Ahlan

Photobucket

puteri kesayangan kami

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Friday, December 31, 2010

checkup aufa 4 bulan

          mama teringin nak bedung aufa mcm mase baby dulu boleh tak?hehe..tp die punya bedung of kos tak muat langsung dah..hehe..

alhamdulillah, dah selesai lama dah checkup aufa untuk umo 4 bulan, cuma masa bz  dan z sempat nak postkan sampai terlupa..hehe..minggu lepas kami bawak aufa g checkup d klinik swasta je sebab waktu appointment ngan klinik kerajaan clash dengan kelas mama, kalau sekejap leh la mama mintak ngan lect nak keluar jap lgpon lect tu baik je tp kan mesti lama mcm haritu gak..katenye bersistem tp huhu...x taola nak cakap ape..mama lebih suke klinik yg first come first serve sebab memang mama dan baba suke g awal untuk checkup even mase pregnant lg..kul 7 pagi dah kelar umah..best la sebab kite jd orang pertama, cepat boleh siap...

mcm tu gak klinik ibu anak dekat kelantan, sesape datang awal die dilayan dulu..tp lainnya di klinik kat gombak nih..siap bagi waktu dan tarikh, kena datang waktu tu..kalo die tulis pukul 11.30a.m kena datang mase tu la tp bkan nak dilayan mase tuh, kononnye lah sistematik tp ntah ape2..huhu...kalau kite mintak nak datang awal nanti kena marah balik ckp ikot sistem la..WHATEVA..

jd nak tak nak terpaksa checkup kat klinik swasta..ingatke lg ok la die punya checkup..ingatke lg detail, doktor akan bg nasihat itu ini...but..................no...huhu...

mase g klinik dr wan kamariah kat Batu Caves tu, sampai2 je ckp nak checkup bulanan untuk baby.checkup je tak cucuk sebab umo 4 bulan x cucuk..nanti 5 bulan baru cucuk lg..then orang kat kaunter tu ckp ada...buleh..pastu bg la kad dan semua yang diperlukan..

then nampakla org kat kaunter tu g tanya doc..

then die pon panggil nama aufa bukan kat consultation room (bilik dokte) tp kat treatment room (bilik rawatan)...

aufa ditimbang je oleh orang dalam kaunter tuh...doktor tak tunjuk muka pon....orang tu ckp "maaf, kat sini takder alatan nak ukur tinggi dan lilit kepala..just timbang je"
pastu sepatutnye dalam buku pink baby ada la benda2 yang doktor sendiri kena tick dan check kan, mama pon tunjuk la dekat die ape yg klinik kerajaan biase buat..dan at least kena la ada cop dan tandatangan dok sebagai bukti yang kami dah checkup baby untuk umo 4 bulan..pastu nampak die g jumpe dokter..then die ckp dokter kate tak perlu isi semua benda tu..nanti klinik kerajaan yg akan isi...tp masalahnye kami memang x dpt nak pergi klinik kerajaan kat sini coz die punya check untuk baby just hari isnin dan khamis, hari2 yg mama ada kuliah..nak p pagi tetibe kan kena sound lak..huhu...


jd conclusion nye checkup aufa mase umo 4 bulan ada berat je la..conclusion lg satu tak best langsung checkup kat klinik swasta yg tuh..klinik swasta lain tak taola....

berat aufa 4 bulan : 7.7 kg

sebenarnye mama ingat ke berat aufa tak naik sangat atau menurun sebab demam 2 kali baru2 ni..tp alhamdulillah naik gak berat die..lgpon aufa memang kurang menyusu lepas tuh, skg pon tak banyak sangat minum susu mcm dulu...stok susu badan yg mama hantar ke nursery pon jarang2 leh habis semua..huhu..
alhamdulillah, still breastfeed lg..=) insyaallah sampai aufa 2 tahun amiiiiiiiiiiiiiiiiiin...

          gambar aufa minggu lepas duk perati jari2 die..die heran benda ape yg bergerak tuh padahal jari die sendiri..haha..comel betul bile baby2 wat gitu..

Thursday, December 30, 2010

award from cik as~syukran

sykran cik as coz tag award ni pd ummu aufa=) hehe..walau[on blog ni x manis sangat..ada pahit, masam..masin..ekeke=P aPepon, terima kasih..


aufa, pengasuh, dan nursery....

assalamualaikum warahmatullah..

kuliah mama dah lama bermula 2 minggu lepas..kire skg ni minggu ke-3 di pengajian sem 2 tahun 2..tp dikire mcm sem 1 coz sem lepas mama amik cuti sem sebab  bersalinkan aufa..

minggu pertama, seperti yg dijanjikan, aufa dijaga oleh jiran sebelah umah ni yang membahasakan dirinya "ibu" pd aufa..alhamdulillah, mama rasa lega sangat sekurang2 nya mudah urusan penjagaan aufa..tak la susah2 nak hanta jauh2, kire hulur kat pintu sebelah je..huhu..tp ku sangkakan panas hingga ke petang, tibe2 ujan di tengahari..cewahhhh... last2 minute, pengasuh ckp suami die nak keluar 40hari g berdakwah (tabligh) dan die terpaksa balik kampong segera...mase ibu gtao mama hal ni, ada lg 3-4 hari die nak ballik kampung dah..

mama terdiam seketika..coz waktu tu sangat suntuk untuk survey, cari dan register mane2 pengasuh atau nursery..lgpon mama ada kuliah, dan baba bekerja..bukan senang nak curi masa untuk itu semua..tp kami usaha jugak..setiap kali habis kuliah, mama dan baba survey nursery dekat2 uia nih..IIUM educare??huh..sorry...penuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuh sangat..kenape banyak sangat "u" tus?sebab sangat2 penuh sampai terpaksa beratur nama2 baby nak tunggu giliran..kalau ada yg keluar leh la masuk tp kena ikut giliran..sesape register dulu die dapat dulu..tp memang mase mama g tengok IIUM educare tuh, punya sistem yg sistematik..siap ada carta lg..dan penting ia dibawah JKM gak..tempat bersih..besaaaaaaaaaaaaaaaaaaaar sangat, luas, mcm2 kemudahan, pengasuh yg bertauliah, campo2 budah international dan malays..dan paling penting muuuuuuuuuuuuuuurah sesangat2...tp bg mama harga tu x jd masalah sebab bukan gune duit mama pon...hehe..tipu jek..sebab sebenarnya berapa ratus pon mama sanggup bayar (kalo mama keje) asal dpt tempat terbaik buat aufa...IIUM educare letak harga baby RM140 sebulan..dan kalo ikut jam setiap jam RM3..murah kan??mura sangat2..dan antara kelebihan iium educare yg lain ialah die guna bahasa omputih..mengikut pengalaman senior2 yg letak anak2 kat situ sampai anak die beso diorang ckp anak diorang lg terer ckp omputih dr diorang..fuh,....:D

ok la, x der rezki nak letak kat IIUM educare yg standard tuh..so kami just register je..tak tao la bape tahun lg baru ada kosong..mama penunggu giliran yang ke 122 mase tuh..orang lain ckp diorang lepas je tao peknen terus register iium educare sebab full sangat..nyesal mamax register mase belom peknen lg..haha..

jap, aufa bangun lak...

