Mood memasak ni kadang2 datang, kadang2 takde..bile ade tuh, mcm2 dalam kepala ni nak buat, tp, kalau takder, nak nanak nasi pon berat je tangan.huhu..
Baru2 ni suami belikan ikan patin, coz exam, malas sangat nak masak, jd biar dulu dalam peti, amik separuh je buat gulai ikan patin. Nak buat masak tempoyak durian nan ado.. so gulai biase jer di atas kemalasan ini..tu pon encuk suami yg basuh2 ikan semua..hehehe..
Jd ada mood siket buat la ikan patin asam pedas, sebenarnya first time la kat umah ni wat asam pedas, tak teringat nak buat..bile ade ikan patin baru terigat best gak kalo masak adam pedas..huhu..jd yg penting, bahan2 penting kena ada kalo tak mood nak memasak cepat ilang..kwa3..mintak suami belikan daun kesum, bunga kantan, serai.. semua bahan die beli kecuali bunga kantan..zupppppppp..terus ilang mood masak asam pedas, tangguh punya tangguh malasla nak tungguu bunga kantan tak kunjung tibe, so buat la asam pedas simple2 je..
Bahan2 untuk buat asam pedas :
Sebatang serai, ciliboh, air asam jawa semangkuk, daun kesum, ikan patin, bawang merah & putih…. Tu je.. simple je kan? Then mule2 amik periuk, tumis bawang dengan serai dulu.. lepas naik bau, masukkan ciliboh 2,3 sudu..kalau suke pedas tambah la lagi..then gaul2 rata gune api sederhana, masukkan air siket tak bg lekat2 ke.. then masukkan air asam jawa…..pastu ikan patin yg dah dipotong2, pastu daun kesum…garam siket je ( sebab dah masam), gula siket (optional).. coz takder bunga kantan, saya masukkan tomato jer, sebab kosong sangat kan, nak tambah carrot berlawanan dengan asam pedas yg supposedly masam..then finish! Simple but slm bahasa arab, laziiizun….
my ikan patin asam pedas(^^)
Hari sabtu baruni, mood masak kueh lak datang.. so teringat la kat donut gebu dan karipap inti sardin yg pernah wat seblom nih, ingat buat lebih siket nak bg kak2 ipar jugak..
Pagi sabtu tuh, aufa bangun awal..walaupun hujan dan sedap tido tp cik aufa nih suke nak tolong mama..baba lak g kursus kat sekolah. Main la dulu ngan cik aufa..sambil masak2kan bubur die, masak je terus bg die makan.. then bg die main sorang2 coz mama nak sediakan bahan nak buat donut dan karipap.. yang penting, nak uli doh donut dulu sebab nk wat donut ni leceh siket coz kena 3 kali tunggu fasa mengembang die tuh…karipap kejap je..so saya sediakan yis dikacau dengan air suam dan gula dulu, biarkan lama sampai mengembang, dalam mase same rebus ubi kentang sebab nak dicamporkan dengan doh donut dan jugak sebagai inti karipap nanti.. lepas kentang masak, cepat2 amik sebijik je dan hancurkan dalam tepung, gaul dengan susu tepung siket..then biarkan dulu sebab nak tunggu yis mengembang
My daughter pulak, lepas kenyang, penat main, mula la aufa nak susu..bagi susu then tidurkan die.lepas nampak die mcm nyenyak je tido, suke sangat, leh buat operasi kueh muih ni dengan cepat siket. Tp baru je lepas tumis bawang nak masak sardine, duk bunyi sore aufa cakap sorang2..ayyyyyyyyy…cepat2 siapkan masak sardine coz nak amik aufa pulak. Bukan leh tinggal lama atas katil sorang2, kang jatuh pulak..
Lepas tu, buat karipap dan donut ditemai aufa la jawabnye, nasib baikla baik sangat aufa baruni. Duk main dorang2 sambil dengar nasyid..suara bising sangat dah..akhirnya siap jugak walaupun amik mase duk layan budak tecit inih..
