Ahlan

Photobucket

puteri kesayangan kami

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, March 10, 2011

puding trifle...sedappppppp! (^^)

Puding trifle nama  diberi...i got  the recipe from my sister..cik na=)

Waa=) pertama kalinya dalam blog tulis resepi lak. Even takla mcm chef wan atau chef zamri tp masak tetap masak kan?=) paling tidak skg mama suke sangat masak bubur untuk aufa sebab aufa suke makan bubur yg mama masak..sampaikan nenek pengasuh ckp seronok suapkan aufa makan sebab aufa makan banyak..huhu..ok la sayang, makan jgn tak makan.insyaallah nanti mama tambahkan lg menu berkhasiat untuk anak mama ..


 dari pandangan atas..kalo nak buah warna warni beli yg mahal siket..lg nampak menarik.=)

pandangan sisi..layer kek kat bawah sekali..mase ni mama letak kek coklat lembab..best..

       untuk 2 biji n=bekas muatla, satu bekas besar siket, yg ni kecik sikit...

Okla, petang semalam sempat buat puding trifle kegemaran mama dan baba. Tu pon sebab baba tak kena jd imam/aja ngaji malam so baba ada leh jaga aufa.kalau baba xde, xdernye mama nak masak2 mcm ni..hehe..
Puding ni kejap je wat.ringkas tp sedap..kakak mama ckp ni puding org kaya sebab bahan2nya agak mahal la..and..kolestrolnye tinggi gak sebab gune telur.
Di sini mama nak share cara wat puding trifle ni.mama tahu di luar sane lg ramai yg pandai wat tp kalo nak try resepi ni leh la..sedaap..=)

Bahan2
Sebiji kek (dihiris2 nipis/tebal-ikut selera anda-dan susun terus dalam bekas )
1 tin susu cair –jangan gune susu pekat..kang x jadi..
1 tin buah2an campuran (koktail)-banyak je kat pasaraya
2 ½ sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula
4 biji telur (ambil kuning telur sahaja, tp kalau nak kurangkan kolestrol gune 2 biji je kuning telur cume kurang umph siket la)

Sebelum nak bukak api dapur sile bace bismillah.., hiris2 dulu kek nipis2 je, jangan tebal sangat..lepastu susun biar penuh memenuhi ruang bekas..kire 1 bekas sederhana besar dah ok..then tapis buah2an campuran tu, ambik air koktail sahaja..titiskan air koktail tu atas kek biar die lembap dan bermandi air koktail..then letak dulu kat mane2..jangan makan lagi..
Untuk layer kastad, Mule2 panaskan susu cair dan gula dalam periuk, kacau sampai gula tu larut. Then, bile dah menggelegak siket, masukkan kuning telur satu demi satu kedalam periuk..kacau biar sebati betul2..jaga2 jangan bg bertelur ikan keli lam tu..kena selalu kacau..then dengan sepantas kilat masukkan tepung kastad ke dalam cawan, masukkan air agak2 leh kacau sebati tepung kastad tuh, then air yg dah sebati tu cepat2 masukkan ke dalam periuk tadi..kacau dan kacau lagi sampai la die jd pekat dan likat.
Bile kastad dah likat, dengan sepantas kilat kena masukkan ke dalam bekas yg dah disusun kek bermandi air koktail td..kena wat cepat2 kang kastad jd beku lak..pastu ratakan.. last sekali, ambil buah2an koktail tu tabur comel2 atas tu sementara ia masih panas.. lepas tu biar dulu suhu menjadi reda..then leh masuk lam peti ais. 2 jam kemudian leh makan...hehe=D

Selamat mencuba=)

1 comment:

  1. tak pernah cuba lagi..
    boleh try nih bila free...

    ReplyDelete

mutiara berharga