ok..jd mama & baba try survey ada 2 taska belakang al amin school dekat2 ngan uia gak nih..1 penuh, 1 lagi pon penuh tp ckp boleh aufa sorang lg nak masuk situ..so mama ponmasuk la tengok...masayaallah! terkezut mama..huhu...ramai sangat dan pengasuh nye cume sorang..pengasuh ckp pekerja dia akan masuk awal bulan 1 jd mase tuh die sorang yg jaga sembilan orang budak2 situh..ada 4 orang baby umo 2 bulan-7 bulan..yang lain setahun ke atas..pastu mama x janji la nak letak aufa situh..lgpon situ pakai buai..mama tengok tempat x terurus sangat dan baby2 pon mcm x dapat terurus sangat sebab sorang je yg jaga kan?mama yg jaga baby sorang ni pon x terurus umah..hehe..kesian kat akak tu..mesti penat die..masa mane nak mandikan baby, nak bg susu, buat nestum lg..nak jaga dan dukung2 baby lg..huhu..tak terbayang...n situ sebenarnya bukan under JKM..lebih kurang tempat mengasuh sendiri2 la...mama bincang ngan baba..baba ckp ok je letak aufa kat situ lgpon kelas mama 3 jam je sehari dan leh terus amik aufa..tp mama terdiam..mama rasa tak sanggup..last2 mama taknak gak letak situh..mama nak cari gak nursery under JKM yg at least kite ikhtiarkan yg terjamin keselamatan, dan terjaga anak kite..nantikan x terurus lak aufa lgpon aufa minum susu ibu, jd susu ibu punya cara managemant agak memakan mase..huhu..

                               aufa dengan beg nursery..suke wat muke cedih seblom g nursery..huhu..kdg2 mama drive kete sambil tahan sebak..nasib kejap je



then hari seterus dan seterusnye kami tanya orang situ sinih...cari2 kat internet..last2 jumpe la 2 buaH Nurseru bawah jkm..satu kat sri gombak..satu kat baTu caves..lepas bincang2 dengan pengasuh sume kami decide letak aufa kat batu caves..nama tempat Taska Ibu Ana..ok la tempat die..dan diorang memang dilatih manage susu ibu..jd senang..alhamdulillah..

cume masalah mama x berani sikit nak drive ke batu caves..highway..pastu banyak kete..kete kat kl laju2..nak2 lori2 yg besar ngan bas same laju..tp lepas dpt latihan dr baba alhamdulillah mama makin menyesuaikan diri..jd keje mama seblom g uia hanta aufa kat nursery..balik amik....

oh~~aufa nak diriba lakz..huhu..bye..

Sunday, December 26, 2010

Anakku sayang...demam lagi?


Assalamualaikum wbt..
Orang kate skg musim demam sebab cuaca skg tak menentu..kejap hujan, kejap panas..kalau panas tu panas terik..kalau hujan tu lebat gak kdg2..
Sehari yg lepas baba lak demam...jd baba kena kuarantin tido bilik satu lg supaya aufa tak terjangkit..hehe..cian baba...aufa tidur sekali ngan mama..lgpon waktu skg ni antibodi aufa sebagai baby lemah lg, aufa still ada selsema lg sikit2 yg dulu tu...hm..mama risaukan aufa sangat..baba, even kena kuarantin tp dah namanya baba, rindu kat anak tu pasti ada..kejap2 masuk bilik kite, nak main ngan aufa...hehe..=)

Semalam baba nampak sembuh dah, jd mama bg kepercayaan pd baba untuk jaga aufa..untuk cium aufa..sayang aufa...kalau baba still demam memang mama tak bg baba cium aufa..koz air liur tu medan paling mudah nak bg jangkitan...

Apepon, mase baba jaga aufa mama tengok baba hisap puting aufa nak bg bersih la puting tu kot..pastu bg aufa hisap puting tu...sebenarnya dah banyak kali mama pesan jgn wat gitu coz air liur org2 dewasa ni myb ada bakteria yang boleh merebak pd baby..baby takpela coz just minum susu mama...tp nampaknye baba tak dengar..hehe...takpela...baba gak pasang ekon lam bilik mase aufa tido sedangkan aufa still selsema kalau boleh mama nak avoid air cond tp baba ckp aufa panas..bile mama sentuh badan aufa, rasa sejuk je.lgpon mase tu aufa pakai baju lubang2, tak patut buka air cond..apetah lg aufa still ada selsema dan batuk..tp baba tetap baba...hehe..tak mao dengar nasihat orang..ok..mama ok je lg, asal aufa tak jd ape2..

Tup tup malam semalam............................
Aufa tidur dekat kul 12 dah..tp die mcm gelisah je..mama yang tidur tepi aufa lak tak dpt tido.baba nyenyak je tido...kejap aufa pusing sane sini..pastu nangis2..mama bg susu, aufa lelap balik..pastu nangis2...hm..dekat kul 1 gak aufa tido nampak nyenyak sikit...

Pukul 3 pagi..mama terjaga dengar tangisan aufa..baba mcm biase..tido dengan lenanya..kalau bunyik guruh pon baba tak bangun..hahaha...pastu mama riba aufa nak bg susu..terkejut mama bile badan aufa panas sangat...aufa nangis2 je mase tu, baba tersedar dah..mama dah risau dan sedih tengok..hidung aufa dah mula berair kuat..maknanya aufa dah start selsema balik..dulu nak sembuh dah..terus ma terfikir ape yg baba buat sebelum tu...hisp puting aufa, pastu pasang ekon...pastu lepas mandikan aufa tak cepat2 balut die...hm..mama bg susu, aufa minum banyak, alhamdulillah...pastu mama suggest kat baba nak suap ubat kat aufa sebelum demam die melarat dan tempek coolfever atas dahi die..jd malam semalam terus suap ubat dengan susah payahnye..bukan senang nak suap ubat kat baby=(...huhu..then tidurkan aufa balik...

Kerana risaukan aufa, mama pergi jerang air, pastu rendam asam jawa nak lumur2kan kat kepala aufa yg panas..paling penting bagi baby, jangan bagi kepalanye panas sangat sebab boleh berlaku kekejangan nanti kerana disitulah letaknya otak mengikut kate dokter...jd malam tu mama tak tido duk lumurkan air asam jawa kat kepala aufa dan bahagian tengkuk..baba dah lama lelap sebelum aufa lelap lg..hehe...letih la tu kot....cian baba...

Sebelum subuh sekalu lg aufa bangun menyusu...macam biase, lepas tu nangis2 lak tak selesa..pastu baru tido balik...dan bangun pg ni nampak dah tak panas Cuma selsema yang teruk...ingat nak bawak aufa g shopping harini tp terpaksa baba g sorang2, mama kena teman aufa..takleh bawak aufa tempat org ramai dan pasaraya yg sejuk..sian die..asalnye baba suh pergi je bawak aufa..tp mama berkeras taknak sebab aufa dah selsema teruk..bile di tempat awam leh kena infection lg..dengan pasaraya yg sejuk tu, macamana nak pulih nanti..? huhu..sorry baba..demi anak kite...kite kena jaga die...sayang bukanlah doktor..tp sayang banyak membaca ikut internet ni, dan banyak bertanya yg arif tentang penjagaan baby..dan sayang pernah amik aliran sains dulu, jd tahu sikit sebanyak tentang ni..at least, kite kena tahu, baby yang baru sembuh amik mase yg agak lama nak develop antibody die..kalau kite tak hati2 die akan mudah terkena jangkitan balik...tp kalau dah benar2 sembuk die akan susah kena penyakit tu balik....mama sayang aufa daN baba....

baba sglah baik dan understanding..thanks baba..cian baba lak x sehat skg..hehe..
internet sgtlah slow skg..nk reply komen x leh lg..huhu..dpt post ni pon kire ok..huhu..

