kali menangis..pastu memang bile mama dengar aufa terbatuk mama cepat2 lari g angkat aufa dan tepuk2 belakang takut tersedak..bahaya kalau tersedak susu ke ape ke, coz mase kat hospital dulu nurse dah ajar buat mcm tu supaya susu tak termasuk ke paru2..tu dikire manjakan gak eh..hehe..

                      duk dalam ni pon bukan leh lama..ada la 15 minit pastu nak main sambil duduk lak..

tp myb betul gak kot, mama sebenarnya tak sanggup dengar aufa nangis lama2..mama memang akan pujuk aufa bg stop nangis..kalau aufa tak stop2 nangis ngan baba maka mama akan ambik aufa..mama tak tahan dengar anak mama nangis lama2..myb itulah kelembutan seorang ibu..ecece...:p tp kesannya alhamdulillah ok..aufa kalau nangis sebenarnye sekadar merengek je..bukan nangis betol pon..tu pon sekejap je..pastu lepas mama ada depan die stop je nangis..kalau di ajar nangis kuat myb lambat nak stop nangis tu..mcm baby kat bawah ni..ummi die cakap ummi die akan biarkan anak die nangis sampai berhenti sendiri..biar lama mana pon, die kate supaya nak ajar anak tahu nak stop sendiri bile nangis..hm..tp memang selalu dengar anak die nangis, sekali nangis nak berhenti susah..lama sangat dan kuat..kdg2 kite kat atas ni kesian lak dengar..huhu..mungkin cara die betul gak supaya anak tak manja.., ok la..cume mama pernah terbaca lam internet kalau baby nangis kuat sangat ia boleh menyebabkan kesesakan nafas sebab nak catch up breath tu susah, perasan kan kalau baby nangis jantung die berdegup kuat, pastu nafas turun naik turun naik dengan cepat..

sebenarnya baby umo sebulan sampai setahun due, apelah yg diorang tahu tentang word "manja"..lainla kalau 3 tahun ke atas tu ye la..ada yang manja mengada2..ni i pantang siket la..hehe..ops, garangnya..baby yg kecik tak tahu ape2 ni, cume tahu yang..

" 9 months i live in my mom's womb in dark but with the light of love..feel secure, feel safe..then i went out..see how large the world is..i am scared, i need my mom always beside me..i m not secure anymore..i need my father..if i don't see anybody around then i will cry..is it my mistake? 9 months before i live every second, every minutes, every hours, every days and months by months hearing my mom's voice, my mom's tears, my mom's laughs, i can feel when she eats, i can know when she sleeps, i heard her heart beats as the song of secure..everything about my mom..but then, after i was delivered, of course i still need my mom to be always beside me..." ( baby's voice-created by Ainina; 8-01-11; 8.49pm)

dan aufa memang tak nak baring sangat skg..nak duduk dan berdiri macam org besar..hehe..lgpon aufa tak boleh meniarap lg jd die cepat borig diletakkan sorang2 atas tilam..kalau agakat die siap lompat2 lagi..tangan dah cepat sangat nak gapai ape2 yg di depan mata..ada sekali tu mama dukung aufa kat dapur nak basuh tangan mama, pastu tepi sinki tu ada la sudip, dan2 je mama pusing siap basuh tangan ditarik sudip tu sampai jatuh..huhu..cepat sungguh tangan die skg..tp barang yg dipegang jarang aufa masukkan dalam mulut..die ayun2 dan hentak2 je mainan tu..myb later aufa akan belajar "makan" mainan die kot,.hehe..

tp satu kelemahan mama ni..mama suke sangat beli barang kat aufa..huhu..ni memang mama admit mama tak dapat nak nolong...hehe..wang saku mama banyak beli baju aufa, mainan aufa..barang mama bukan mama beli sangat pon..hehe..sorry baba...ni kelemahan mama..=p tp tak dapat tahan diri setiap kali tegok topi dan baju comel, tambah2 stokin yg colourful..mainan yg mcm2 bunyi..wa......suke3..hehe....ayoyo..bankrap la mama kalo mcm ni..bile la mama leh keje ni, jd leh la beli baju lg utk anak mama =) insyaallah nanti mama tak manjakan aufa dengan material bile aufa besar nanti k...cume skg je, untuk develop brain aufa supaya membesar dengan bijak=)

Friday, January 7, 2011

memang mengganggu...