Alhamdulillah, menjadi jugak donut dan karipap ni, Cuma nya saya tak reti sangat nak lipat kelepet karipap tepi tu kemas2.. buat sendiri je ikot suke..hehe..biase nye buat siket je hanya untuk suami dan saya makan2 petang je, tp skg buat banyak, risau gak pd mulanya takot tak jd..ok la sebab sy budak baru belajar..hua3..tp suami ckp sedap dan die paling suke karipap=) aufa pon suke makan2 donut nih…
So, resepi donut……….(untuk setengah kg gandum)
½ kg gandum
2 sudu besar gula biase
3 sudu besar susu tepung
3 sudu besar planta
½ paket yis
½ biji ubi kentang rebus dihancurkan
1 gelas air suam
Gula kastor ( untuk celup donut lepas goreng)
( digoreng separuh masak sebab nak wat stok )
doh donut..
Mule2, kacau yis dengan air suam + gula biase, jangan la sampai penuh gelas air tuh..kena bajet2 sebab nanti yis akan mengembang…lepas tu biarkan dalam mase setengah jam.. kalo tak sabar, 15 minit pon ok la.. then sambil tu, gaulkan tepung dengan susu tepung serta ubi kentang.. then masukkan planta, gaulkan lagi biar kecai2 gituh… lepas yis dah mengembang, masukkan yis then uli..mule2 biase la, tangan akan dibaluti oleh tepung2 dan melekit2.. takpe, anggap je mcm losyen..haha.. then uli lagi sampai dah tak lekat kat tangan dan kire2 lembut la kalau nak penyek2..
Ok, doh donut dah siap..kejap ke, kan? Org lelaki pon leh wat..hehe..lepas comel gitu, biarla dulu doh tu naik..biarkan jangan kacau die buat sejam gitu..tak sabar jugak, tunggu la setengah jam..kalau tunggu die naik lama lg best, empuk mcm tilam king kong nanti..hehe..tp saya tunggu sejam je.. dalam mase tunggu sejam tu saya buat karipap lak.. lepas siap karipap baru mule bentuk donut2…
Ok, lepas doh td naik dah.. mula la buat bentuk bulat dulu, then tebuk lubang tengah2 dan ratakan..biar besor siket lubang tengah takpe, coz takot kang bile donut ni naik lagi dah tertutup lubang takleh wat teropong pulak…mase saye wat tu, saya mule2 punya la rajin wat donut comel2 kecik2 je..pas lama2 penat tangan eden menguli….terus donut bertukar jd donut raksaksa..haha=D beware, tabur tepung dulu atas dulang nak letak donut/karipap supaya tak lekat2..ok la, lepas siap wat donut semua sampai habis, jangan goreng dulu..biar la die naik siket lagi baru la goreng.wait la die kembang setengah jam lg..die takkan kembang banyak dah, siket je sebab td dah kembang2 kan..lepas naik siket baru goreng. Gorengkan dengan api perlahan je sebab takut hangit lak tp dalam tak masak...kang orang panggil donut negro lak..kih3..balik2kan donut tu sampai warna mcm kuning2 emas then terus angkat, dan cepat2 gaulkan dengan gula kastor sebelom die sejuk..kalau sejuk dah tak melekat dah gule tuh.. lepas tu tunggu la sejuk siket baru makan ok=) siap dah pon donut gebu lembut yg comel tuh…hehe=D
Untuk resepi karipap lak, depend pada masing2 nak inti ape, kalau minat inti kari buatla..saya suke inti sardin yg dicampur ubi kentang..
Resepi kulit karipap :-
½ tepung gandum,
3 sudu planta
1 sudu minyak masak
Sedikit garam
Air biase
Resepi inti karipap :-
Bawang merah + putih blend,
1 sudu Ciliboh
1 tin sardine kecik
Sedikit sos cili
Garam secukup rasa..
( masak biar pekat)
Mule, gaulkan planta & minyak dalam gandum., uli bagi rata dan kecai2 gituh..then garam dimasukkan dalam air, kacau2 then sedikit demi sedikit masukkan dalam gandum td , uli sampai die dah jd comel dan tak melekit.. dah siap pon! (^^) tak yah tunggu mcm nak wat karipap, terus gelek, buh inti, lipat da jd karipap=)
Hehe, selamat mencuba..saje nak berkongsi.. tp ayy…segan la kalo chef wan bace cara memasak eden nih..kih3..
p/s- teringin sangat nak buat biskut…tp rezeki takder lagi nak beli oven.skg kumpul duit dulu, yes! =) .huhu…