Friday, December 24, 2010

aufa trauma...

assalamualaikum wbt..

susulan kes pengasuh pinjam aufa nk wat balik kampung ritu...

x sampai sehari pon, sebabnye aufa nanges2 sekuat jiwa raga...kesian aufa..tp agak lama la duk sne seblom balik ke umah pukul 11 die amik, pu..sampai sampai2 umah je aufa xde suara dah...sedih mama tengok..huhu..pukul 3 baru wat balik aufa..die cadang sampai lewat petang sebenarnye..sepatutnya kalau dlm mase sejam die nangis je terusla wat balik sini..takpon, kol la saye leh g amek die kat sne...ni x, saye msj x berbalas..hm..so..tobat dah, ni last n first time bg orang pinjam..lain kali no way eh..hehe...xpela org ckp kedekut anak pon...aufa dah trauma dah...lepas suara serak, die selsema, pastu badan panas balik..lepas tu mama & baba takleh tinggal die sesaat pon, letak bawah terus meraung, nak beriba n berdukung je..malam2 mengigau sampai menjerit2 nangis sejak kejadian tuh..mama nangis tengok aufa..dan mama menyesal...huhu:( sorry sayang..

sampai skg suara aufa still x pulih lg..masih serak2 lg...dan tibe2 malam2 die akan meraung2 nangis...trauma ke? risau takut aufa ada terjatuh kepala terhantuk ke..ke ada org wat die sakit ke...huhu=( sedih3.....sebelum ni aufa akan tidur nyenyak malam2 dan bangun menyusu tanpa nangis2 pon...nangis sekejap kejut mama nak bangun menyusu je..pastu diam...minum susu, dan tido...skg lepas menyusu meraung..sebelum menyusu meraung..risaunye...=( nyesal sangat bg org pinjam..aufa bagai trauma....=(

p/s- skg agak bz dengan kelas..oh ye, skg sufa dah duk nursery under JKM...ada kisah disebaliknye..nanti ada mase i story...

Friday, December 17, 2010

"pinjam" anak sehari....???

dah 2 hari lepas lg, jiran sebelah a.k.a pengasuh aufa duk mintak nak "pinjam" aufa nak wat balik kampung die..kampungnye dekat Sungai Buloh....kalau dr Gombak ni mungkin dekat setengah jam jugakla nak sampai...masuk dalam lg coz kampung....

hm..mase awal2 die ckp tu sambil gelak2 cakap mak kat kampung suh pinjam aufa sehari wat balik sane..so saya pon ingat gurau je la kan...jd wat selambe je..sengeh2...hehe....

semalam die mesej lg tanya leh tak nak pinjam aufa sehari nak wat balik kampung???? nak reply msj tu berdebar2 rasa hati..g tanya suami..leh tak abang?? abg mcm relax je...macam cool je..myb lelaki....pastu ingat nak ckp takleh tp suami ckp kalau tak bg orang ckp kite kedekut anak lak..bagi la kejap....hm...betul gak..takkan nak ckp takleh kan?:p

pastu reply la jawab ok je...cuma waktu pukul bpe sampai bpe konon2 nak siap2kan aufa sekali dengan stok susu wat bekal sebab aufa kan menyusu badan sepenuhnya...jiran dengan hepinye reply pukul 11 pagi sampai petang dekat2 malam la.......*gulp* seharian?? seharian aufa tak tengok mama & baba? boleh ke??huhu..first time nih berjauhan dengan aufa dalam jangka masa begitu lama..tinggal g kelas pun x sampai 4 jam sehari dah rindu randan.......

tp sebagai seorang ibu, saya memahami perasaan jiran sebelah yang dah hampir setahun berkahwin tp belum dikurniakan anak lg..rezeki itu milik Allah, kita yang merancang..semoga die akan beroleh cahaya mata nanti,amiin..jd apa salahnya kalau die nak bergembira dengan anak saya sehari kan? sedangkan saya dah bermain dengan aufa sudah 4 bulan lebih....cuma tu la, perasaan anak pun kena fikir jugak..macamana perasaan aufa bile tak jumpa mama & baba die seharian..sedanngkan die sentiasa terlelap dalam dakapan mama semasa menyusu...mama & baba yang sentiasa riuh rendah bermain dengannya...sedih kalau difikir takut2 aufa menangis tak henti2 dengan family diorang yg tiada pertalian darah pon..tp mungkin aufa akan ok insyaallah...sebenarnya aufa kalau duk ngan pengasuh pon tak lama leh baik, mesti nangis sekuat hati lepas tu kecuali bile dibuaikan atau diberi pacifier..jd kalau ngan pengasuh, mesti lam buai je tempatnye..kejap je leh letak luar...minum susu pon sikit je....jd bile pengasuh nk pinjam wat balik kampung sehari saye agak gelisah la..hehe...

                                    wajah kesayangan mama n baba yg sentiasa mewarnai hidup kami..
tp insyaallah..moga tak jadi ape2.....aufa duk baik2 ngan ibu siti dan family die nanti ye sayang..jangan nangis2....mama& baba pasti akan rindu aufa sangat..

Thursday, December 16, 2010

udah2 la tu..

sebelum ni entry berapi kari berapi buat anonymous yang suke usha blog nih pastu bg komen ntah ape2 kononnya die tu seorang yg solehah..huh?!..hm..xpela..berlagak alim ..nak wat mcm mana orang zaman skg..sabo je la..kalau dilayan makin menjadi..baik layan anak tersayang dr layan orang cengginih..jd..saya wat kesimpulan bahawa anonymous tu myb :-

seorang janda kesunyian yang ditinggalkan suami..
suami die tinggal die sbb die berlagak kot..pastu sie pon jeles dengan kebahagiaan org lain.

seorang MANDUL..
die kawen2 tak dapat anak..pastu bile tengok blog org ada anak start jeles tengok anak orang..huahuahua..

disisihkan family mertua..
sebab tu die macam kesian sangat nak komen pasal mertua org..hahahaha...die jeles sbb my parents in law love me so much..hahahahaha...

terencat akal..
sbb x paham2 ape org tulis..org tak delete komen die pon die ckp delete...myb ada mslh penglihatan..

mak bapak die bute huruf..
sbb tu die xder name..asyik anonymous je...xpon mungkin die anak h*r*m...kan..xder bapaK..

ok..itulah die spekulasi2 yg timbul bile nak komen tp x bg nama...kalau ye segan pon takut orang leh track down letakla nama samaran..kalau malu sangat takyah komen ape2..lg baik takyah usha blog orang..

ok, udah2la pasal anonymous..malas nak layan..bia la die..takkan la pasal die nak kena delete blog nih..ni blog saye, ape saye nak tulis saya punya pasal...xder kene mengene dengan die pon kan..hehe....kalau ye pon nak tegur orang cara islam, mintak la emel..pastu ckp la baik2 saye nak emel puan nak bagitahu sikit benda penting..then cakapla nak merapu merapan ke..nak tegur ape2 ke..ni tak..tegur terang2 dalam komen orang..tu pon saya baik tak delete pon langsung komen die..biala duk situh...leh jd bukti bahawa anonymous ni memang terencat..

dari layan anonymous, baik layan gamba aufa..sejuk je hati bile tengok die senyum pagi2..nak g kelas pon bersemangat(^^)



sayang mama aufa=) mama will always love u...hehe..


anonymous nak komen lg??komen la..saya tak takut pon..awak bg 1 saya bg seploh...komen lg..komen lg...komen lg..kwang3x

Anonymous yang bongok

padan muka anonymous tu..memang pertama kali jumpa orang yg bongok berlagak alim macam tuh..so anonymous, sile berambus..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nak komen kononnya berlagak alim...alim la sangattttttttttttttttt...wassalam.