kat setiap botol susu / pacifier mesti ada tulis

penggunaan botol susu/puting tiruan boleh mengganggu penyususan susu ibu

dan..memang betul...
stok susu yang patutnya buat bekal kat aufa mase di umah pengasuh juga banyak dihabiskan kat umah ..
aufa takmau sangat dah nene ngan mama..huhu..=( sedih sangat..cuma kalau mata tengah pejam malam2 tu die nen je, cume mase sedar betul2 tuh, habis paksa mcm2 siap2 nyanyi2 zikir2 lagi, goyang2..tp taknak jugak..sanggup menangis sekuat hati dr nenen mama..mama tahu anak mama lapar tp nape dah tamao sangat direct breastfeed ni ? nak tak nak mama terpaksa terjah freezer, panaskan stok susu..then bg kat aufa..lepas aufa tengok botol susu hijau die tu terus tak nangis dan duk eh..eh..mintak nak..bg je terus hisap sekuat hati.sambil tangan duk pegang botol susu tu tamao lepas...hehe;) anak mama nii..geram mama nak cubit2 pipi..aufa, susu tu susu mama gak..same je..cume tu dr botol..ni direct dr mama lg fresh..=p


tp memang mengganggu direct breastfeed..aufa dulu taknak botol langsung, bile dah biase botol susu nak botol susu je lak..nasib baik malam2 ok je direct breastfeed..bayangkan stok susu habis kat umah je..huhu=( dh la aufa sekali minum 4oz...kalau die lapar sangat habis la 5oz..

tak tahu lak org lain mcm mane..myb sesetengah ok..hm..nampaknya kena usaha lg nak wat stok susu..ayyoyo..tu sepatutnye jd bekal mase mama g kuliah ..hehe..
setiap hari mama ada kuliah 3 jam sahaja, pukul 10a.m sampai 1pm..dan another days 2pm- 5pm..kire otw g- balik dalam 4 jam tinggal aufa dengan pengasuh..dalam mase 4 jam tuh mama bekalkan 3 botol susu di mana setiap botol 4oz..biasenye aufa akan habiskan 2 botol je..satu botol lg kdg2 habis kdg2 tak..sebenarnya masa aufa lebih banyak ngan mama, tp nape reject direct breastfeed?huhu...

oh ye, alhamdulillah, dapat jumpa pengasuh..sorang nenek yg baik..nenek tp masih kuat lg,myb umo dlam lingkungan 60-an dan sangat penyayang..kawan yg suggestkan..anak die dulu nenek ni yg jaga.setiap budak yg die jaga die anggap mcm cucu sendiri..lepas duk ngan nenek, aufa nampak makin ceria, minum susu pon banyak..tak mcm duk ngan nursery dulu..mama suke  gak wat lawatan mengejut secara tetibe nih..dulu wat lawatan mengejut senyap2 ke nursery tengok die biar sorang baby nangis2,lgpon org yg jaga kat sane tu muda2 lg.. wlaupun baby tu bukan aufa tp sebak rase..myb tak sempat nak handle kot..  nenek ni lak alhamdulillah bayak pengalaman, msa mama wat lawatan mengejut die jaga aufa memang mcm cucu sendiri la..duk main, duk gelak..huhu..kire mngasuh bukan sebagai pekerjaan tp sebagai minat..kalau jd pengasuh sekadar coz kerja tanpa rasa minat sian la kat budak kan..


                                                           eh..posing lak die..hehe..

Tuesday, January 4, 2011

kena bahagi-bahagi lak...

assalamualaikum..

2011 dah nak masuk 5 hari nih..tp rasa mcm xder pe2 pon..ma'al hijrah lebih bermakna..=) 

lg 3 minggu nanti ada cuti pertengahan sem..i m among the happiest person i the world..tak sabar rasaya nak balik kampung..huhu..walopu dah kawen tp still rasa umah kat kelanta tu la umah ku syurgaku..ma..ayah...kangan sangat sama ma & ayah..aufa pon nak balik jumpa tok ma & tok ayah..

dan bestnye nak tengok anak sedara baruku..Wafaa'..skg umo die baru nak masuk sebulan..wafaa' sangat tembam n comel mcm kakak die hasnaa'=)

rindu gak kat hasnaa'..hasnaa' sedih tak agak2 kejap2 duk ngan tok ma & tok ayah..kejap duk ngan orang lain lak..huhu..sebaknye=( tp hasnaa' nanti mesti cepat membiasakan diri dengan org, ok la..hasnaa' dpt adik kan so kena jd kak long yang baik=) hasnaa' ku yg comel lote..huhu..rindunye..dulu selalu main gan die kalo g kajang..