COntEst Si ManJaku Comel ~~ (^^)

assalamualaikum...ni first time join contest..sebelum ni teringin gak nak join tp macam malu2 kucing gitu..hehe..thanks kepada mami hadeef coz tag kan kontes ni kat mama aufa=)

anak adalah anugerah, anak adalah permata, anak adalah segalanya..bile anak gembira kite gembira, bile anak sedih kite pun berduka..si manja adalah penghibur dan pengikat cinta, tiada yang lebih indah melainkan pabila melihat si manja membesar dengan sihat dan ceria
kontes nye bertajuk "si manjaku comel"
syarat-syarat sangat mudah...
1- jadi follower blog Masyimalo Heart nie..-beres

2- anda mempunyai blog sendiri... (tak mau orang lain punya blog taw)..-pasti! (^^)
3- buat satu entry berkenaan contest si manjaku comel ni dan sertakan gamba Si comel anda yang paling comelll skalik (yang ni wajib)..-beres
4- tampalkan banner kat atas tue kat side bar dan entry korang... (ni pun wajib gak)..-beres
5- last sekali tinggalkan link entry korang kat comment entry ni...-beres

6. Yang buleh join baby dari baru lahir hingga 6 tahun....-aufa 4 bulan

7. tag rakan2 anda 5 org..-.okeh, saya tag :-
      ummu auni
ummu aisyah nafeesa
ibu aqeef @ kak jiha
ummu dzaatin
Mamaelly
8. Juri adalah hubbyku dan ibuku okeh...


gambar aufa yg mama letak...jeng3x...... 

 my name is Aufa Hibriyah bt Mohamad Husaini...i am 4 months old, was born on 7th August 2010 ..salam perkenalan!

Wednesday, December 15, 2010

cabaran bila anak demam

Assalamualaikum warahmatullah..

sakit tu ujian Allah...bile anak sakit, Allah turut menguji mama & baba....3 malam berturut2 tidur malam bagaikan tidur2 ayam dan lebih banyak berjaga dari tidur...sayu hati dan pilu mendengar rengekan dan tangisan aufa yang kesakitan...huhu =(

diizinkan Allah, lepas balik dr kedah haritu, mama start pening2 kepala...keesokannya ada simptom2 demam..pastu esoknye mama terus demam kuat, badan mama panas sangat, nak bangun pon x larat..jalan pun merayap je..lepas tu, coz fullt breastfeed aufa turut berjangkit..ini lg mencabar..kalau kite demam leh minum air masak banyak2..leh berehat..tp bile anak yang demam masyaallah...memang terasa cabarannya...

mama terjaga malam tu dengar aufa nangis, pastu rasa badan die panas2..dah agak mesti berjangkit dengan mama..keesokannya aufa demam makin kuat, mama pon turut demam jd mama agak kepenatan menjaga aufa...tp mama abaikan mama demi aufa..mama x kesah demam pon, mama tetap dukung aufa kesana kemari bile baba tiada...mama mencuba segalanya demi menurunkan suhu bdan aufa yang panas...keesokan pagi, baba bawak kite g klinik...doktor kate mak dan anak same2 panas...mase tu suhu aufa lg panas dr mama sebab mama dah try minum banyak air nak bg sihat..aufa lak bile demam tak nak menyusu pon...mungkin sbb selsema jd susah bernafas mase menyusu..lgpon mase tu badan mama panas, aufa pon tak nak susu panas kan..hehe..sian aufa sangat mase tu..

doktor kate suhu aufa 38.4 c which is so panas bg seorang baby..suhu badan mama lak 38.3..turut panas gak..doktor terus bagi ubat masuk tot aufa..aufa nangis2 dalam klinik kuat..kesian sangat kat aufa....mama rasa nak nangis tengok...lepas siap check sebelum balik doktor bg ubat agak banyak untuk mama & aufa..

ubat tot aufa memang cepat berkesan...cepat je turun suhu badan aufa, tp lepas kesan ubat hilang suhu badan aufa naik lg..lepas mama makan ubat, mama rasa suhu bdan mama turut naik..check2 dah 40 darjah celcius..aufa 39 darjah..punye la kalut telefon kak ipa, dan mak di kampung tanya cara nak turunkan suhu bdn baby..baby kalau panas sangat bahaya takut kekejangan...

pastu lepas 3 hari baru aufa makin sihat..hanya Allah yg tahu betapa gembiranya hati mama lihat anak mama ni ceria kembali..hanya Allah yang tahu betapa sedih hati mama lihat Aufa demam haritu..skg mama bersyukur anak mama dah sihat...


ni la kali pertama aufa demam..memang buntu gak mama & baba...kami dah cuba yg terbaik untuk aufa..baba yg paling berjasa,..mase tu mama demam, baba yg banyak jaga aufa, baba yng masak..sidai kain..basuh baju semua..love u baba..!~ baba adalah yg terbaik..!

Tuesday, December 14, 2010

maaf ye..

mungkin ada yg x berapa berkenan dengan entry I N T I D W T G T..hehe..ape tu???  "it's not that i don't want to go there"...maaf ye..sekadar meluah ape yg terbuku...bukan benci, mungkin terselit ketidakpuasan hati..tp semua org tak tahu i still behave ok..really i don't know to express angriness depan orang except by writing and writing....myb kadangkala sharing what inside my heart takleh ke? kalau takleh JANGAN bace..kwang3...

ia bukan nak merendah2kan sesiapa..ia bukan nak meninggi2kan diri ini..ia cuma LUAHAN..faham x? LUAHAN..lg pon baba aufa dah menyerahkan blog ni sepenuhnye pd mama...jd die takde mase bukak pon..baba bz...nak cite kat die..hm...serba salah...jd...mcm ni je la...

bukan salah nak komen ye..cume jangan jd pengecut..kenapa nak guna "anonymous"? nama xder ke?hai.....mak bapak lupe taruk nama ek???hehehe....kenapa takut sangat..berani nak komen bukan2..tp takut nak letak nama..ingat saye akan g kejar ke ? takder mase la..layan aufa lg best k...

blog ni bukan nak paksa orang bace, bukan nak suh tengok pon...kenangan kalau tak dirakam akan hilang..kenapa saya takleh jujur dengan diri sendiri? kenapa asyik nak tulis yang baik je? saya taknak hanya menulis yang baik2 je mcm la perfect sangat kehidupan tuh...kalau semua bahagia bukan kehidupan namanya..

saya akui ia adalah antara cabaran bergelar menantu...dan saya berjaya hadapi alhamdulillah setakat ni..ok lah, sekali lg kalau x suke jangan bace n jangan try komen gune nama "sesape saje@anonymous"

wassalam

Welcome back my laptop…=D


Maafkan mama kerna sudah lama tak mencoret bingkisan di sini…bukan malas, bukan jua sibuk..tp…LAPTOP dan BROADBAND TERTINGGAL DI KEDAH…hehe…rasa takleh hidup tanpa laptop..mcm ada benda x cukup kat umah..kalau bukan mak sedara baba tolong bawak bali laptop yg dikirim nih, myb 19hb ni baru dapat jumpe laptop…sedihnye..

                                                           aufa yg hisap jari yg bulat2 tuh..


Alkisahnye begini, 3hb 12 lepas mama, baba, aufa serta sorang abang baba bertolak balik kedah same2..baba drive..abang baba (pak lang) duk tepi..mama n aufa kat belakang…

Asalnye baba duk bincang ngan abg die sehari sebelum balik tu nak bertolak balik pukul 12 malam..sebab nanti tok & tok wan dijangka akan sampai di lapangan terbang pukul 6.30pagi so otw ke sungai petani terus amik tok & tok wan....mase diorang ngah cakap2 dalam telefon mama berdehem2 banyak kali…hehe..ye la, bincang due tu je..mama n aufa termasuk jugak..yang penting, nak bawak aufa jalan pukul 12 malam mcm tu..mama yg paling bz..nak masak bekal, nak siap barang aufa..kalau2 aufa uk uk tengah jalan tu..nak salin pampes lagi…best2 je baba bincang dengan abg die ye..so..lepas berdehem2 tak batuk, baba pon faham la..pastu kami lak bincang…dan mama cadang dari bertolak malam2 buta mcm tu baik petang lepas asar..so lepas baba fikir2 dengan mama yg bebel2 nih,jd la kite bertolak pas asar…tu pon kalau leh mama nak bertolak esok pagi je lg senang..=) … jd kite sampai lebih kurang 10 malam haritu..aufa keletihan sangat..sian kat aufa..nak tidur pon duk nangis2..last2 tido gak walaupun lewat..

Lepas tido kejap malam, pagi2 lg sebelum subuh tu baba bertolak ke lapangan terbang bersama adik beradik nye…tinggal mama & aufa je kat umah..memang mama wat keputusan taknak ikut..kesian aufa duk tempat ramai2 orang mcm tu..jd mama senang duk umah sorang2..nak dijadikan cerita, sepatutnye flight jemaah hj sampai 6.30 pagi tp terpaksa delay ke 11.30 pagi…ha…jenuh menunggu diorang, nasib baik wat keputusan bijak tak ikut…kalau tak mama tak tahu mcamana nak uruskan aufa lg dengan mama sendiri yg keletihan sgt2..jdnye pukul 3 petang baru semua sampai umah..selamat pulang ke tanah air ummi & abah=)

Aufa agak meragam di kedah…sepanjang duk sane asyik cirit birit berlarutan sampai balik sini..2, 3 hari lepas nampak mcm dah ok sikit…di kedah, aufa tak nak duk ngan tok & tok wan..jarang la gelak2..yang ada..nangis2..merengek…takmao orang lain kecuali mama, baba, pak su dan kak anis sepupu die tuh..kalau orang lain amik terus tak henti nanges..sian aufa…hm..tak tahu kenapa..kalau ngan kwan2 mama mase kat uia sebelum ni amik ok je..mase cik as datang cik as amik ok je…hm..tak dpt detect kenape..nanti aufa besar kite tanye die..hehe…

Duk kedah hari 3 hb sampaila 7hb…4 hari je..coz baba kena jd imam, x der cuti..kalau nak ikutkan cuti sekolah panjang je lg..mama pon bz untuk persiapan masuk uia, nak wat stok susu lg..so kite pulang pg 7hb tu..dan amazingly, lepas balik kedah, alhamdulillah aufa dah ok ngan bakal pengasuh die..

Oh ye, 4hb tu ada kenduri sepupu mama di Alor Star..family mama dr kelantan turut dgt..best sgt dpt jumpa tok ma n tok ayah..aufa sampai tertidur duk dengan tok ayah..kite same2 g kenduri pastu g lawat tok ngah..tok jang..dan balik..maghrib baru sampai di sg petani balik..

and the lastest new is..my class have s tarted yesterday..and alhamdulillah aufa ok duk ngan pengasuh..kelas 3 jam je pastu ballik umah, basuh tangan, simpan susu perahan dan amik aufa terus..rindu sangattttttt......

Tuesday, November 30, 2010

hari ini..

assalamualaikum warahmatullah...
anakanda mama tersayang..aufa~~~

harini aufa bangun menyusu subuh pagi td..sebaik shj aufa menyusu, azan kedengaran...mama yang mamai terfikir2 semalam aufa tak bangun pon menyusu..hm...aufa tidur dekat pukul 1pagi dah semalam tu...hm...cian aufa...mesti lapar sebab x terbangun menyusu..biasenya malam2 bangun 2 kali...hehe..mungkin penat sangat sebab skg dah pandai lompat.. lepas aufa terlelap tu, mama terus g solat subuh...pastu tengok baba mcm dah bangun jd mama x kejut pon..hehe..bace quran sikit pas subuh, n mama terus ke dapur memasak sarapan untuk baba...walaupun terlalu awal tp coz mama plan nak tido balik..hehe..sebab semalam lewat tido..amik tenaga nak jaga anak mama yg berat nih..kihkih..

mama masak sarapan yg ringkas je..duk dapo td berfikir gak nak masak ape..nasi goreng ke? kue tiaw goreng ke? atau cekodok?then mama amik keputusan masak paling simple tp menawan..ceewah..hehe..mama masak lempeng ikan bilis bertelur...panjang nama....lepas goreng, letak sos cili buat bentuk LOVE atas tu..haha....mama tersenyum sorang2 pas siap....pastu mama terus tido..jeng3..siap pesan kat baba lg jangan kejut mama...coz mama kalau orang kejut mama tak leh tido balik dah...kwang3...mama pesan dah sarapan dah siap sume...just makan je..air panas pon dah ade...hehe....2, 3 hari sebelom ni baba je yg masak sarapan...mama bangun makan je..tu pon sebab aufa bangun malam2 2,3 kali jd mama ngantok sangat nak bangun pg2..lepas solat subuh bum bum balk dah...haha..tp lepas tengok citer Dalil Cinta cekerarama tv3 insap3....kang naye mama kalo baba cari lain..kena la rajin2 bangun pg walau tak cukup tido..kantoi..hehe...

jd pagi td bangun2 baba dah kuar g sekolah nak jumpe guru besar katenye ada urusan..pastu nak g ngajar ngaji...lebih kurang pukul 12baru baba balik...plan nak g Giant jap g...nak shopping barang dapo siket...pastu kaau ada rezki lebih nak beli breastpump yang pakai battery..mungkin mudah siket nak bawa ke kuliah nanti..leh pump2 mase lecturer ngaja..duk belakang2 kan...hoho....nak bawa yg electric ni kang mase tengah syok pam dalam kelas masuk negro 2.,3 orang ckp "sorry sister, i have a class here...."

Monday, November 29, 2010

aufa skg...

suke lompat..

mengiring badan usaha nk meniarap..

menjerit makin kuat...ketawa terkekek2..

mase mandi henjut2 kaki...

menyusu kuat...

buat buih...

tido baanyak pagi..malam lewat tido..x berjaga dah..

nak mama n baba selalu ada tepi...

x suke duk bawah...

tido dengan susu...x berbuai atau dukung dah...

belaja memegang barang..barang dpt masuk mulut..

dah suke tengok makanan..perati je...

mudah senyum..

suke tengok tv mcm mama...haha..

pakai baju 12-18 bulan...

tangan kaki x duk diam...mase menyusu nak gak masuk jari die..lucu rase..hehe.

pandai jelir lidah n wat gaya bibir mcm2 yg comel...