rushdan? wa..my another niece..hehe..rushdan yg berat n bulat..suke wat bising2..macam2 gaya yag rushdan pandai wat skg..haritu dtg umah cik ain sengih2 nak amik penyapu..rajin la rushdan nih..suke makan nasik dan minum susu banyak..cepat2la jd abang ea rushdan..=)

wa..cepatnye mase berlalu..aufa dah ada 3 orang sepupu..nanti bulan 4 ni insyaallah tambah sorang lg anak abang yeh..cepat2la baby kuar..nak tengok muka ikot sape..hehe...

rindunye dengan suasana kampung..

                   i miss all of them.. hasnaa', rushdan, with grandma & grandpa

baru je pk nak duk seminggu kat umah di kelantan..ye la, ingatke baba aufa kerja jd nak balik sendiri la dengan keretaapi ke..kalau balik ngan baba aufa mesti 2-3 hari je leh duk kampung..tak besh3x..

tibe2 td baba aufa ckp " mase yang cuti seminggu bulan ni nanti abang pon cuti seminggu gak .."
saye " wa..bestnye..cuti ape bang?" (ceh..dalam hati gumbira nak duk lama kat kelantan)
abang " cuti raya cina lama..tp kena ada sekolah ganti la untuk sabtu 2 minggu akan datang.."
pastu abang sambung lg.." nanti kite duk kelantan sampai hari selasa, pastu kita balik kedah lak sampai habis cuti.."
saye .."gulp***"...... " baru je balik kedah baruni bang..balik la kelantan lak..huhu.."
abang "memang la balik sane..tp balik kedah pastu. k..takkan nak duk seminggu kat sane..kang terasa umi abah abang"
saye.."hm............=( .." huhu..
baru je gembira2 nak balik lame sikit...rasanya baru 3-4 minggu lepas balik kedah dah..tp yela..

bile dah kahwin kena bahagi2 hari dan mase untuk balik kampung..kdg2 kite takleh nak fikir diri sendiri gak..tp...letihnyaaaaaaaaaaaa..nak balik banyak tempat...........huhu..yang paling letih ialah...mama aufa..aufa bukan tido sangat lam kete..=( dibuatnye meragam macam mase balik kedah baruni...kan naye..huhu..jenuh nak pujuk..ibunye jugakla yang kena salin pampes die tengah jalan..salin baju die..kalau uk uk..double trouble..

saye fikir best balik kelantan..coz kat sane ramai yg leh jaga aufa..aufa pon suke budak2..sepupu sepapat ramai kat kelantan..die takla meragam sangat..kalau mcm kat kedah baruni leh dikatakan menangis je keje sampai org lain takut nak amik...last2 mama dan baba die gak dukung kesana kemari...

tp dah namanya JUSTICE..kena la adil kn..bahagi2...suami dah cop awal2 tahun ni balik raye umah die...sebab tahun lepas kan still pantang lepas melahirkan aufa mase raya aidilfitri..tu pon my MIL asyik tanya bila nak bawak aufa kesane sedangkan mase tu i m still in cofinement..4 minggu tu my luka belum sembuh n jalan terkedek2 lg tao..huhu..

how to do.....the decision is not mine..
tp saya ok je..=) x kesah la..asal cuti2 malaysia..lalala~hehe..bestnye dapat bersama aufa...ke mana sahaja...=D


                                                         anak mama yg suke berfikir..=)

scary sangat2..

harini aufa tak duk di nursery dah=)

aufa diletakkan dengan pengasuh, sorang nenek yg penyayang, alhamdulillah..dan paling bagusnye, tempat ni  umah die dekat je ngan uia..belakang sekolah rendah al amin dan international islamic school..5min je dr uia..jd nak g lawat aufa bile2 mase pon ok..

alkisahnya td sangat2 menakutkan..huhu=(

mama habis kelas pukul 1.00 tengahari, then terus g amik aufa..sebenarnya selama 3 minggu mama drive ke uia ni, mase jalan balik ikot highway menghala ke sentul je..kire amik aufa di batucaves, pastu u-turn..terus ke highway besar gedabak tuh yg ntah nama die ape..lebuhraya plus ke duke..rasanya Duke..then kalau nak lintas jalan nak masuk lorong umah kenalah sangat hati2 sebab kete laju2..tp tadi disebabkan jalan nak g amik aufa paling dekat dengan jalan balik umah yg tak ikot highway maknanya ikot Traffic light banyak2 tuh ke Jalan Gombak bla2 so ikotla jalan tuh...cofident je ingat jalan nak balik umah..sekali....huhu...terus lupa daa...=( seingat mama last time mama guna jalan tu mase latihan yg baba beri time mama pregnantka aufa dulu..waaaa...rupe2nye dah 4 bulan tak ikot jala tuh, padanla lupa..hoho..