Friday, November 26, 2010

syukran cik as & adik nye Hajar (^^)

Assalamualaikum warahmatullah...........
binti al-mahbuubah, Aufa Hibriyah..nahnu nuhibbuki daa'iman...:)

alhamdulillah, harini aufa dapat bertentang mata dengan cik as dan adiknye yg datang ziarah kite pg td:) mama tahu aufa happy bile ada org datang sebab nati aufa dpt hadiahk kan? hehe..tipu...sebab nanti aufa dapat kenal diorang dan bermesra..aufa jugak mcm mama, sukekan suasana meriah:)

dari semalam lg mama dah bersedia nk sambut kedatangan diorang..mama x sabar nak terima tetamu..dalam agama kite, kehadiran tetamu bersama rezeki..subhanallah..indahnya agama kite kan? alhamdulillah... petang semalam mama pesan kat baba beli barang mama nak masak..rancangan asal nak masak mee tomyam..tp baba ckp kat sini tak tahu nak cari mee yg org islam buat kat mane..so baba minta mama masakkan paprik..jd bahan2 nak masak paprik tak rancang..terpaksala baba g beli pg td..hehe..syukran baba..asalnye mama tengok td paprik mama masak banyak..sepinggan mama bg kat jiran sebelah..pastu simpan untuk tetamu nanti...tp mase nak hidang tengok tinggal semangkuk?huh??? ada pencuri rahsia ke..hahaha...

apepon, mama still x terror pon masak..ingat nak masak banyak benda tp bahan xde..barang x der..mase pon xder...hehe...sian cik as dan hajar makan tengahari yg simple kat umah kite...sorry sangat...

rancangan asal sebenarnye nak bawak depa p jumpa rushdan di kajang..mesti meriah umah abang ngah nanti..tp dah terlambat dan baba pon kena jd imam maghrib so terpaksa tangguh dulu..insyaallah lain kali..

aufa suke sangat dengan hadiah cik as bagi nih..lawa sangat baju hijau bereben dengan socks..hehe..hijau memukau..mama suke sangat...terima kasih..hadiah yg berharga, mesti mahal kan?hehe..mama pon x beli baju2 dalam kotak cantik untuk aufa..hehe..syukran jaziilan..dekat maghrib td mama test baju tu kat aufa, memang padan dengan aufa mama yg bulat nih..hehe..comel! (^^)

                                              muat, padan, comel....hehe...suke sangat kale ijo               
      
                                               love these pictures! :)


syukran..nanti dtg lg ye~~

Thursday, November 25, 2010

Checkup Aufa 3 months old~

Assalamualalaikum wbt...

pg td ade appointment aufa untuk checkup 3 bulan dekat klinik d sini..klinik tu dekat je...jalan kaki pon leh sampai..tp kami g ngan kete la..dekat2 pon, kalau kat KL nih jalan yg besar gajah jd jauh gak...


                                                            tengok tangan yg bulat nih..geram2...

dalam buku tulis kena dtg pukul 10.30a.m...dah mintak ngan nurse nak dtg awal sebelum ni..tp punye la konfiden die jawab "sistem checkup bayi di sini tak macam kat kelantan..kami ikut waktu...kalau kat appointment tulis 10.30, mase tu la adik kena datang..."  huh??? dalam hati rase gembirenye..sistematik betul..jd tak yah la menunggu kan? tp g pagi ni..fuhhh...langsung tak sistematik...menci metol rasa...kami sampai memang dekat2 10.30a.m...pastu g amik no...pastu tunggu punye tunggu ...semua settle dekat pukul 12.30 pm..sistem ke tuhh?? rasanye lg baik first come first serve...biasenye kalau g kllinik memang g awal..kdg2 7.30a.m dah terduduk dalam klinik..jd orang pertama masuk..ni tunggu dekat 2 jam...

xpelah tu..myb sistem diorang kot...sistem yg lambat...

dan lg panas td terpaksa lama tunggu baba dtg amik....tension2.......

okeh..tamao tension2 dah...mase kat klinik td sume  tegur ckp aufa sehat, besar..semangat la...hehe..3 bulan umo tp macam 6-7 bulan dah...nurse sendiri tahu takyah ckp yang aufa full breastfeed...coz die nampak aufa aktif lompat2 dengan badan besarnye tuh..die dapat bezakan baby yg full breastfeed n campo2..alhamdulillah..mga Allah terus kurniakan rezeki dan kesempatan moga aufa dapat full breastfeed:) amiiin....

apepon...keputusan checkup..

 BERAT : 6.9 KG    (patutla semua ckp besoo..hehe..)

PANJANG : 64 CM

LILITAN KEPALA : 41 CM

konvo baba aufa di Putrajaya

assalamualaikum warahmatullah...

kasih mama & baba, aufa hibriyah...

alhamdulillah...23hb 11 baru2 ni kite berpeluang ke Majlis Konvokesyen baba aufa di Putrajaya...

dan Cik Farah sudi menemani kite..Terima kasih Cik Farah (^^)

kalau cik farah tak g, maknanya mama & aufa pon x gi..lalu pastinye takder gamba baba konvo..mesti baba sedih kan??

plan awal nak pergi bersama cik ity n uncle nasri ( abg mama)..tp uncle ade meeting dr pagi sampai malam..

jd plan ke-2 baba nak letak mama dan aufa ke umah cik ity di kajang sekiranya cik farah tak g same..coz susah nanti mama sorang2 takder kawan nak handle aufa...

mama suke sangat nak g konvo baba, di fikiran mama macam konvo kat uia la..meriah..ada gerai banyak..ramai orang....rupe2nye gerai satu pon taraak..hahaha...padan muke mama..terlepas peluang nak beli baju kat diri sendiri...kwang3..tp ramai orang sampai jem...huh...

tahniah diucapkan kepada baba..moga jd guru yang baik dan ikhlas dalam mendidik k(^^)

dan tahniah gak kepada aufa coz tak meragam sangat sepanjang majlis...cume menangis mase mama tinggal solat dan mase lapar n ngantuk je..yg lain u behave well...malah ok je bergambar bersama...

terima kasih sekali lg pd cik farah ye...(^^)

hantar cik farah dekat maghrib dah..dan kami terus g kajang tido umah abg ngah malam tu..pagi esoknye balik register aufa di nursery UIA sebagai backup plan kalau2 aufa still x leh duk ngan pengasuh die...


Monday, November 22, 2010

aufa & aidiladha, aqiqah..

assalamualaikum wbt..

alhamdulillah..sudah selesai hak aufa yg diwajibkan untuk mama & baba selaku ibu bapa iaitu aqiqah..selain tu tahniq, cukur rambut, berkhatan semuanya sudah selesai..skg tinggal tugas mendidik n menjaga aufa sebaiknya...semoga Allah permudahkan..

seronok raya hj baruni di kampung..walaupun abg sulung n abg ke2 tiada, namun tetap disambut bersederhana..aqiqah aufa pd hari raya ke2 disambut malam lepas isyak..jemput org kampung n jema'ah masjid..

                                               kwn mama, cik zue yg dtg bersama adik2..

               mama aufa yg sentiasa gojes..hikhik..tengok aufa dah nak same besa ngan mama..siyes, mama x larat angkat lama2

                                                  antara tetamu pd majlis aqiqah...

                                                   iklan sensodon...mengatasi gigi sensitip..

                             tahun lepas mase ry hj baru tahu peknen, tahun ni dah raya ngN baby bulat..


                                               kambing dikorbankan pd pagi raya ke2


                                                             si tembam mama berdagu 2


                                                                 baju raya aufa yg shumil

ok, aufa  skg belajar nak holding things,kalau bg barang kat tangan die die genggam kuat2 pastu masuk mulut..skg dah mengiring..kdg2 kepala dah tertiarap tp bdn mengiring lg..hehe..montot berat kot..suke sgt berbual2 terutama sebelom tido..dah jarang nanges kuat..oh ye, aufa skg belajar melompat..kaki die duk henjut2..kejap duduk kejap bangun..oh...makin kurus nanti mama awak cyg~~~

Wednesday, November 17, 2010

raya haji pertama yang sepi..

Assalamualaikum warahmatullah....

skg pukul 8.40pagi...baba aufa dah lama tinggalkan kami berdua untuk gi solat sunat hari raya..isk..isk...sedihnye..mama duk ngan aufa je pg ni dengar takbir raya mendayu2....

sepanjang hidup 22 tahun kat dunia nih, ni la kali ke-2 raya hj pertama tanpa family...kali pertama tu mase duk CFS UIA kat Nilai..mase tu tiket habis..dpt tiket ballik raya ke-2 je tu pon dengan kete api...mase tu mama dengan auntie mira terpaksa beraya pertama di umah family mertua ayah nasri(abg mama)..

           ni gambar sebelum balik semalam..cian baba angkut barang sesoramg..aufa x aci batol best2 amik gamba kan..

ni kali ke2 dah raya hj di kejauhan..nasib baik ada aufa..kalo x nanges x berlagu mama dengar takbir raya nih..hehe....oh ye, sebenarnye memang nak balik dah malam semalam ke Kelantan...tp nak tahu tak, kami keluar rumah , baru je masuk Duke nak g plaza tol Gombak, YA ALLAH...JEM teruuuuk sangat......semalam pukul 10malam kami dah turun umah nak balik kampung..mase atas duke tu, hampir setengah jam dalam kete..kete jalan macam semut je tp plaza tol jauh lagi..memang jem habis la,.rasanye kalo naik atas kura2 lg cepat dr naik kete semalam..huh..tensen kami...baba pom amik keputusan nak patah balik umah..apetah lg ada aufa..sian die kalo jalan jem gini..aufa lak kalau naik kete memang tak suke tido..nsib la jd mama...hoho...kalao anak tak tido dalam kete, takde maknanya mama die nak tido mcm org koma..say bai bai je la....

ingat kalau balik malam semalam insyaallah dinihari hari ni dah sampai..dptla raya bersama family..dpt gak tolong family wat persiapa untuk majlis aqiqah aufa nanti...esok dah majlisnye..Kambing yang bernama LeiLei dah sampai semalam...sian LeiLei....nanti esok nak kena sembelih...takpelah LeiLei..kitorang beli Leilei po sebab nak jd korban untk aqiqah puteri kami..LeiLei jgn sedih ea...

oh..tak sabarnye balik ak jumpa LeiLei si kambing bucuk....

insyaallah nanti pukul 10 pagi sat g kami bertolak balik kelantan...

nak cepat2 mandikan aufa nih..kang baba die balik semayang raye tengok anak bushuk masham lg sekali ngan emaknye..haha....kang membebel lak baba...x penah dengar baba bebel lak...kwang3...


                                  anak  mama walaupon muke x same..hehe..aufa kan anak baba



                                              aufa rini..x mandi lg...
tata semua..selamat hari raya hj..kami nak balik dah jap g..jangan jeles la ye...nak balik semalam jem..terpaksalah g pg ni...raya pertama kami atas jalan raya...

LeiLei..tunggu i !!!!

Tuesday, November 16, 2010

x checkup lagi..

untuk checkup 3 bulan, masih belum dpt wat lagi..
dah lama rancang nak g tp baba aufa asyik bz je ..kalau waktu hujung minggu bukan hari checkup baby so susah siket..
kelmarin bawak aufa g Klinik Ibu & anak di Gombak nih..
ingat leh checkup terus..
tp die ckp kena wat appointment lg..siap bg pukul bpe kena dtg..
insyaallah checkup aufa pd 25-11-2010 pukul 10.30a.m..nasib baik waktu tu baba dah cuti sekolah=)
nak tahu dah bpe kilo anak mama nih..hehe..benda tu je yg mcm suspen sikit..=D

the first abc activity book for aufa

assalamualaikum wbt......

alhamdulillah, ada rezeki utk kami bagi hadiah buat aufa....
aufa mmg sgt suke activity book ni..
lg2 dengar muzik2 dlm ni dan bunyi2 mcm2..abc..123..bunyi animals..n mcm2 melodi ada..siap ngan ejaan die sebut..bile ada activity book ni mama leh tinggalkan aufa sorang2 sambil die dengar abc tu atau muzik2..bolehla mama sempat mandi atau masak...harap ia akan meransang otak anak mama ni dan jd bijak pandai ye nanti syg..~ love u~





                                                        syukran baba & mama..



p/s- sile abaikan baju aufa yg berlonggok baru diangkat kat dlm gamba..hehe..sanggup x lipat lg baju nak update blog nih=P

Jemputan ke Majlis Aqiqah Aufa

Assalamualaikum warahmatullah..........




kepada semua pembaca blog ni, kawan2, saudara saudari, rakan taulan...semualah...di jemput hadir ramai2 tau..datang jangan tak datang..jemputan khas lg special buat cik FARAH, cik JANNAH, cik SAIDAH, cik AS, dan semua yg kat kelantan dah tu=) , dan semualah......kalau nak datang jgn lupe sms me k : 0132981924

Monday, November 15, 2010

rutin harian mama~

assalamualaikum warahmatullah....

kasih mama & baba pd aufa hingga ke akhir hayat..dikaulah permata, dikaulah bulan......

                                                                  mama & aufa..
                                                                      baba.....




anak mama & baba ni makin tembam..
dah develope isi yang banyak di peha, lengan dan pipi..
mama jd geram segeram2nye kat die..
baba lak selalu kacip gigi geram mase main ngan aufa..tambah2 lagi suke sgt bercakap dan menjerit2..macam ada seploh orang dalam umah..padahal ada 3 org je...hehe...meriah betul pas ada aufa nih...

kat umah ni, skg mama boleh dikatakan jd Home Manager....baba merupakan assistant mama..hehe..
tu pon sebelum mama masuk uia bulan 12 nanti....mama harap sangat cuti leh dipanjangkan lagi..tak sanggup nye nak tinggal aufa kat orang lain,..=(

hm...alhamdulillah skg aufa tak berjaga kuat dah..kalau bangun menyusu 3,4 kali...pastu yg kali last menyusu tuh mesti sembang2 dulu baru tido balik..hm..dan aufa skg tak payah didodoi dah kalau nak tidur.mama perasan sejak masuk 3 bulan umo aufa memang tak suka didodoi dah..just bagi susu, terus lelap..ataupun lepas menyusu, letak bawah, tepuk2..tidola pastu...tp skg ni kalau tido siang kejap2 je..paling lama 30 minit bolehla,pastu bangun..main2...tido balik...15 minit...bangun balik.....huhu...mase 24 jam bg mama mcm tak cukup lak..hm..entahla macamana nak study n wat assignment nanti ye? harap2 Allah bg kekuatan buat mama..

malam2 paling awal aufa tidur pon dalam pukul 10pm..semalam pukul 11.30pm baru tidur...then akan bangun untuk menyusu..kalau aufa tak bangun mama akan set jam untuk gerakkan aufa minum susu...hehe..mama usaha nak bg badan cayang mama ni bulat2 tau...hehe..

mase aufa tidur tu, lepas settlekan keje dapur mama terus tido jugak..bg mama, waktu malam ialah waktu paling letih..memang mama fikir nak tidur je terus..sebab siang seharian jaga aufa, buat keje umah..bile baba balik petang atau malam..baba lak akan jaga aufa sambil mama masak atau buat keje umah lg..