sebenarnya jalan tu mudah je..amik traffic light last ke kiri den terus straight je sampaila dekat lorong nak masuk umah amik traffic light kanan..tak tahula td tibe2 leh terkabur mata tak nampak traffic light ke umah tu..nak ckp bayak sangat   traffic light kat situ..ada la dalam 7-8 traffic light..mane tak penin eden..tambah2 td ada lori mati tengah jalan..kelam kabut sikit jalan tuh jd..jd kepala yg tengah fikir jalan ke umah pon terus jd weng3....=p nasib baikla aufa ok je..tak meragam sangat..die duk tegok je mama die drive tak sampai2 umah lg..biasenye 15 mi dah sampai la..

jd td terlepas lorong ke umah kami..terus mama g straight..ingat ada tempat u-turn ke..tp maaflah..kete berbaris je..nak menyelit pon susah..huhu..tambah2 lg dengan mama yg takut sangat nak menyelit2 celah kereta yg beratur tuh..tak jumpa tempat u-tur terus mama g straight mane tahu ada lg ke..

drive punya drive punya drive..hati dah berdebar2..takot sangat..wa....dah masuk KL la...jalan JEM..JEM teruk ..tibe2 dah sampai bulatan pahang..bayangla mcmana emosi mama waktu tuh..degan lori...kete..bas...yag berderet2 dan jem..mama mengikut arus je..jalan terus je..nak nangis dah..huhu...then tetiba baca penanda arah "BULATAN PAHANG"..terus tertelan air liur..alamak..mati la..mama dahla lemah bab2 nak masuk rounabout dengan 4 jalan sekaligus bersama deretan kereta yang laju2..huh..tp nasib la..alhamdulillah td tak jd apa2 walaupun susah terpaksa menyelit2 bg signal nak masuk..slow je bawak coz tak tahu nak g mana..sepatutnya kalau ikut bulata pahang nak balik umah amik pusigan no3 tp mama dah pening terambik no.12..terus la ke Pusat bandaraya weh...huhu...lg la jem...naseb badan..ingat nak cari je tempat nak stop then parking dulu..nak kol baba tp pusat bandaraya mane leh parking tepi jalan..amek...

            jalan ni semua dah dilalui td..mane der nak parkig tepi..kag kena langgar lak..huhu..jd terus je la..


mama lg la..drive je sambil hati takut2..tengok2 aufa kat tepi dah tertidur dah..huhu...

mama masuk je jalan yg selamat, yg takder kete dan bas sangat...kalau mama g tempuh jem lg tak tahula macamana jd anti..tup tup..tetiba nampak Sogo sebelah kiri..mama masuk la kiri..ingat nak parking dalam Sogo je..terus teringat bayaran parking die RM5.50 satu dan susah nak parking lam tuh..terus tak jd..dalam hati doa2 moga2 ada la parking tepi jalan nih..tepi Sogo tuh ada CIMB yang besar gedabak tuh..Allah izin, ada la parking tepi jalan kat situh..mama ape lg terus bg signal dan parking..pastu tarik nafas dalam2..lepas je parking, terus amik telefon dan kol baba..3-4 kali kol tak dapat2 rupe3nye baba kat surau tengah solat zuhur..mase baba angkat kali last tuh, mama dah terisak2 menangis ckp sesat jalan..skg kat tepi sogo depan cimb besar..mama ckp tak berani dah nak drive cari jalan balik coz tak jumpa2..kang mama drive kang terus ke kelantan lak..hehe...sedih woo..takut..gabra..mcm2 ada..tambah2 bawak aufa, risau sangat takut ada ape2 jd..maklumlah, lesen P lg duk bawak kat pusat bandaraya..huh..

                       tepi sogo nih la mama tunggu baba  datang..walaupon sogo depan mata langsung takde nafsu nak masuk shopping atau jalan2..=) kalo tak..ish2..mama bukan leh tengok pasaraya nih..

pastu baba dengan penuh kesabaran dan penyayang ckp baik2 suh mama tunggu nanti baba datang..hehe..baba sagat penyabar..langsug tak marah pon mama dah tersesat jauh..