pagi2, lepas solat subuh,aufa jarang tidur..bg susu, main..dalam pukul 8a.m baru tidur balik..mase ni mama cepat2 g basuh baju, pastu cepat2 masak..kalau sempat lipat baju yang dah kering..the "uwaaaa.." si kecik sedar dah,,nasib lah mesin ni automatik..letak baju, letak sabun tekan on je..huh..kalo tak memang tak berbasuh la baju kite semua..mama pon terus lari2 g bilik tidur...bg susu kat aufa balik..then die terlelap balik kadang2..kadang2 terus je bangun..kalau terus bangun alamatnye memang tertangguh keje mama tu..jaga aufa sambil tengok tv atau lipat kain balik..main2...pastu die tido balik...dalam 20 minit macam tu..then bangun.mama mandikan aufa dalam pukul 9a.m-10.00am...kadang2 depennd pd cuaca..kalau hari hujan mama mandikan aufa lewat sikit,,ada satu tu hujan lebat sangat..sejuuuk..mama pon x mandi2 lg..hehe..mandikan aufa pukul 1 pm dah mase tu sebab hujan lebat..mama x nak anak mama kena selsema atau demam nanti..alhamdulillah setakat ni aufa tak pernah selsema / demam lg..dan sampai skg mama masih mandikan aufa dengan air suam2 kuku..aufa memang seronok kalai bab mandi nih..cuma kalau terkena air sejuk sikit dah terketar2 dagu...penyejuk macam mama...hehe..lepas mama mandi, bg susu kat aufa..dan mama pulak isi perut..tu pon makan sikit2 je dulu sambil minum susu berkrim..hehe..kalau sempat mama pam susu untuk buat stok..

hm..biasenye lepas aufa mandi baru mama mandi..kantoi...bukan ape, aufa lepas mandi suke shi shi atas mama die..mase mama lapkan badan aufa, tibe2 rasa panas atas peha nih..tengok2 kain sarung mama dah basah...nampak aufa wat muke selamba je mase shi shi..huhu.,...banyak kali dah..kadang2 mase mandikan aufa memang die akan shi shi...jd mama malas nak salin kain banyak kali..baik mama mandi lepas mandikan aufa..dulu tok ma yg selalu kena..tok ma memang selalu mandikan aufa sejak aufa lahir..dan tiap2 hari aufa shi shi atas tok ma...lawak le anak mama ni..nasib baik bukan lelaki kalau tak dah terpancut macam air terjun..hehe..teringat mama mase bawa aufa checkup 2 bulan kisah seorang baby yang shi shi kat nurse mase nurse tengah timbang die..habis kena baju nurse tu sebab tu baby lelaki kan...terpancut jauh shi shi die..lawak mase tu...

untuk solat zuhur, aufa jarang tido..jd mama letak aufa sebelah mama semasa mama solat..setakat ni belum bendera merah berkibar lg.coz fully breastfeed..alhdmdulillah..=)

lepas zuhur bukan mase utk aufa tidur sebabnye umah kite panas menyengat..kalau aufa tidur pon mesti meragam2 sebab peluh..jd kat umah kite ni mama pakailan baju lubang2..kdg2 baju seksi untuk aufa..sian sangat kalau panas..kalau hujan pon si kecik ni jarang tidur...memang jenis tak tido mane..kdg2 mase ni aufa tengok tv dengan mama sambil mama layan citer aqso dan madina...mama makan tengahari sambil main2 ngan ini budak..makan pon kena cepat2..kalau tak bunyik2 aufa nih..suke berdiri die skg dan mahu belajar melompat..die keraskan kai pastu duduk..pastu bangun..pastu duduk...slim la badan mama nih...=) mama cepat2 pam susu kalau ada mase sikit,

dekat2 asar..mama cepat2 amik wuduk, azan asar je terus mama solat sambil aufa duk tepi..kalau aufa nangis pon mama terpaksa letak tepi dulu kalau nak solat..hm..tp aufa tak pernah nangis kuat..just bunyi sikit2 nak diangkat je..kalau duk sebelah konfem nangis tak ingat....jd mama fikir dr mintak tolong ibu jagakan aufa baik mama letak aufa tepi mama..mama dah try bg aufa dekat  ibu  banyak kali dah..tp memang aufa taknak dengan pengasuhnye..terus meraung nanges sampai mama pon x dpt pujuk kalau die nangis kuat mcm tu..mama pelik sgt..dengan org lain ok je..budak2 tahfiz bawah amik aufa main2..ok je siap gelak2 lg..nape aufa tak mao dengan ibu?nape?y? limaza?timkayya???

then baba balik..huh..lega mama pas baba balik..mama sambung wat keje..ada baba leh gilir ngan aufa..tp kadang2 dekat2 maghrib baba keluar balik sebab kena jd imam..9 lebih baru sampai umah...

ni la rutin harian mama & baba....semenjak ada aufa..jadual seolah2 tersusun sendiri..

Thursday, November 11, 2010

Freezer...........

Assalamualaikum wbt...

bersiaran sambil pumping2 shushu sementara si bulat still tido...lawakla td aufa bangun jap..cari mamammm...terus bg, die lelap balik..then slow2 i wake up fronm the bed..tup tup aufa open her eyes..duk tenung mama..mama perhati je dulu ingat die pejam balik..then die sengih sampai ke telinga..haha...mama pon tersengih jugak tengok die...pastu duk eh eh nak susu balik..adoi....sebenarnye nak bertepek je si kecik ni dekat mama..oh...then baru tdo skg...pg td bangun seblom subuh...lepas bg susu mama tinggal die sorang2 mama nk masak sarapan utk baba..baba kursus harini start 7.30pg...sempatla aufa hanto baba depan ruanng tamu td..hihi...

hm...sebenarnye ingat pas balik sini nak terus wat stok susu..pastu buat2 gune utk aufa dulu...x dpt lg nk wat coz peti kecik..huhu...kalo letak ayam ikan tempat beku terus x muat nk letak susu.,..

jd bincang ngan baba..leh x nak beli peti beso siket...mcm ala2 ngajuk kalo baba x mo beli..ckp kat baba :"xpela bang kalau abg nak bg susu lembu kat aufa..ayang nak yg terbaik je bg die..kalau peti kecik mcamana nk wat stok...isk..isk.."hehe..sadis punye ayat membunuh...then suami nmpak berfikir je...tanye...habis ayang nak kete kancil ke peti sejuk?...huhu..sebelum ni dah bincang nk beli kancil bawa g uia coz pesona hubby beso sgt..payah nak parking tepi kete lecturer yg gajah2 tuh...then i reply.."demi aufa, yg sanggup x der kete kancil lg...yg nak peti sejuk BESAR..haha...kalo abg nak beli due2 pon boleh gak...esok yg keje jd lecturer yg ganti kat abg..x heranla"..hua hua....zalim2....

jd resultnye nanti baba ckp nak survey peti sejuk beso tuh...baba tanya habis peti kecik kite ni nak letak katne? "ntahla..bg kat kakak abg kot.."

jd semangat sikit kalo tengok peti sejuk besar nak isi dengan EBM...takderla terselit2 tepi ayam ikan tuh..kang tak terjamin kebersihan sakit perut anak mama nih=)..aufa, mama sanggup berkorban ye..biarla mama bawak kete gajah tu gi UIA dulu..x dpt bawak kancil lg...nanti mama belajar parking sampai terer..huhu...asal dpt wat ebm yg terjamin kebersihan buat anak mama nih...lap u...


                           kalau dpt yg macam ni meluap2 semangat mama nak wat EBM tak gitu?=p


                                               mcm ni lg best..haha...mama mimpi lol...


                  hm..paling tak pon, mcm ni kan? yg penting bia tempat beku tu besar...