pastu aufa bangun..habis 4oz susu die minum yg pengasuh panaskan susu mama dan die taknak minum ngan pengasuh tu..cian aufa...mesti lapar kan..pastu duk main2 ngan mama lam kete..tenag sikit hati mama..then baba dtg gan moto..mama ikot baba dr belakang drive kete ke umah..

alhamdulillah, selamat gak sampai..baba wat muke relax je..baba terkejut gak macamana isteri die leh ikot bulatan pahang tuh..dan mcm tak percaya isteri tercinta nih leh drive sejauh tuh..hehe..=) dengan jalan yg mencabar berlesenkan P..maknanya Pro la..hehe..tipu* tp serius, baba memang penyabar..langsung tak marah walaupun minyak dah tinggal berapa titik dah..hehe..malah die tak ungkit pon pasal tuh..baba duk gelak ada la..

ape pon..episod scary tuh dah berakhir..moga2 tak sesat jalan lg..kan best kalau dpt pakai driver..cewah=)

Sunday, January 2, 2011

aufa's development i 4-months old..

seminggu lebih lagi masukla umo aufa 5 bulan..cepatnye mase berlalu(^^)


                                                                              my princess    

 anak mama ni makin tinggi la..kdg2 pas bangun tido mama duk perati je aufa mane yg berubah..mane yg tak..muke tak sangat berubah, muke tetap macam baba..hehe..tp mama perasan aufa memang tinggi sejak lahir lagi..aufa tiggi macam baba ea? hehe..tak lama lg leh teman mama g jalan2..

mase umo 4 bulan ni, aufa dah pandai pegang barang degan kuat..kdg2 tudung mama ditarik2 sampai senget2..nasib la...huhu..

suke hentak2 tangan dan kaki denga kuat..kdg2 die hentak2 tanga ke badannye buat mama risau sampai bunyi2 perut die sendiri yg buat..hehe...

banyak ckp skg..mcm2 bunyi dah keluar..vokal u dah leh buat..
dah pandai angkat kepala sendiri dah..kdg2 letaktangan bawah ketiak die, die tahu org aka angkat die..terus die bangun sendiri..dah kuat dah kepalanye..


suke mengiring2 tp tak mahu meniarap dah..dulu dah pernah meniarap sikit2...pastu skg nampak tak berminat nak meniarap..cume suke mengiring sendiri..kejap mengiring kejap duk depan..kejap pusing balik kiri kanan..risau gak kenapa aufa tak meniarap2 lg nih? baby lai 2 bulan dah meniarap pon..rupe2 nurse ckp benda ni normal..sesetengah baby lambat meniarap tp bile dah meniarap cepatje nak merangkak lak..hehe..baby akan meniarap gak cuma lambat ke cepat je..

pandai tengok orang makan dah..kalau tengok makanan terus wat macam2 gaya mulut..=) sabar ye nak..susu mama lg best tao..

sejak dr umo 2 bulan lg suke menjerit2 sampai riuh bunyi lam umah..cume kalau ada org tak kenal die diam je tak tunjuk..

sangat2 kenal org skg..aufa start kenal org mase umo 2 bulan..skg lagi la..kalau kat nursery tu die sumbat pacifier la bg tak nangis..cuma kalau ada budak2 aufa ok sikit..sangat kenal mama & baba..kalau dengan org lain memilih sikit, sesetengah nak sesetengah tak nak..depends..=)

tak suke baring sangat dah skg..nak duduk..berdukung lagi la suke..

aufa suke shopping mcm mama=) waa..ada geng=)

suke sebut ma & ba secara kebetulan..tp kalau menangis memang sebut..mmmmaaaa.....

suke benda branded2..hehe..pokai mama & baba nanti...nak tido lam ekon, gune pacifier MAM, botol susu MAM..huh..yang lain jangan harap..takmo lagsung..naik kete Kancil mama nangis..naik Pesona baba gelak2 siap lompat2 lg...ish2..mentag2 kancil mama kecik eh..takpe..nanti mama pakai bmw...=p

aufa suke main jari mama & baba die..kalau kite tido..die aka kacau muke tuh..tarik hidung, pegang mulut..tarik telinga..hehe..tu la hobi die kalau die bangun tido tengok orang sebelah tido lg...

aufa pakai pampers saiz L skg..baju 12-18 months...nak beli baju 6 bulAn? sekejap je leh pakai..baik beli besar terus..lgpon aufa ni bulat..hehe...=)

love u baby=)